Pirmadienis, 2024 m. balandžio 29 d.

„Spe­cia­lis­tų pri­da­ry­tos „kliur­kos“ taip įve­lia žmo­gų į tam­sius Grį­žu­lo ra­tus, kad jis nie­kaip ne­be­ga­li ras­ti iš­ėji­mo“

Gruo­džio 11-ąją vy­ku­sio Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Vie­tos ūkio ir eko­lo­gi­jos ko­mi­te­to po­sė­džio me­tu bu­vo ap­tar­tas Vla­do Vy­tau­to Vi­dei­kos pra­šy­mas „Dėl šil­dy­mo at­jun­gi­mo nuo na­mo cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo“. Tarp ko­mi­te­to na­rių ki­lo dis­ku­si­jos, kaip pa­dė­ti žmogui iš­ei­ti iš su­si­da­riu­sios keb­lios si­tu­a­ci­jos, ir jie ra­do vie­nin­te­lį spren­di­mo bū­dą – pri­tar­ti.

Ta­ry­bos na­rys Ri­čar­das Jo­cys ypač ap­gai­les­ta­vo, kad su­si­da­rė to­kia ne­pa­vy­dė­ti­na pa­dė­tis. Do­ku­men­tuo­se aiš­kiai ma­to­mi ne­tiks­lu­mai ki­ša ko­ją šiam žmo­gui, o ir spe­cia­lis­tų pri­da­ry­tos „kliur­kos“ dar la­biau sun­ki­na si­tu­a­ci­ją ir taip įve­lia žmo­gų į pin­kles, kad ne­be­įma­no­ma iš jų iš­si­pai­nio­ti.
Po­sė­džio me­tu Vie­tos ūkio sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tas Ka­zys Mi­lie­rius pa­pa­sa­ko­jo, kad V. Vi­dei­ka Plun­gės ra­jo­no Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos pra­šo lei­di­mo at­si­jung­ti šil­dy­mą nuo na­mo, esan­čio Tel­šių g. 19–25, Plun­gės mies­te, cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo (CŠT).
K. Mi­lie­rius po­sė­džia­vu­sie­siems pri­mi­nė, kad bu­to sa­vi­nin­kui VĮ „Re­gist­rų cen­tras“ ne­re­gist­ruo­ja pa­tal­pų at­si­jun­gi­mo nuo cen­tri­nio šil­dy­mo, nors pa­tal­pų šil­dy­mo sis­te­ma at­jung­ta dar 2000-ai­siais. V. Vi­dei­ka, tais me­tais įsi­gy­da­mas mi­ni­mas pa­tal­pas, ne­at­krei­pė dė­me­sio, kad VĮ Re­gist­rų cen­tro pa­žy­mė­ji­me bu­vo įra­šas „cen­tri­nis šil­dy­mas iš cen­tra­li­zuo­tų sis­te­mų“, nors fak­tiš­kai pa­tal­pos įsi­gy­tos su „vie­ti­niu šil­dy­mu“.
Be to, pa­sak pra­ne­šė­jo, 2005-ai­siais V. Vi­dei­kai jo pa­gei­da­vi­mu bu­vo iš­duo­tas sta­ty­bos lei­di­mas ir sa­vo pa­tal­po­se jis vyk­dė re­konst­ruk­ci­ją: įren­gė zo­op­re­kių par­duo­tu­vę bei ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jo ka­bi­ne­tą. Čia ir vėl į si­tu­a­ci­ją bu­vo pa­žiū­rė­ta ap­lai­džiai, mat 2006-ai­siais įtei­si­nant re­konst­ruk­ci­ją – su­ra­šant pri­pa­ži­ni­mo tin­ka­mu nau­do­ti ak­tą bei kei­čiant pa­tal­pų pa­skir­tį – įra­šas apie šil­dy­mo bū­dą vėl­gi bu­vo pa­mirš­tas.
Šiuo me­tu pa­tal­pos šil­do­mos elek­tra, ta­čiau jų sa­vi­nin­kas nu­spren­dė šil­dy­mą elek­tra pa­keis­ti į šil­dy­mą du­jo­mis. ESO – UAB „Lie­tu­vos ener­gi­jos tie­ki­mas“ – iš V. Vi­dei­kos rei­ka­lau­ja lei­di­mo ar pa­žy­mos, kad mi­ni­mos pa­tal­pos at­jung­tos nuo cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo. Ne­ga­vu­si šio lei­di­mo, ben­dro­vė ne­si­i­ma du­jo­fi­kuo­ti zo­op­re­kių par­duo­tu­vės.
