Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Pa­si­ra­šy­tas Ke­ti­ni­mų pro­to­ko­las dėl Že­mai­ti­jos ino­va­ci­jų cen­tro stei­gi­mo

Va­sa­rio 21 d. Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės kul­tū­ros cen­tre vy­ko kon­fe­ren­ci­ja „Ko­kį plėt­ros ke­lią ren­ka­si Va­ka­rų Lie­tu­va“. Pa­grin­di­nis ir svar­biau­sias kon­fe­ren­ci­jos tiks­las – ap­tar­ti stei­gia­mo Že­mai­ti­jos ino­va­ci­jų cen­tro (ŽIC) veik­los kryp­tis, tau­so­jan­čio že­mės ūkio vys­ty­mą Va­ka­rų Lie­tu­vos re­gio­ne ir ži­nių po­rei­kį šiai ūki­nin­ka­vi­mo for­mai pa­lai­ky­ti. Kon­fe­ren­ci­jos pa­bai­go­je pa­si­ra­šy­tas šio cen­tro stei­gi­mo ke­ti­ni­mų pro­to­ko­las.

Kon­fe­ren­ci­jos me­tu skai­ty­ta ne­ma­žai pra­ne­ši­mų, ku­rių me­tu ap­tar­ti svar­biau­si Va­ka­rų Lie­tu­vos plėt­ros klau­si­mai, dis­ku­tuo­ta apie vals­ty­bės ins­ti­tu­ci­jų pa­slau­gas, lei­sian­čias stip­rin­ti re­gio­ną, pro­fe­si­nio mo­ky­mo in­dė­lį gai­vi­nant smul­kų­jį bei vi­du­ti­nį ver­slą, moks­lo kon­sul­ta­ci­jų svar­bą ir kt. Ren­gi­nys tra­di­ciš­kai pra­dė­tas Rie­ta­vo My­ko­lo Kle­o­po Ogins­kio me­no mo­kyk­los auk­lė­ti­nių mu­zi­ki­niu svei­ki­ni­mu. Vie­nas iš ren­gi­nio mo­de­ra­to­rių Ug­nius Sa­vic­kas už­si­mi­nė, kad Rie­ta­vas yra ino­va­ci­jų lop­šys vi­sai Lie­tu­vai, jam ten­ka prie­vo­lė iš­lai­ky­ti is­to­ri­nį pra­dą, ta­čiau jį rei­kia mo­der­ni­zuo­ti ir pri­tai­ky­ti šioms die­noms.
Pir­ma­sis svei­ki­ni­mo žo­dį ta­rė ir įžan­gi­nį pra­ne­ši­mą skai­tė Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės me­ras An­ta­nas Čer­nec­kis. Jis dė­ko­jo at­vy­ku­sie­siems, ku­riems rū­pi ne tik Rie­ta­vo, bet ir vi­sam re­gio­nui ak­tu­a­lūs klau­si­mai. Me­ras sa­vo kal­bą pra­dė­jo nuo is­to­ri­jos, juk bū­tent Rie­ta­ve anks­čiau nei vi­so­je Lie­tu­vo­je pa­nai­kin­ta bau­džia­va, steig­tos mo­kyk­los, li­go­ni­nės, pir­mo­ji že­mės ūkio ir mu­zi­kos mo­kyk­la, nu­ties­ta pir­mo­ji te­le­fo­no li­ni­ja. Lie­tu­vai at­ga­vus Ne­pri­klau­so­my­bę, Rie­ta­vui se­kė­si sun­kiai, rei­ka­lai pa­ju­dė­jo tik 2000 m. įkū­rus Sa­vi­val­dy­bę. Nuo to lai­ko Rie­ta­ve daug kas pa­si­kei­tė ir at­si­ga­vo: be iš­as­fal­tuo­tų gat­vių ir ke­lių, įgy­ven­din­tų van­dent­var­kos ir ši­lu­mos tin­klų pro­jek­tų, įkur­tas mu­zie­jus, so­cia­li­nių pa­slau­gų ir jau­ni­mo cen­trai, žir­gy­nas. O kiek dar įsi­kū­rė sėk­min­gai sa­vo veik­lą vyk­dan­čių įmo­nių. Vie­na iš di­džiau­sių pro­ble­mų, su ku­ria Rie­ta­vui te­ko su­si­dur­ti – 2016 m. už­da­ry­ta Že­mai­ti­jos ko­le­gi­ja. Kaip ži­nia, pa­nai­ki­nus ko­le­gi­ją, jos tur­to val­dy­mas per­duo­tas Plun­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­lai, o stu­di­jų už­bai­gi­mas – Klai­pė­dos vals­ty­bi­nei ko­le­gi­jai. Moks­lei­vių skai­čiui vis ma­žė­jant, li­ko di­džiu­lis kom­plek­sas su ge­rai įreng­to­mis la­bo­ra­to­ri­jo­mis, ben­dra­bu­čiu, val­gyk­la, ba­sei­nu. „Lik­vi­duo­jant ko­le­gi­ją, mū­sų nuo­mo­nės ne­pai­sė. Aiš­kiai su­pran­tant ir ži­nant, kad bus to­les­nis griu­vi­mas, ne­pa­si­rū­pin­ta at­ei­ti­mi. At­ėjo me­tas su­kur­ti ino­va­ci­jų cen­trą, kur, dir­bant kar­tu su ki­to­mis re­gio­no sa­vi­val­dy­bė­mis, bū­tų įgy­ven­di­na­mi pi­lo­ti­niai pro­jek­tai. Tai tap­tų sa­vo­tiš­ka pa­gal­ba pri­trau­kiant, au­gi­nat jau­ni­mą, už­tik­ri­nant aukš­tes­nės pri­dė­ti­nės ver­tės kū­ri­mą įvai­rio­se sri­ty­se“, – kal­bė­jo me­ras.
