Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Nuo­to­li­niu bū­du po­sė­džia­vę Ta­ry­bos na­riai pa­tys ste­bė­jo­si grei­tu dar­bu

Pir­ma­sis Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dis nuo­to­li­niu bū­du ba­lan­džio 23-iąją vy­ko kaip iš pyp­kės. Dau­giau nei še­šias­de­šimt klau­si­mų dar­bot­var­kė­je tu­rė­ję po­li­ti­kai jau bu­vo nu­si­tei­kę po­sė­džiau­ti iki va­ka­ro – kai kas pra­si­ta­rė pri­sik­ro­vęs mais­to ir ant sta­lo, ir į spin­te­lę, jei kar­tais iš­alk­tų, bet per dvi su pu­se va­lan­dos vis­kas bu­vo baig­ta. Pri­rei­kė vos po­ros bal­sa­vi­mų, nes be­veik vi­si spren­di­mai pri­im­ti ben­dru su­ta­ri­mu. Net kaž­ko­kių di­de­lių nesu­si­pra­ti­mų ne­bu­vo, iš­sky­rus vie­ną juo­kin­gą, kai po­sė­džio da­ly­vis už­mir­šo iš­jung­ti kom­piu­te­ry­je gar­są, ir vi­si ki­ti bu­vo pri­vers­ti klau­sy­tis te­le­fo­nu ap­ta­ria­mų jo as­me­ni­nių rei­ka­lų dėl ply­tų ir juo­dže­mio…

Pri­sta­ty­tos ata­skai­tos

Že­mai­ti­jos na­cio­na­li­nio par­ko di­rek­to­rius Ra­mū­nas Ly­dis pri­sta­tė di­rek­ci­jos 2019 m. veik­los ata­skai­tą ir pa­kal­bė­jo apie nu­ma­to­mas veik­las šie­met. Pa­si­džiau­gė ir tuo, jog iš­au­go lan­ky­to­jų skai­čius iki 178 848 (2018-ai­siais bu­vo kiek per 169 tūkst.). Į vi­ce­me­rės As­tos Bei­er­lės klau­si­mą dėl kem­pin­go įren­gi­mo Šei­rės sto­vyk­la­vie­tė­je at­sa­kė, jog pir­miau bū­ti­na per­im­ti tą že­mės skly­pą iš vals­ty­bi­nės miš­kų urė­di­jos sa­vo ži­nion, nes urė­di­ja rek­re­a­ci­ja ne­už­si­ims.
Taip pat 2019 me­tų veik­los ata­skai­tas pri­sta­tė me­ras Aud­rius Kli­šo­nis, Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Min­dau­gas Kau­nas ir Sa­vi­val­dy­bės kon­tro­lie­rė Da­nu­tė Ja­ra­šiū­nie­nė.

Prū­sa­liuo­se ne­be­liks pra­di­nės mo­kyk­los

Pri­tar­ta, jog nuo 2020 m. rug­sė­jo 1 d. Prū­sa­lių mo­kyk­la-dar­že­lis re­or­ga­ni­zuo­ja­mas pri­jun­giant įstai­gą prie Plun­gės lop­še­lio-dar­že­lio „Vy­tu­rė­lis“. Nuo ru­dens Prū­sa­liuo­se ne­be­bus vyk­do­mas pra­di­nis ug­dy­mas. Prie­žas­tis – pra­ėju­sių me­tų ru­de­nį į pra­di­nes kla­ses at­ėjo tik 18 vai­kų, pri­rei­kė da­ry­ti dvi jung­ti­nes. Ka­dan­gi mies­tas ne­to­li, pra­di­nio ug­dy­mo Prū­sa­liuo­se nu­tar­ta at­si­sa­ky­ti. Tie­sa, iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pės iš­liks.

Ka­ran­ti­no me­tu at­leis nuo mo­kes­čio ar­ba jį su­ma­žins

Pa­tvir­tin­tas spren­di­mas, jog ug­dy­mo įstai­gos, įgy­ven­di­nan­čios iki­mo­kyk­li­nį ir prieš­mo­kyk­li­nį ug­dy­mą, ka­ran­ti­no me­tu ne­tu­ri skai­čiuo­ti mė­ne­si­nio mo­kes­čio, jei­gu vai­kas ug­do­mas nuo­to­li­niu bū­du (mė­ne­si­nis mo­kes­tis ug­dy­mo ir ben­droms įstai­gų reik­mėms yra 7,50 Eur per mė­ne­sį). Šis spren­di­mas ga­lios vi­są ka­ran­ti­no lai­ko­tar­pį. Tuo tar­pu for­ma­lų­jį švie­ti­mą ug­dy­mo įstai­go­se (spor­to ar me­no mo­kyk­lo­se) lan­kan­tiems vai­kams mo­kes­tį nu­tar­ta su­ma­žin­ti 50 pro­cen­tų.

