Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Verslo finansavimo būdai: kokios galimybės įmanomos?

Verslas – gyvas organizmas, tad nauji projektai ir naujų sprendimų įgyvendinimas, atnaujinimo procesai, plėtra, yra tiesiog būtini. Vis dėlto, naujų sumanymų įgyvendinimui reikalingos investicijos, tad verslas neretai yra priverstas galvoti apie finansavimo būdus. Tad kviečiame susipažinti, kokios galimybės yra įmanomos.

Vidiniai verslo finansavimo šaltiniai

  • Nepaskirstytas pelnas

Tai – stabilus lėšų šaltinis. Pelną nepaskirstyti skatina įvairios priežastys, pavyzdžiui, mokesčių įstatymai, kurie leidžia nepaskirstytą pelną neapmokestinti pajamų mokesčiu.

  • Nusidėvėjimo atsargos

Kai atidedamos lėšos nusidėvėjimui padengti, paskelbiamas pelno sumažinimas ir faktiškai neišmokami jokie grynieji pinigai.

  • Apyvartinių lėšų sumažinimas

Kai yra laikomas mažesnis kiekis atsargų ar sumažinamas skolintojų skaičius, grynuosius pinigus galima nukreipti į verslą.

Išoriniai verslo finansavimo šaltiniai

  • Banko paskola

Ilgą laiką šis finansavimo būdas buvo vertinamas kaip vienas pigiausių, tad būtent todėl – labiausiai paplitusių. Visgi, lyginant 2018 – ųjų ir 2019 – ųjų metų duomenimis matyti, kad bankų paskolų portfelis susitraukė net 50 mlrd. EUR. Taigi, šiandien verslui gauti bankinį finansavimą yra šiek tiek sudėtingiau.

  • Lizingo bendrovės

Lizingo bendrovės siūlo ne vieną galimybę, kuri gali būti labai naudinga, finansavimo ieškančiam verslui. Viena iš jų yra žinojimas, kad sutarties laikotarpiui pasibaigus, išperkamas turtas taps lizingo gavėjo nuosavybe; kita – atgalinis lizingas, kai lizingo įmonė nuperka iš verslo objekto jam priklausantį turtą, o po kurio laiko, lizingo būdui parduoda atgal.

  • Faktoringas

Šis metodas – itin paprastas: tai reiškia, kad verslo subjektas, parduodantis prekę ar teikiantis paslaugą, išrašo sąskaitą faktūrą ir su oficialiu parašu ją siunčia faktoringo įmonei ir per 1 darbo dieną gauna net 90 proc. sąskaitos vertės finansavimą.

Kaip matyti, verslo subjektas, kuriam reikalingas finansavimas verslui, iš tiesų turi iš ko rinktis. Vis dėlto, taip pat nereikia pamiršti, kad tiek vidinių, tiek išorinių verslo finansavimo šaltinių yra iš tiesų nemažai ir kiekviena galimybė turi būti ypač atsakingai įvertinta. Būtina pasverti visus ir prieš, pamatuoti (jei tai yra įmanoma), grėsmes, riziką, naudą ir t.t., ir tik po to priimti galutinį sprendimą.

 

paskola

Komentarai
Kiti straipsniai