Kon­fe­ren­ci­jos me­tu nu­skam­bė­jo ne vie­nas įdo­mus pra­ne­ši­mas. Apie re­gio­nų skir­tu­mus ir Lie­tu­vos Res­pub­li­kos už­da­vi­nius kal­bė­jo LR Sei­mo Biu­dže­to ir fi­nan­sų ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas Va­lius Ąžuo­las, apie kai­mo plėt­ros po­li­ti­ką ir jos įgy­ven­di­ni­mo nuo­sek­lu­mą – Že­mės ūkio mi­nist­ro pa­ta­rė­ja Gied­rė Pup­šy­tė. Dar vie­nu pra­ne­ši­mu pa­teik­tas ir pri­sta­ty­tas ge­ra­sis pa­vyz­dys iš Šve­di­jos – Hal­da vie­tos ver­slo cen­tro įkū­ri­mas Karl­sham­no mies­te, apie ku­rį tie­sio­giai vaiz­do kon­fe­ren­ci­niu bū­du pa­pa­sa­ko­jo Karl­sham­no sa­vi­val­dy­bės at­sto­vė Ma­rie Bjorck.
Vy­tau­to Di­džio­jo uni­ver­si­te­to Že­mės ūkio aka­de­mi­jos Bio­e­ko­no­mi­kos plėt­ros fa­kul­te­to de­ka­nė, prof. Ast­ri­da Mi­cei­kie­nė kal­bė­jo apie mo­ky­mo­si vi­są gy­ve­ni­mą svar­bą re­gio­nų vys­ty­mui­si ir į ko­kias kom­pe­ten­ci­jas rei­kė­tų in­ves­tuo­ti. Vieš­nia kal­bė­jo, kad jau­ni­mas emig­ruo­ja iš Lie­tu­vos, tad rei­kia nau­jo sis­te­mi­nio po­žiū­rio į re­gio­nų kai­mus. Ky­la klau­si­mas, ar dirb­ti­nis in­te­lek­tas ir ki­tos nau­jo­vės leis iš­lik­ti kai­mui, ver­slui ja­me ir ar tai su­teiks gy­ve­ni­mo ko­ky­bę ten gy­ve­nan­tiems. Že­mės ūkis mū­sų re­gio­nui yra pa­grin­di­nis pri­ori­te­tas, ši sri­tis tu­ri tra­di­ci­jas, per­spek­ty­vą vys­ty­tis. Rei­kia orien­tuo­tis į ža­liuo­sius pro­duk­tus, ku­rian­čius di­de­lę pri­dė­ti­nę ver­tę, in­ves­tuo­ti ne į pa­pras­tų dar­bi­nin­kų dar­bo na­šu­mą, o į kom­pe­ten­ci­jas, ku­rios bus rei­ka­lin­gos at­ei­ty­je. Da­bar rei­ka­lin­gas ino­va­ty­vus per­kva­li­fi­ka­vi­mo cen­tras, orien­tuo­tas į in­for­ma­ci­nes tech­no­lo­gi­jas ir jų tai­ky­mą bio­e­ko­no­mi­kos sri­ty­je. Bu­vu­sias ko­le­gi­jos pa­tal­pas už­pil­dy­ti vien mo­ky­mui­si skir­to­mis erd­vė­mis ne­bus įma­no­ma. Rei­kia gal­vo­ti apie ki­to­kias stu­di­jų, mo­ky­mo­si for­mas ir pro­gra­mas. Di­dė­ja ne­įga­lių žmo­nių skai­čius, tad rei­ka­lin­ga ir jų in­teg­ra­ci­ja bei grą­ži­ni­mas į dar­bo rin­ką.