Va­sa­rą dirbs ir kai­mo dar­že­liai

Nu­tar­ta leis­ti dirb­ti va­sa­ros mė­ne­siais vi­soms iki­mo­kyk­li­nėms įstai­goms – tiek esan­čioms mies­te, tiek kai­miš­ko­se se­niū­ni­jo­se. Spren­di­mas pri­im­tas at­si­žvel­gus į tė­vų ap­klau­sas, nes ka­ran­ti­no me­tu daug kas atos­to­ga­vo, tad iš­au­go po­rei­kis va­sa­ros mė­ne­siais leis­ti vai­ku­čius į lop­še­lius-dar­že­lius. Tie­sa, lop­še­lis-dar­že­lis dirb­ti ne­ga­lės, jei­gu jį re­a­liai lan­kan­čių vai­kų bus ma­žiau nei vie­na gru­pė.

Pa­tvir­tin­tos pri­ori­te­ti­nės spor­to ša­kos

Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba dar 2012 me­tais bu­vo pa­tvir­ti­nu­si pri­ori­te­ti­nes Plun­gės ra­jo­ne kul­ti­vuo­ja­mas spor­to ša­kas, tad at­ėjo lai­kas są­ra­šą at­nau­jin­ti. Šie­met tarp pri­ori­te­ti­nių ko­man­di­nių spor­to ša­kų pa­te­ko fut­bo­las ir krep­ši­nis, o tarp in­di­vi­du­a­lių – dziu­do, ir­kla­vi­mas, šach­ma­tai, leng­vo­ji at­le­ti­ka, mo­tok­ro­sas. At­si­ra­dus ga­li­my­bei pa­rem­ti spor­to klu­bus, pir­miau­sia bus at­si­žvel­gia­ma į mi­nė­tą pri­ori­te­ti­nių spor­to ša­kų są­ra­šą.

Prie­mo­nės mo­kyk­loms

Įgy­ven­di­nant pro­jek­tą „Mo­kyk­lų ap­rū­pi­ni­mas gam­tos ir tech­no­lo­gi­nių moks­lų prie­mo­nė­mis“, Ta­ry­ba pri­ta­rė, kad 8-ioms mū­sų mo­kyk­loms bū­tų per­duo­tas gau­tas tur­tas: mik­ro­sko­pai, lu­pos, den­gia­mie­ji ir ob­jek­ti­niai stik­liu­kai, op­ti­kos prie­žiū­ros reik­me­nys, izop­ro­pa­no­lis, me­ti­le­no mė­lis ir kt. prie­mo­nės, skir­tos švie­ti­mo ko­ky­bės ge­ri­ni­mui. Tur­to ver­tė – 7 531 eu­ras.

Sun­kiu mo­men­tu tu­rės kur ap­si­gy­ven­ti

Pa­tvir­tin­tas so­cia­li­nės prie­žiū­ros pa­slau­gų tei­ki­mo Plun­gės so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro Šei­mos pa­ra­mos tar­ny­bo­je tvar­kos ap­ra­šas. Es­mi­nis da­ly­kas – da­bar ma­mos (tė­vai) ir jų vai­kai sun­kiu gy­ve­ni­mo mo­men­tu bus pa­tal­pin­ti ne­be Da­riaus ir Gi­rė­no gat­vė­je esan­čia­me Kri­zių cen­tre (va­di­na­muo­siuo­se nak­vy­nės na­muo­se), o Šei­mos pa­ra­mos tar­ny­bos pa­tal­po­se – Ap­gy­ven­di­ni­mo kri­zių cen­tre (V. Ma­čer­nio g. 31). Ten yra įreng­ta 10 kam­ba­rių. Iš­ti­kus kri­zi­nei si­tu­a­ci­jai, bus ga­li­ma ap­si­gy­ven­ti ne il­giau kaip me­tus. Pa­slau­gos 30 pa­rų bus tei­kia­mos ne­mo­ka­mai, pas­kui teks mo­kė­ti at­si­žvel­giant į pa­ja­mas.

