Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d.

Meditacijai palanki namų erdvė: kaip tokią sukurti?

Šiame skubančiame pasaulyje vis daugiau žmonių susiduria su nerimu, nuovargiu ir perdegimu. Ieškodami, kaip galėtų sau padėti, neretas išbando meditaciją ir patiria jos naudą psichologinei sveikatai. Tačiau dar vyrauja nuomonė, kad meditacija – tik ilgas sėdėjimas tyloje ir garso „omm“ kartojimas. Šį stereotipą galima paneigti išsiaiškinus, kas iš tikrųjų yra meditacija ir kaip ji veikia.

 

Kas yra meditacija?

 

Vieno bendro atsakymo į šį klausimą nėra, nes kiekvienas meditaciją supranta savaip. Dažniausias jos apibūdinimas – nuolatinis procesas, kuris skatina didinti sąmoningumą ir dėmesio sukoncentravimą. Norint pajausti visus meditacijos privalumus, ją praktikuoti reikia reguliariai, kasdien skiriant bent 5 minutes.

 

Kaip vyksta meditacija?

 

Meditacijos procesas yra paprastas. Pirmiausia reikia susirasti patogią vietą ir sutelkti dėmesį į kvėpavimą. Natūralu, kad mintys gali nuklysti, dėl to pergyventi nereikėtų. Svarbiausia, tai pastebėjus, vėl sutelkti dėmesį į kvėpavimą. Pradedantiesiems siūloma meditacijos seansui skirti 5–10 min.

 

Meditacijos nauda sveikatai

 

Dažniausiai kalbama apie tai, kad meditacija sumažina stresą ir nerimą. Tačiau tai tikrai nėra vienintelis jos poveikis žmogaus sveikatai. Tyrimai parodė, kad meditacija gali padėti palaikyti gerą smegenų veiklą. Dalyviai, kurie praktikavo ją vidutiniškai 20 metų, turėjo daugiau pilkosios masės smegenyse, lyginant su tais, kurie meditacija neužsiėmė. Pilkoji medžiaga atlieka daugybę funkcijų, tokių kaip atminties saugojimas ir emocijų reguliavimas.

 

Kaip sukurti jaukią erdvę meditacijai?

 

Nors medituoti galima bet kur ir bet kada, patariama turėti būtent tam skirtą erdvę namuose. Jaukiai įrengtas kampelis sužadins norą ir motyvaciją kasdien skirti laiko meditacijai. Patariama rinktis vietą, kurioje nebūtų daug daiktų, galinčių išblaškyti dėmesį. Taip pat labai svarbu, kad ten būtų patogu. Norint sukurti tokią vietą, puikiai tiks aukštos kokybės, komfortiškas fotelis. Platų šių atsipalaidavimui tobulai tinkančių baldų pasirinkimą galite rasti čia https://www.magresbaldai.lt/baldai/foteliai/.

 

Kaip matome, meditacija yra kur kas daugiau nei sėdėjimas tyloje. Ji gali būti naudinga kiekvienam, ypač šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje. Kadangi meditaciją praktikuoti galima bet kur ir bet kada, o ir laiko tai užima nedaug, nėra priežasties jos neišbandyti.

Komentarai
Kiti straipsniai