Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Nau­so­džio mo­kyk­la – ta­ry­bi­nė griu­ve­na, bet so­cia­li­niams būs­tams tiks

Sa­vi­val­dy­bės so­cia­li­nio būs­to plėt­ros pro­gra­mo­je da­bar yra kiek dau­giau nei 100 tūkst. eu­rų. Tur­to sky­riaus ve­dė­ja Ži­vi­lė Bie­liaus­kie­nė pra­ėju­sią sa­vai­tę ko­mi­te­tų tei­ra­vo­si, ar pirk­si­me bu­tus, ar ge­riau įreng­ti so­cia­li­nius būs­tus bu­vu­sios Nau­so­džio mo­kyk­los pa­sta­te? Pa­na­šu, jog links­ta­ma prie pas­ta­ro­jo va­rian­to.

In­for­ma­ci­ją apie lė­šų pa­nau­do­ji­mą so­cia­li­nio būs­to plėt­rai pa­tei­ku­si Ž. Bie­liaus­kie­nė kal­bė­jo, jog 2020 m. ko­vo 10 d. Sa­vi­val­dy­bės so­cia­li­nio būs­to plėt­ros pro­gra­mo­je, par­da­vus Sa­vi­val­dy­bės būs­tus, bu­vo 101 536 eu­rai.
Dar 5 bu­tus (4 Plun­gė­je ir 1 Bab­run­go kai­me) už 109 tūkst. eu­rų Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė yra da­vu­si su­ti­ki­mus par­duo­ti.
Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja, esant ma­žai Plun­gės mies­te par­duo­da­mų bu­tų pa­siū­lai, svars­to dvi ga­li­my­bes dėl lė­šų pa­nau­do­ji­mo: pirk­ti jau re­no­vuo­tus bu­tus (1 kv. m kai­na bū­tų apie 585 eur.) ar­ba įreng­ti bu­tus Nau­so­džio mo­kyk­los pa­sta­te, kaip jau se­niai bu­vo su­pla­nuo­ta. Ta­čiau čia 1 kv. m įren­gi­mas kai­nuo­tų apie 1000 eu­rų.
Kal­bant apie bu­vu­sią mo­kyk­lą, ten rei­ka­lin­gas ka­pi­ta­li­nis pa­sta­to re­mon­tas. Dar 2017 m. Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba bu­vo pri­ta­ru­si re­konst­ruo­ti mo­kyk­los pa­sta­tą, Nau­so­džio se­niū­ni­jos ad­mi­nist­ra­ci­ją per­kel­ti į re­konst­ruo­to pa­sta­to 1-ą aukš­tą, ant­ra­me aukš­te įreng­ti bu­tus, o se­ną­jį se­niū­ni­jos pa­sta­tą par­duo­ti.
Prieš dve­jus me­tus jau bu­vo pa­reng­tas šio pa­sta­to ka­pi­ta­li­nio re­mon­to tech­ni­nis pro­jek­tas. Ant­ra­me aukš­te ga­li­ma įreng­ti 8 so­cia­li­nius būs­tus (6 vie­no kam­ba­rio ir 2 dvie­jų kam­ba­rių bu­tus).
Pa­gal tech­ni­nio pro­jek­to są­ma­tą, ben­dra ap­skai­čiuo­ta pa­sta­to ka­pi­ta­li­nio re­mon­to su­ma – 770 tūkst. eu­rų (vi­so pa­sta­to plo­tas – 743,49 kv. m, tad 1 kv. m re­mon­to kai­na – 1036 eu­rai).
Kal­bant apie bu­tų pir­ki­mą, 2016–2019 m. Sa­vi­val­dy­bė įsi­gi­jo 18 so­cia­li­nių būs­tų (1 kv. m kai­na – nuo 400 iki 788 eu­rų). Bet dau­gu­ma įsi­gy­tų bu­tų yra ne­re­no­vuo­tuo­se, so­vie­ti­nės sta­ty­bos pa­sta­tuo­se, to­dėl vėl­gi rei­ka­lin­ga re­no­va­ci­ja, vi­daus pa­tal­pų re­mon­tas.
Le­mia­mą spren­di­mą dėl pa­si­rink­to va­rian­to pa­sa­kys Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba, ta­čiau tiek Ūkio, eko­lo­gi­jos ir kai­mo, tiek Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės ap­sau­gos ko­mi­te­tas bu­vo lin­kę pri­tar­ti in­ves­ta­vi­mui į mo­kyk­los pa­sta­tą. Už šį va­rian­tą pa­si­sa­kė ir me­ras Aud­rius Kli­šo­nis.
Ro­ber­tas En­dri­kas svars­tė, jog da­bar re­no­va­ci­jos kai­na gal net­gi bū­tų ma­žes­nė nei tūks­tan­tis eu­rų už kvad­ra­ti­nį met­rą. Vai­do­tas Skie­rus ak­cen­ta­vo, jog prie Nau­so­džio mo­kyk­los pa­sta­to yra iš­vys­ty­ta ge­ra in­fra­struk­tū­ra, tad rei­kė­tų dirb­ti ten. Tik Gin­ta­rui Ba­gu­žiui šis va­rian­tas ne­la­bai te­pa­ti­ko: „Juk ten nei sto­go, nei pa­ma­tų ne­bė­ra. Rei­kia mums to­kių ta­ry­bi­nių griu­ve­nų iš­vis at­si­kra­ty­ti!“ – sa­kė po­li­ti­kas, ak­cen­tuo­da­mas, jog ge­riau sta­ty­ti nau­ją pa­sta­tą, nu­grio­vus se­ną­jį. Bet me­ras pa­ste­bė­jo, jog to­kiu at­ve­ju kaš­tai bū­tų ge­ro­kai di­des­ni.

Li­na MOTUŽIENĖ

Komentarai
Kiti straipsniai