Po­li­ti­kui – sa­vi rei­ka­lai, pla­no kei­ti­mui – 54 tūkst. eu­rų

Dai­nai Mar­ti­šie­nei pri­sta­tant klau­si­mą dėl Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės van­dens tie­ki­mo ir nuo­te­kų tvar­ky­mo in­fra­struk­tū­ros plėt­ros spe­cia­lio­jo pla­no kei­ti­mo pra­džios ir pla­na­vi­mo tiks­lų nu­sta­ty­mo, po­li­ti­kas To­mas Rau­dys pra­dė­jo gar­siai su kaž­kuo kal­bė­ti te­le­fo­nu, pa­mir­šęs iš­jung­ti kom­piu­te­ry­je mik­ro­fo­ną. Ko­le­gos lei­po juo­kais, klau­sy­da­mi, kaip jis de­ri­no kau­si­mą apie ply­tas ir juo­dže­mį. Be­je, mi­nė­tas van­dens tie­ki­mo ir nuo­te­kų tvar­ky­mo in­fra­struk­tū­ros plėt­ros spe­cia­lio­jo pla­no kei­ti­mas bus at­lie­ka­mas iš Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to lė­šų, dar­bų kai­na – 54 tūkst. eu­rų.

Apie ap­si­rū­pi­ni­mą mais­tu ir įstai­gų ata­skai­tas

Klau­si­mus pra­dė­jęs pri­sta­ti­nė­ti Eko­no­mi­kos, fi­nan­sų ir biu­dže­to ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas Ado­mas Za­muls­kis pra­si­ta­rė, jog yra pri­si­dė­jęs spin­te­lė­je ir ant sta­lo vi­so­kių mais­to pro­duk­tų, mat bu­vo nu­si­tei­kęs pa­sė­dė­ti iki va­ka­ro, bet, dir­bant „kos­mi­niu grei­čiu“, ko ge­ro, ne­pri­reiks…
Pir­mie­ji du jo pri­sta­ty­ti klau­si­mai – dėl pri­ta­ri­mo Sa­vi­val­dy­bės įmo­nių, vie­šų­jų įstai­gų, už­da­rų­jų ak­ci­nių ben­dro­vių 2019 me­tų veik­los ata­skai­toms bei dėl vie­šų­jų įstai­gų 2019 me­tų pel­no (nuos­to­lių) pa­skirs­ty­mo ir fi­nan­si­nių ata­skai­tų – pa­tvir­tin­ti be dis­ku­si­jų.

Jun­gia­mo­ji tra­sa kol kas iš­brauk­ta iš spren­di­mo pro­jek­to

Spren­di­mo pro­jek­te dėl UAB „Plun­gės ši­lu­mos tin­klai“ 2019 me­tais at­lik­tų ir 2020 me­tais pla­nuo­ja­mų in­ves­ti­ci­jų de­ri­ni­mo ben­dru su­ta­ri­mu bu­vo iš­brauk­tas 12-asis punk­tas – „Jun­gia­mo­sios tra­sos tarp Ma­čer­nio ir Lent­pjū­vės CŠS įren­gi­mas“. Abe­jo­nių kė­lė ir 10 punk­tas dėl Že­mai­čių Kal­va­ri­jos ka­ti­li­nės ka­ti­lo kei­ti­mo, bet jis pa­lik­tas su są­ly­ga, jog val­dy­bo­je apie tai dar bus pa­dis­ku­tuo­ta. O jun­gia­mą­ją tra­są kol kas iš pla­nuo­ja­mų in­ves­ti­ci­jų nu­tar­ta iš­brauk­ti, mat abe­jo­nių ke­lia vis be­si­kai­čian­ti są­ma­ta. Pas­ku­ti­niais duo­me­ni­mis – 1,8 mln. eu­rų (be PVM). Tie­sa, tra­sų su­jun­gi­mo vi­siš­kai ne­at­si­sa­ky­ta – prie šio klau­si­mo po­li­ti­kai ža­dė­jo grįž­ti po mė­ne­sio ar dvie­jų. Ro­ber­tas En­dri­kas pa­siū­lė pa­kal­bė­ti ir apie „Plun­gės ši­lu­mos tin­klų“ di­rek­to­riaus A. Ta­mo­šaus­ko kom­pe­ten­ci­ją.