Švie­ti­mo, moks­lo ir spor­to vi­ce­mi­nist­ras Arū­nas Plikš­nys pa­sa­ko­jo apie pro­fe­si­nio mo­ky­mo plėt­rą re­gio­nuo­se. Šiuo me­tu pro­fe­si­nės mo­kyk­los yra la­biau­siai pri­ei­na­mos, jos pri­ima vi­sus, taip pat mo­ka dirb­ti su ma­žiau mo­ty­vuo­tais moks­lei­viais. Žvel­giant į de­mog­ra­fi­nę pa­dė­tį, na­tū­ra­lu, kad mo­ki­nių, o kar­tu ir mo­kyk­lų, pa­laips­niui ma­žė­ja. Pro­fe­si­nių mo­kyk­lų tin­klas yra šiek tiek per di­de­lis, dras­tiš­kai jos už­da­ro­mos ne­bus, yra gal­vo­ja­ma ei­ti ki­to­kiu ke­liu – kur sil­pnes­nė mo­ky­mo ba­zė ar ma­žes­nis mo­ki­nių skai­čius, pa­ruoš­tas pla­nas reng­ti jung­ti­nės veik­los su­tar­tis su gim­na­zi­jo­mis ar mo­kyk­lo­mis. Rie­ta­ve ir ki­to­se ma­žo­se vie­to­vė­se vei­kian­čius pro­fe­si­nio mo­ky­mo įstai­gų pa­da­li­nius siū­lo­ma per­tvar­ky­ti į ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų pro­fe­si­nio mo­ky­mo sky­rius ar­ba su­jung­ti jų pa­jė­gas su mo­kyk­lo­mis. Mū­sų at­ve­ju – Rie­ta­ve esan­tį Plun­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­los fi­lia­lą su­jung­ti su Rie­ta­vo Lau­ry­no Ivins­kio gim­na­zi­ja. Anot pra­ne­šė­jo, to­kiu bū­du sie­kia­ma vi­du­ti­nio ug­dy­mo pro­gra­mą pa­da­ry­ti lanks­tes­nę, ne­be­lik­tų kon­ku­ren­ci­jos, bū­tų pa­si­da­li­na­ma pro­gra­mo­mis. Bū­ti­na mo­der­ni­zuo­ti ir at­nau­jin­ti mo­ky­mo ba­zes, taip su­do­mi­nant gim­na­zis­tus mo­ky­tis pro­fe­si­nė­je mo­kyk­lo­je. „Pa­tal­pos yra ge­ros, lie­ka tik jas įveik­lin­ti“, – sa­kė A. Plikš­nys.
Ant­ro­je kon­fe­ren­ci­jos da­ly­je skai­ty­tas pra­ne­ši­mas apie smul­kų­jį ir vi­du­ti­nį ver­slą, kon­sul­ta­ci­jų svar­bą ūki­nin­kams ir miš­ki­nin­kams Že­mai­ti­jos ino­va­ci­jų cen­tre, že­mės ūkio moks­lo rai­dos per­spek­ty­vas Va­ka­rų Lie­tu­vo­je ir kt. Apie ŽIC kryp­tis pla­čiau pa­sa­ko­jo šio cen­tro stei­gi­mo ini­cia­to­rius Gin­tau­tas Kniukš­ta. Pra­ėju­sių me­tų va­sa­rio 20 d. LR Sei­mo Kai­mo rei­ka­lų ko­mi­te­tas pri­ėmė spren­di­mą dėl Rie­ta­vo Ire­nė­jaus Kle­o­po Ogins­kio že­mės ūkio mo­kyk­los dau­gia­funk­ci­nio cen­tro įstei­gi­mo. Toks spren­di­mas pri­im­tas at­si­žvel­giant į tai, kad Že­mai­ti­jos ko­le­gi­jos pa­tal­po­se iš­li­ku­si ge­ra ma­te­ria­li­nė ba­zė, ku­rio­je ga­li­ma or­ga­ni­zuo­ti ko­ky­biš­ką pro­fe­si­nį mo­ky­mą, yra dės­ty­to­jais ga­lin­čių dirb­ti spe­cia­lis­tų. Spren­di­mas gra­žus, ta­čiau šis ko­mi­te­tas tu­rė­jo kas mė­ne­sį kvies­tis ati­tin­ka­mus as­me­nis ir aiš­kin­tis, kas Rie­ta­ve pa­da­ry­ta ku­riant šį cen­trą. Bū­ti­na ženg­ti pir­mą­jį žings­nį pa­si­ra­šant ke­ti­ni­mų pro­to­ko­lą, kad Rie­ta­ve šis cen­tras pa­ga­liau pra­dė­tų veik­lą. Svar­biau­sias už­da­vi­nys – su­si­tar­ti