Ketvirtadienis, 2024 m. balandžio 18 d.

Pa­si­kei­tė me­džių kir­ti­mo tvar­ka

Ko­vo mė­ne­sį vy­ku­sia­me Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės me­ro An­ta­no Čer­nec­kio pa­si­ta­ri­me su se­niū­nais ap­tar­ta su­griež­tin­ta me­džių kir­ti­mo tvar­ka. Sa­vi­val­dy­bės eko­lo­gė Ves­ta An­dri­jaus­kie­nė pri­sta­tė pa­si­kei­tu­sią me­džių kir­ti­mo tvar­ką, ku­rios pa­grin­di­nis po­ky­tis – no­rint pa­ša­lin­ti me­dį, pri­skir­ti­ną prie sau­go­ti­nų, rei­kės at­ly­gin­ti jo at­ku­ria­mą­ją ver­tę.

Anks­čiau bu­vo taip, kad nu­kir­tus to­kį me­dį, ža­lą gam­tai rei­kė­da­vo at­ly­gin­ti į jo vie­tą pa­so­di­nant jau­ną me­de­lį. Da­bar to da­ry­ti ne­be­rei­kės, o bus pri­va­lo­ma pa­deng­ti me­džio at­ku­ria­mą­ją ver­tę, ku­rios įkai­niai tai­ko­mi pa­gal kiek­vie­no kel­mo sker­sme­nį ir gru­pę, ku­riai me­dis pri­ski­ria­mas. Anot V. An­dri­jaus­kie­nės, vie­nas cen­ti­met­ras ga­li bū­ti įkai­no­tas net 13 eu­rų. Su­griež­tin­tas me­džių kir­ti­mo reg­la­men­ta­vi­mas ga­lios tiek vie­šo­se, tiek pri­va­čio­se val­do­se. Įsta­ty­mu taip pat nu­ma­ty­ta, kad lai­ko­tar­piu nuo ko­vo 15 d. iki rug­pjū­čio 1 d., kai vei­sia­si lau­ki­niai paukš­čiai, me­džius kirs­ti ir ge­nė­ti drau­džia­ma. Drau­di­mas ge­nė­ti ne­tai­ko­mas, jei­gu ge­ni­mos ne di­des­nės kaip 5 cm sker­smens (pjū­vio vie­to­je) ša­kos.
Iš­klau­sęs šių nau­jo­vių, me­ras A. Čer­nec­kis jas ver­ti­no ga­na skep­tiš­kai. „Man at­ro­do, kad ši­taip šau­nam sau į ko­ją“, – sa­kė jis. Anot jo, pa­si­im­ti pi­ni­gus už lei­di­mą kirs­ti me­džius – pa­pras­čiau­sias spren­di­mas, iš ku­rio pa­si­pi­ni­gaus sa­vi­val­dy­bės. Įpa­rei­go­jant vie­toj pa­ša­lin­to me­džio at­so­din­ti nau­ją, la­biau tau­so­jo­ma gam­ta. V. An­dri­jaus­kie­nė mi­nė­jo, kad to­kią prak­ti­ką ki­tos sa­vi­val­dy­bės tai­ko jau se­niai. Anot eko­lo­gės, Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja da­ry­da­ma šiuos pa­kei­ti­mus, at­si­žvel­gė į sa­vi­val­dy­bių nu­si­skun­di­mus, kad joms la­bai sun­ku su­kon­tro­liuo­ti, ar gy­ven­to­jai vyk­do įsi­pa­rei­go­ji­mą vie­toj nu­kirs­to me­džio pa­so­din­ti ki­tą. O da­bar nu­pjau­ti me­dį lei­di­mas bus iš­duo­tas tik ta­da, kai bus ap­mo­kė­ta at­ku­ria­mo­ji ver­tė, tad su­kon­tro­liuo­ti bus pa­pras­čiau. Me­džio at­ku­ria­mo­sios ver­tės mo­kė­ti ne­rei­kės ša­li­nant pa­vo­jų ke­lian­čius, pa­žeis­to stie­bo ir (ar) šak­nų pu­vi­nio ar­ba vabz­džių ken­kė­jų ar gry­bi­nių li­gų, pa­svi­ru­sius di­des­niu ne­gu 45 laips­nių kam­pu, ga­di­nan­čius pa­sta­to pa­ma­tus ar ki­tas jo da­lis ir t. t. me­džius.

Nuotraukoje: Nuo šiol, norint pašalinti medį, priskirtiną prie saugotinų, reikės atlyginti jo atkuriamąją vertę.

Komentarai
Kiti straipsniai