Ti­ki­ma­si pi­ni­gų ke­tu­riems pro­jek­tams

Pri­tar­ta, kad Sa­vi­val­dy­bė teik­tų 4 in­ves­ti­ci­jų pro­jek­tus vals­ty­bės fi­nan­sa­vi­mui gau­ti: „VšĮ Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės li­go­ni­nės pa­sta­tų, J. Tu­mo-Vaiž­gan­to g. 89 ir J. Tu­mo-Vaiž­gan­to g. 91, Plun­gė­je, re­konst­ra­vi­mas (II eta­pas)“ (vals­ty­bės pra­šys 391 tūkst. Eur, sa­vi­val­dy­bė pri­si­dės 98 tūkst. Eur); „Plun­gės r. Ku­lių gim­na­zi­jos, Auš­ros g. 24, Ku­liai, Plun­gės r., re­mon­tas“ (pra­šys mi­li­jo­no, pri­si­dės 150 tūkst. Eur); „Plun­gės Se­na­mies­čio mo­kyk­los ka­pi­ta­li­nis re­mon­tas“ (pra­šys 416 tūkst. Eur, pri­si­dės 23 tūkst. Eur) bei „Uni­ver­sa­laus spor­to ir svei­ka­tin­gu­mo kom­plek­so Plun­gė­je, Men­de­no g. 1C, sta­ty­ba (I eta­pas), ku­riam pra­šys mi­li­jo­no, pri­si­dės 332 tūkst. Eur.

Sa­vi­val­dy­bė ims 900 tūkst. eu­rų pa­sko­lą

Pri­tar­ta spren­di­mui dėl trum­pa­lai­kės pa­sko­los pa­ė­mi­mo. Si­tu­a­ci­ja to­kia, jog pra­si­dė­jęs eko­no­mi­nis nuos­mu­kis ne­abe­jo­ti­nai tu­rės įta­kos Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to pa­ja­mų su­rin­ki­mui. Jau per I ket­vir­tį ne­su­rink­ta 423,7 tūkst. eu­rų pa­ja­mų mo­kes­čio. Dėl apy­var­ti­nių lė­šų trū­ku­mo Sa­vi­val­dy­bė nu­ta­rė kreip­tis į Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­ją dėl 900 tūkst. eu­rų pa­sko­los. Pi­ni­gai bus nau­do­ja­mi dar­bo už­mo­kes­čiui ir so­cia­li­nio drau­di­mo iš­mo­koms (pa­šal­poms).

Leng­va­ta ben­dro­vei „Lit­sprin­gas“

Ta­ry­bos na­riai ne­pri­eš­ta­ra­vo, kad už­da­ra­jai ak­ci­nei ben­dro­vei „Lit­sprin­gas“ bū­tų su­teik­ta mo­kes­čių leng­va­ta už 20 įsteig­tų dar­bo vie­tų, ku­rios tu­ri bū­ti iš­lai­ky­tos me­tus. Mi­nė­tai ben­dro­vei už 2019 me­tus bus su­ma­žin­tas že­mės nuo­mos mo­kes­tis dviem tūks­tan­čiais eu­rų. Tai reiš­kia, jog Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tas ne­gaus šių pa­ja­mų.

Ver­slo lė­šų pa­nau­do­ji­mas su­kė­lė klau­si­mų

Smul­kio­jo ir vi­du­ti­nio ver­slo rė­mi­mo lė­šų sky­ri­mo ir nau­do­ji­mo prie­žiū­ros ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Vai­do­tas Skie­rus pri­sta­tė 2019 me­tais ver­slo rė­mi­mo lė­šų pa­nau­do­ji­mo ata­skai­tą. Už­si­mi­nė, kad šie­met jau bus tre­ti me­tai, kaip vyks­ta ver­slo rė­mi­mas, kad per­nai iš tu­rė­tų 30 tūkst. eu­rų bu­vo pa­nau­do­ti 24 tūkst. A. Pe­čiu­lis at­krei­pė dė­me­sį, kad 6300 eu­rų bu­vo pa­skirs­ty­ta ne pa­gal ap­ra­šą. Ai­das Kė­sas pa­an­tri­no, jog rei­kia žiū­rė­ti, kaip tuos pi­ni­gus su­si­grą­žin­ti į fon­dą. V. Skie­rus at­sa­kė, jog ne jis vie­nas pri­ėmė spren­di­mus, o ko­mi­si­ja, ta­čiau tuoj pat pri­dū­rė, jog nuo at­sa­ko­my­bės ne­bė­ga. Dėl ata­skai­tos tvir­ti­ni­mo bu­vo bal­suo­ja­ma, dau­gu­ma (19) pri­ta­rė, du su­si­lai­kė.