dėl pa­grin­di­nių ŽIC veik­los kryp­čių. Esant pa­tal­poms, jo­se bū­tų ga­li­ma or­ga­ni­zuo­ti su­au­gu­sių­jų mo­ky­mą ir per­kva­li­fi­ka­vi­mą, pro­fe­si­nį moks­lei­vių ug­dy­mą, įkur­ti ne­įga­lių­jų re­a­bi­li­ta­ci­jos cen­trą, ga­min­ti eko­lo­giš­ką pro­duk­ci­ją, teik­ti pa­slau­gas ver­sli­nin­kams ir ty­rė­jams, tu­riz­mo, ama­tų ir ki­tų ver­slų plėt­rai, miš­kų sek­to­riui, ug­dy­ti svei­ką gy­ven­se­ną, or­ga­ni­zuo­ti kon­fe­ren­ci­jas. „Iš bu­vu­sių dvie­jų įkur­tų fi­lia­lų da­bar li­kęs tik pro­fe­si­nis mo­ky­mas, ko­le­gi­ja pa­bė­go, o nuo 2016 m. nie­ko ne­pa­da­rė­me. Šian­dien bū­ti­na pa­si­ra­šy­ti ke­ti­ni­mų pro­to­ko­lą, nes reng­ti su­si­ti­ki­mus ir ti­kė­tis val­džios pa­stan­gų įkur­ti ino­va­ci­jų cen­trą yra be­pras­miš­ka. Per mė­ne­sį tu­ri­me pa­si­ra­šy­ti cen­tro stei­gi­mo su­tar­tį ir im­tis dar­bo: su­da­ry­ti veik­los pla­ną, pla­nuo­ti biu­dže­tą, su­da­ry­ti jung­ti­nės part­ne­rys­tės su­tar­tis ir at­lik­ti ki­tus dar­bus. Rei­kia im­tis ini­cia­ty­vos sklei­džiant šią ži­nią ir gal­būt iki ko­vo 30 d. at­si­ras dau­giau stei­gė­jų“, – kal­bė­jo G. Kniukš­ta.
Iš­klau­sius vi­sų kon­fe­ren­ci­jos dar­bot­var­kė­je nu­ma­ty­tų pra­ne­ši­mų, pa­si­ra­šy­tas ke­ti­ni­mų pro­to­ko­las dėl Že­mai­ti­jos ino­va­ci­jų cen­tro stei­gi­mo. Šios vie­šo­sios įstai­gos stei­gė­jai sieks efek­ty­viai pa­nau­do­ti esa­mus žmo­giš­kuo­sius, in­fra­struk­tū­ros ir gam­ti­nius Že­mai­ti­jos re­gio­no iš­tek­lius, įver­ti­nę pa­lan­kią tei­si­nę ap­lin­ką, Vy­riau­sy­bės mi­nis­te­ri­jų ir Sa­vi­val­dy­bės va­do­vų po­li­ti­nę ga­lią bei su­pras­da­mi smul­kaus ir vi­du­ti­nio ver­slo, mo­ky­mo ir kon­sul­ta­ci­jų svar­bą gai­vi­nant ša­lies re­gio­nus, įsi­pa­rei­go­jo iki ko­vo 30 d. įsteig­ti vie­šą­ją įstai­gą Že­mai­ti­jos ino­va­ci­jų cen­trą.
Pro­to­ko­lą pa­si­ra­šė Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės me­ras A. Čer­nec­kis, Lie­tu­vos eko­lo­gi­nių ūkių aso­cia­ci­jos pir­mi­nin­kas Sau­lius Da­niu­lis, Lie­tu­vos moks­li­nin­kų są­jun­gos pir­mi­nin­kas prof. dr. Jo­nas Ja­sai­tis, Tel­šių ra­jo­no ūki­nin­kas Vy­tau­tas Kon­dra­tas, Lie­tu­vos smul­kio­jo ir vi­du­ti­nio ver­slo ta­ry­bos pir­mi­nin­kė D. Ma­tu­kie­nė ir Vil­niaus uni­ver­si­te­to Ko­ky­bės va­dy­bos ma­gist­ro stu­di­jų pro­gra­mos pir­mi­nin­kas, Lie­tu­vos moks­li­nin­kų są­jun­gos ta­ry­bos na­rys dr. Da­lius Se­ra­fi­nas. Ren­gi­nio pa­bai­go­je Sa­vi­val­dy­bės me­ras dė­ko­jo vi­siems už ben­dra­dar­bia­vi­mą ir bu­vi­mą kar­tu.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: Ketinimų protokolą pasirašiusieji įsipareigojo iki kovo 30 d. įsteigti Žemaitijos inovacijų centrą.

Komentarai
Kiti straipsniai