Ketvirtadienis, 2024 m. balandžio 18 d.

Ko­ro­na­vi­ru­so iš­lai­dos: li­go­ni­nė ir grei­to­ji sa­vi­val­dy­bės pra­šo tūks­tan­ti­nių su­mų

Nie­kas ne­ga­lė­jo ži­no­ti, kad stai­ga pri­reiks di­de­lių kie­kių ap­sau­gos prie­mo­nių me­di­ci­nos per­so­na­lui. Tai – ne­nu­ma­ty­tos tūks­tan­ti­nės iš­lai­dos dėl ko­ro­na­vi­ru­so. Ba­lan­džio 15 die­ną nuo­to­li­niu bū­du po­sė­džia­vęs Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės ap­sau­gos ko­mi­te­tas svars­tė Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės li­go­ni­nės ir grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos pra­šy­mus, kad mi­nė­tas iš­lai­das kom­pen­suo­tų sa­vi­val­dy­bė.

„Ko­vai su vi­są pa­sau­lį ir Lie­tu­vą už­klu­pu­sia COVID-19 pan­de­mi­ja, li­go­ni­nė, sau­go­da­ma dar­buo­to­jus (gy­dy­to­jus, slau­gy­to­jas, pa­gal­bi­nį per­so­na­lą), sa­vo lė­šo­mis įsi­gi­jo pa­pil­do­mų as­mens ap­sau­gos prie­mo­nių ir dez­in­fe­kan­tų. To­dėl pra­šo­ma Sa­vi­val­dy­bės ras­ti ga­li­my­bę kom­pen­suo­ti pa­tir­tas pa­pil­do­mas li­go­ni­nės iš­lai­das“, – ra­šė įstai­gos di­rek­to­rius An­ta­nas Mar­tu­se­vi­čius.
Li­go­ni­nės raš­te nu­ro­do­ma, kad jau iš­leis­ta ne­ma­ža su­ma – 43 281 eu­ras. Pirk­ta pirš­ti­nių, ke­pu­rai­čių, pri­juos­čių, kom­bi­ne­zo­nų, įvai­rių dez­in­fek­ci­nių skys­čių, vei­do sky­dų, kau­kių, res­pi­ra­to­rių, spi­ri­to ir kt. prie­mo­nių. Pri­dė­ta ir de­ta­li są­ma­ta.
Plun­gės ra­jo­no grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos di­rek­to­rė Ra­sa Mon­čie­nė nu­ro­dė, jog, teik­da­ma sku­bios me­di­ci­nos pa­gal­bos pa­slau­gas pan­de­mi­jos me­tu, jų įstai­ga taip pat pri­va­lė­jo įsi­gy­ti dar­buo­to­jams ap­sau­gi­nių as­mens prie­mo­nių, iš­leis­ta 11 171 eu­ras.
Pa­vyz­džiui, bran­giau­siai grei­ta­jai kai­na­vo res­pi­ra­to­riai – 5941 eu­ras už 500 vnt.; ap­sau­gi­niai kom­bi­ne­zo­nai (249 vnt.) at­si­ė­jo 1730 eu­rų; ap­sau­gi­nėms kau­kėms rei­kė­jo 1628 eu­rų (2850 vnt.) ir kt. Ma­žiau­siai kai­na­vo 6 po­ros gu­mi­nių ba­tų – 56 eu­rus. Bet, pa­sak R. Mon­čie­nės, dar bū­ti­nai rei­kia įsi­gy­ti dau­giau nei 4 tūkst. eu­rų kai­nuo­jan­tį plau­čių ven­ti­lia­ci­jos apa­ra­tą.
Po­sė­džio me­tu vi­ce­me­rė As­ta Bei­er­lė Ei­gir­die­nė do­mė­jo­si, ar už to­kią su­mą prie­mo­nių li­go­ni­nė ir pa­nau­dos? O gal da­lis san­dė­liuo­ja­ma? A. Mar­tu­se­vi­čius pa­tvir­ti­no, jog to­kia su­ma jau iš­leis­ta, prie­mo­nės nu­pirk­tos, jos vi­sos rei­ka­lin­gos, bet tai – tik la­šas jū­ro­je. Rei­kės dau­giau.
Me­ras Aud­rius Kli­šo­nis svars­tė, jog pra­šy­mus rei­kė­tų ten­kin­ti – tam (ko­ro­na­vi­ru­so rei­ka­lams) yra nau­do­ja­mas sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus re­zer­vo fon­das. Ta­čiau ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Min­dau­gas Kau­nas pri­mi­nė, jog fon­de bu­vo 70 tūkst. eu­rų. 39 tūkst. jau iš­nau­do­ti izo­liuo­tų as­me­nų ap­gy­ven­di­ni­mui, mai­ti­ni­mui, dez­in­fek­ci­jos prie­mo­nėms. Tai­gi, li­ku­sius 31 tūkst. eu­rų esą rei­kė­tų da­lin­ti la­bai at­sa­kin­gai.
Dar kiek pa­dis­ku­ta­vus, nu­tar­ta 15 tūkst. eu­rų kol kas skir­ti tik grei­ta­jai, o li­go­ni­nės pa­pra­šy­ta nau­do­ti sa­vo lė­šas. Pa­ža­dė­ta pa­dė­ti, jei la­bai rei­kės.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: A. Mar­tu­se­vi­čius Savivaldybės prašė rasti galimybę kompensuoti lėšas, kurias panaudojo įsigyjant papildomų as­mens ap­sau­gos prie­mo­nių ir dez­in­fe­kan­tų, nes šitaip ligoninė siekia apsaugoti savo dar­buo­to­jus, kovojančius su COVID-19 pandemija.

Komentarai
Kiti straipsniai