Pirmadienis, 2024 m. gruodžio 09 d.

Kaip suprojektuoti virtuvės baldus?

Tinkamas virtuvės išplanavimas yra svarbiausias veiksnys, užtikrinantis funkcionalią ir praktišką virtuvės erdvę. Nesvarbu, ar jūsų virtuvė yra maža ir ankšta, ar didelė ir plati, sumanus išplanavimas padės išnaudoti visas erdvės galimybes. Ypač virtuvėje yra daug daugiau nei tik baldų ir spintelių išdėstymas ir virtuviniai komplektai ne tik dėl grožio: ergonomika taip pat vaidina didžiulį vaidmenį. Tinkamas aukštis, pakankamai vietos patogiam judėjimui, prietaisų išdėstymas ir naudojimo paprastumas – visa tai lemia jūsų malonumą kambaryje.

Virtuvės ergonomika

Pirmiausia trumpai apžvelgsime virtuvės ergonomiką, kuri yra puikaus virtuvės dizaino pagrindas. Ergonomika yra mokslas apie aplinkos kūrimą, kad ji atitiktų žmones, kurie ją naudoja, o ne žmones, kad jie atitiktų aplinką.

Darbo trikampis

Darbinis trikampis buvo sukurtas XX a. 20-ajame dešimtmetyje kaip vienas iš pirmųjų efektyvumo rodiklių gyvenamojoje virtuvėje. Trikampis sukuria aiškų kelią tarp maisto ruošimo zonos (viryklės), valymo zonos (virtuvės kriauklės) ir maisto saugojimo zonos (šaldytuvo).

Virtuvės darbo trikampio principai:

  • Kiekvienos trikampio zonos ilgis yra nuo 1,2 iki 2,7 m;
  • Bendras ilgis turi būti nuo 4 m iki 7,9 m;
  • Neturi būti jokių prietaisų ar spintelių, kurios susikerta su bet kuria trikampio sritimi;
  • Per trikampį neturėtų būti didelio eismo.

Išdėstymas

Naudojant labai ekonomiškas spinteles, virtuvė susideda iš dviejų spintelių eilių, nukreiptų viena į kitą, tarp jų sukuriant vidinį praėjimą arba virtuvę. Nereikės kampinių spintelių, todėl šis išdėstymas išnaudoja kiekvieną milimetrą erdvės be švaistymo. Nesudėtingas dizainas taip pat reiškia, kad reikia mažiau specialių įtaisų, todėl tai taip pat yra ekonomiškas pasirinkimas.

Kaip padaryti, kad virtuvės išdėstymas veiktų:

Su papildoma spintelių eile virtuvės virtuvė jau suteikia daugiau lankstumo, kai kalbama apie sandėliavimo erdvę. Ypač didelėms šeimoms ar virtuvėms, kuriose yra daug virėjų, svarbu, kad darbo zonos būtų palei tik vieną iš sienų, o ne abi. Taip išvengsite eismo per darbinį trikampį ir išvengsite susižalojimo.

L formos virtuvė

Praktiškas išplanavimo variantas mažoms ir didelėms virtuvėms, L formos virtuvėje yra spintelės išilgai dviejų statmenų sienų. Nors kampui reikia gudrių spintelių sprendimų, kad jis būtų praktiškas, L formos virtuvės atviro plano dizainas suteikia didelį lankstumą skiriant prietaisus ir darbo zonas. Nors galite turėti L kojeles tol, kol leidžia erdvė, geriausia jį laikyti mažesniu nei 4,5 m atstumu, kad būtų patogu naudotis.

Komentarai
Kiti straipsniai