Kaip pa­sa­ko­jo vyr. spe­cia­lis­tas K. Mi­lie­rius, sa­vo ruož­tu VĮ „Re­gis­tų cen­tras“ iš pa­tal­pų sa­vi­nin­ko rei­ka­lau­ja do­ku­men­tų, ku­rie ati­tik­tų nū­die­nos tei­sės ak­tus bei rei­ka­la­vi­mus, t. y. sta­ty­bos lei­di­mo at­lik­ti pa­pras­tą­jį re­mon­tą – ne­gy­ve­na­mą­sias pa­tal­pas-par­duo­tu­vę at­jung­ti nuo CŠT ir pa­teik­ti už­pil­dy­tą de­kla­ra­ci­ją apie šio re­mon­to už­bai­gi­mą. O pa­tal­pų sa­vi­nin­ko pa­teik­ti ke­lio­li­kos me­tų se­nu­mo do­ku­men­tai VĮ „Re­gist­rų cen­tras“ ne­ten­ki­na.
Tad no­rint iš­ei­ti iš šios su­si­da­riu­sios si­tu­a­ci­jos, pa­tal­pų sa­vi­nin­kui V. Vi­dei­kai bu­vo iš­aiš­kin­ta, kad rei­ka­lin­ga pa­reng­ti pa­tal­pų at­jun­gi­mo nuo CŠT (ne­žiū­rint, kad pa­tal­pos fak­tiš­kai at­jung­tos) pro­jek­tą. Be to, jį įkel­ti į tin­kla­la­pį „In­fo Sta­ty­bos“, su­de­rin­ti su ati­tin­ka­mo­mis ins­ti­tu­ci­jo­mis ir gau­ti at­jun­gi­mui lei­di­mą. Įvyk­džius vi­sus šiuos dar­bus, pil­do­ma de­kla­ra­ci­ja, kaip sta­ty­bą už­bai­gian­tis do­ku­men­tas, ir ko­pi­ja pa­tei­kia­ma VĮ „Re­gist­rų cen­tras“.
„Ko­mi­te­to pri­ta­ri­mas leis­ti at­si­jung­ti Tel­šių g. 19–25 pa­tal­poms nuo CŠT leis­tų mi­ni­mam as­me­niui pra­dė­ti anks­čiau mi­nė­tus dar­bus, kad pa­ga­liau įra­šas „Re­gist­rų cen­tre“ bū­tų su­tvar­ky­tas. Bet ko­mi­te­to lei­di­mas ne­ga­ran­tuo­tų įra­šo re­gist­rų pa­žy­mė­ji­me, o tik leis­tų pra­dė­ti bū­si­mus dar­bus, ku­riuos įgy­ven­di­nant žmo­gus dar tu­rės nu­ei­ti kry­žiaus ke­lius. Lei­di­mas – tik for­ma­lu­mas“, – sa­vo nuo­mo­nę iš­sa­kė po­sė­džio pir­mi­nin­kas To­mas Rau­dys ir pri­dū­rė, kad VĮ „Re­gist­rų cen­tras“ – res­pub­li­ka res­pub­li­koj, jos rei­ka­la­vi­mai di­de­li, taip leng­vai su­si­tar­ti ne­pa­vyks.
Ta­ry­bos na­rys Ri­čar­das Jo­cys prie­kaiš­ta­vo Vie­tos ūkio vyr. spe­cia­lis­tui K. Mi­lie­riui, kad pa­teik­tuo­se do­ku­men­tuo­se yra daug ne­tiks­lu­mų. „Ne­aiš­ku, ar pa­tal­pos yra bu­tas, ar ne­gy­ve­na­mo­sios pa­tal­pos. Pa­vyz­džiui, „Re­gist­rų cen­tro“ do­ku­men­te ra­šo­ma „dėl ka­dast­ri­nių ma­ta­vi­mų ne­tiks­lu­mų“, o jūs sa­ko­te, kad žmo­gus pats yra kal­tas. Vis­kas la­bai pai­nu, taip „su­ma­ka­luo­ta“, kad ky­la daug ne­aiš­ku­mų, kiek­vie­nas žo­dis kei­čia si­tu­a­ci­ją. Ren­giant do­ku­men­tus, rei­kė­tų į vis­ką žiū­rė­ti ati­džiau. Pa­tys tar­nau­to­jai, spe­cia­lis­tai dėl ne­ati­du­mo pri­da­ro vi­so­kiau­sių „kliur­kų“ ir taip įve­lia žmo­gų į tam­sius Grį­žu­lo ra­tus, kad jis nie­kaip ne­be­ran­da iš­ėji­mo“, – sa­kė R. Jo­cys.
Bai­giant nag­ri­nė­ti šį V. Vi­dei­kos pra­šy­mą dėl at­si­jun­gi­mo nuo CŠT, po­sė­džio pir­mi­nin­kas T. Rau­dys pa­brė­žė, kad rei­kia jį ten­kin­ti. „Ne­ai­ma­nuo­ki­me, ko­kia ne­tei­sy­bė šia­me pa­sau­ly­je. Tai pa­da­ry­si­me iš­ėję iš po­sė­džių sa­lės. Nie­ko da­bar ne­be­pa­kei­si­me. Tad siū­lau ben­dru su­ta­ri­mu pri­tar­ti, kad žmo­gus ga­lė­tų to­liau at­lik­ti rei­kia­mas pro­ce­dū­ras“, – ga­lu­ti­nį taš­ką pa­dė­jo po­sė­džio pir­mi­nin­kas T. Rau­dys, ir po­sė­džia­vu­sie­ji tam pri­ta­rė.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Vyr. spe­cia­lis­tas K. Mi­lie­rius tikino, kad VĮ „Re­gis­tų cen­tras“ iš pa­tal­pų sa­vi­nin­ko rei­ka­lau­ja do­ku­men­tų, ku­rie ati­tik­tų nū­die­nos tei­sės ak­tus bei rei­ka­la­vi­mus.

Komentarai
Kiti straipsniai