Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Nar­ko­ti­kų pre­kei­viui – griež­tes­nė baus­mė

Pra­ėju­sią sa­vai­tę Ge­ne­ra­li­nės pro­ku­ra­tū­ros Ko­mu­ni­ka­ci­jos sky­rius pranešė, kad nar­ko­ti­kų pre­kei­viui skir­ta daug griež­tes­nė baus­mė tik dėl pro­ku­ro­ro at­kak­lu­mo. Pa­aiš­kė­jo, jog va­sa­rio 19 die­ną Lie­tu­vos ape­lia­ci­nis teis­mas daug griež­čiau nu­bau­dė 20-me­tį plun­giš­kį Da­nie­lių Vait­kų nei per­nai Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mas.

10 pa­rų areš­tas už ne­tei­sė­tą dis­po­na­vi­mą nar­ko­ti­nė­mis ar psi­chot­ro­pi­nė­mis me­džia­go­mis be tiks­lo jas pla­tin­ti ir iš­tei­si­ni­mas dėl nar­ko­ti­nių ar psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų pla­ti­ni­mo ne­pil­na­me­čiams – to­kią baus­mę Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mas pra­ėju­sių me­tų lap­kri­tį sky­rė D. Vait­kui iš Plun­gės.
Ta­čiau Klai­pė­dos apy­gar­dos pro­ku­ra­tū­ros Or­ga­ni­zuo­tų nu­si­kal­ti­mų ir ko­rup­ci­jos ty­ri­mo sky­riaus pro­ku­ro­ras Li­nas Kiau­ra­kis, ne­su­ti­kęs su iš­tei­si­ni­mu ir to­kia švel­nia baus­me, Lie­tu­vos ape­lia­ci­niam teis­mui įtei­kė ape­lia­ci­nį skun­dą. Teis­mas su pro­ku­ro­ro ar­gu­men­tais su­ti­ko, vy­rą kal­tu pri­pa­ži­no ir dėl nar­ko­ti­nių ar psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų pla­ti­ni­mo ne­pil­na­me­čiams bei sky­rė 4 me­tų lais­vės at­ėmi­mo baus­mę.
Iki­teis­mi­nio ty­ri­mo me­tu su­rink­tų duo­me­nų vi­su­ma pro­ku­ro­rui lei­do pa­grįs­tai ma­ny­ti, kad kal­ti­na­ma­sis, tu­rė­da­mas tiks­lą par­duo­ti ir ki­taip pla­tin­ti nar­ko­ti­nę me­džia­gą – ka­na­pes, jų par­da­vė ne­pil­na­me­čiui, taip pa­da­ry­da­mas nu­si­kals­ta­mą vei­ką, pri­ski­ria­mą la­bai sun­kių nu­si­kal­ti­mų ka­te­go­ri­jai. Kra­tą at­li­kę pa­rei­gū­nai drau­džia­mų me­džia­gų ra­do ir kal­ti­na­mo­jo na­muo­se. Jau­nuo­liui bu­vo pa­reikš­ti kal­ti­ni­mai dėl ne­tei­sė­to dis­po­na­vi­mo nar­ko­ti­nė­mis ar psi­chot­ro­pi­nė­mis me­džia­go­mis be tiks­lo jas pla­tin­ti ir dėl nar­ko­ti­nių ar psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų pla­ti­ni­mo ne­pil­na­me­čiams.
Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mas, iš­nag­ri­nė­jęs bau­džia­mą­ją by­lą, įro­dy­mų dėl plun­giš­kio kal­tės ka­na­pes par­duo­dant ne­pil­na­me­čiui ne­ma­tė ir vy­rą kal­tu pri­pa­ži­no tik dėl dis­po­na­vi­mo nar­ko­ti­nė­mis ar psi­chot­ro­pi­nė­mis me­džia­go­mis be tiks­lo jas pla­tin­ti. Lie­tu­vos ape­lia­ci­niam teis­mui skir­ta­me ape­lia­ci­nia­me skun­de pro­ku­ro­ras tei­gė, kad uos­ta­mies­čio teis­mas ne­iš­sa­miai iš­nag­ri­nė­jo vi­sas by­los ap­lin­ky­bes ir by­lo­je esan­čių duo­me­nų ne­ver­ti­no kaip įro­dy­mų vi­su­mos. Pro­ku­ro­ras teis­mo pra­šė kal­ti­na­ma­jam skir­ti 5 me­tų lais­vės at­ėmi­mo baus­mę.
Iki­teis­mi­nį ty­ri­mą at­li­ko Klai­pė­dos ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Kri­mi­na­li­nės po­li­ci­jos or­ga­ni­zuo­to nu­si­kals­ta­mu­mo ty­ri­mo val­dy­bos pa­rei­gū­nai.

Pa­reng­ta pa­gal pro­ku­ra­tū­ros.lt ir „Plun­gės ži­nių“ inf.

Komentarai
Kiti straipsniai