Pa­sta­bos dėl klum­pių

Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to pir­mi­nin­kė Vi­da Bon­daus­kie­nė pri­sta­tė spren­di­mo pro­jek­tą, ku­riuo siū­ly­ta pri­tar­ti Sa­vi­val­dy­bės da­ly­va­vi­mui part­ne­rio tei­sė­mis pro­jek­te „Vi­siems šo­kan­tiems ir my­lin­tiems tau­ti­nį šo­kį“. Šių me­tų ko­vo 31 d. aso­cia­ci­ja „Šo­kan­tys plun­giš­kiai“ pa­tei­kė pra­šy­mą „Dėl pa­ra­mos su­tei­ki­mo pro­jek­tui“, mat Se­na­mies­čio aikš­tė­je su­ma­ny­ta pa­sta­ty­ti ne­di­de­lį sim­bo­lį – dvi bron­zi­nes klum­pes (po 50–60 kg svo­rio, 60 cm il­gio). Tai bū­tų tar­si pa­dė­kos sim­bo­lis vi­siems šo­ku­siems ir šo­kan­tiems lie­tu­viš­kus tau­ti­nius šo­kius. Sa­vi­val­dy­bė pri­si­dė­tų skir­da­ma klum­pėms iš­lie­ti apie 150 kg bron­zos lie­ji­nio.
Pro­jek­tui bu­vo pri­tar­ta ben­dru su­ta­ri­mu, tik Jo­lan­ta Skur­daus­kie­nė at­krei­pė dė­me­sį, kad ne­iš­spręs­tas pa­min­klo už­ra­šo klau­si­mas, o Robertas Endrikas kiek piktinosi, sakydamas, kad čia meras neriasi iš kailio ir pats vienašališkai priėmė sprendimą, kur statyti tas klumpes.

Ko­ro­na­vi­ru­so rei­ka­lai

Bai­gian­tis po­sė­džiui, Man­to Čes­naus­ko bu­vo pa­pra­šy­ta pa­teik­ti šiek tiek in­for­ma­ci­jos apie ko­ro­na­vi­ru­są. Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas mi­nė­jo, kad iš­sa­mi ata­skai­ta bus pa­vie­šin­ta ka­ran­ti­nui pa­si­bai­gus, o kol kas si­tu­a­ci­ja to­kia: pas mus bu­vo pa­tvir­tin­ti 5 at­ve­jai, 3 jau pa­svei­ko. Šeš­tas at­ve­jis ke­lia abe­jo­nių, nes du tes­tai bu­vo prieš­ta­rau­jan­tys vie­nas ki­tam, tad lau­kia­ma tre­čio ty­ri­mo re­zul­ta­to. Vie­nas at­ve­jis už­fik­suo­tas dau­gia­bu­ty­je, tad laip­ti­nės gy­ven­to­jai pa­ra­gin­ti pa­si­tik­rin­ti. Kal­bant apie sa­vi­i­zo­lia­ci­jo­je esan­čius as­me­nis – sa­vi­val­dy­bės pa­rū­pin­tuo­se būs­tuo­se gy­ve­na 8 žmo­nės. „Jau­čia­mės lais­viau, di­džiau­si iš­šū­kiai pra­ėjo“, – sa­kė M. Čes­naus­kas. Dar su­lau­kia­ma iš­kvie­ti­mų pa­vež­ti iki mo­bi­laus punk­to (kai ku­rie ne­tu­ri kaip nu­va­žiuo­ti). Nuo tre­čia­die­nio Plun­gė­je pra­dė­jo dirb­ti mo­bi­li bri­ga­da, tad tes­tai pa­da­ro­mi jau ir mū­sų mies­te. Tre­čia­die­nį bu­vo at­lik­ti 24 pa­tik­ri­ni­mai, at­sa­ky­mų, kaip ži­nia, ten­ka kiek pa­lauk­ti.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Prū­sa­lių mo­kyk­la-dar­že­lis re­or­ga­ni­zuo­ja­mas pri­jun­giant įstai­gą prie Plun­gės lop­še­lio-dar­že­lio „Vy­tu­rė­lis“: nuo ru­dens čia ne­be­bus vyk­do­mas pra­di­nis ug­dy­mas.

Komentarai
Kiti straipsniai