Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Dėl so­cia­li­nio būs­to kai­my­nys­tės nesame pa­tys to­le­ran­tiš­kiau­si

Va­sa­ros pa­bai­go­je vi­so­je Lie­tu­vo­je bu­vo at­lik­tas įdo­mus eks­pe­ri­men­tas: at­si­tik­ti­ne tvar­ka pa­si­rink­tų dau­gia­bu­čių na­mų gy­ven­to­jams iš­pla­tin­ti pra­ne­ši­mai apie jų na­me pla­nuo­ja­mus įreng­ti so­cia­li­nius bu­tus. Prieš­ta­rau­jan­tys to­kiems pla­nams tu­rė­jo pra­neš­ti apie sa­vo ne­su­ti­ki­mą. Plun­gė­je iš 120 ap­klaus­tų­jų to­kių kai­my­nų ne­pa­no­ro kiek dau­giau nei treč­da­lis žmo­nių.

So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja spa­lio 4 die­ną iš­pla­ti­no 2018 me­tų so­cia­li­nio būs­to kai­my­nų to­le­ran­ci­jos eks­pe­ri­men­to že­mė­la­pį. Ke­tu­rio­mis spal­vo­mis iš­skir­ta, koks pro­cen­tas dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jų prieš­ta­rau­ja so­cia­li­nio būs­to kai­my­nys­tei: švie­siai žyd­ra spal­va reiš­kia, jog prieš­ta­rau­jan­čių yra ne dau­giau kaip 20 proc., žals­va – nuo 21 iki 40 proc., mė­ly­na – nuo 41 iki 60 proc., o tam­siai mė­ly­na – dau­giau nei 61 proc. Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­ja bu­vo nu­spal­vin­ta žals­va spal­va, tuo tar­pu vi­si ar­ti­miau­si kai­my­nai – Rie­ta­vas, Klai­pė­da, Kre­tin­ga, Skuo­das, Ma­žei­kiai – švie­siai žyd­ra. Tik Tel­šių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė mė­ly­na­vo – tai reiš­kia, jog jie dar ma­žiau to­le­ran­tiš­ki.
Eks­pe­ri­men­ti­nį ty­ri­mą 60-yje sa­vi­val­dy­bių, no­rė­da­mi iš­si­aiš­kin­ti, ar esa­me to­le­ran­tiš­ki kai­my­nams, lie­pos ir rug­pjū­čio mė­ne­siais ini­ci­ja­vo Cen­tri­nė pro­jek­tų val­dy­mo agen­tū­ra (CPVA), ku­ri ad­mi­nist­ruo­ja Eu­ro­pos Są­jun­gos (ES) in­ves­ti­ci­jas so­cia­li­niam būs­tui įkur­ti.
Kaip sa­kė CPVA Ko­mu­ni­ka­ci­jos sky­riaus vir­ši­nin­kė Eg­lė Ku­čins­kai­tė, jau iš anks­to bu­vo su­tar­ta, kad at­lie­kant ty­ri­mą, bus sau­go­mi kon­kre­čių na­mų duo­me­nys ir ger­bia­mas gy­ven­to­jų pri­va­tu­mas, tad nei gat­vės pa­va­di­ni­mas, nei na­mų nu­me­riai ne­vie­ši­na­mi. Dau­gia­bu­čiai Plun­gė­je, kaip ir ki­tuo­se mies­tuo­se, bu­vo pa­si­rink­ti at­si­tik­ti­ne tvar­ka, apklausos vykdytos trijuose namuose.
Pa­si­rink­tuo­se dau­gia­bu­čiuo­se bu­vo iš­pla­tin­ti pra­ne­ši­mai apie pla­nuo­ja­mus įreng­ti so­cia­li­nius bu­tus, o prieš­ta­rau­jan­čių to­kiems pla­nams pa­pra­šy­ta in­for­muo­ti apie sa­vo ne­su­ti­ki­mą ir ar­gu­men­tuo­ti. Pa­gal tai ir su­skai­čiuo­ta, kiek gy­ven­to­jų ir ko­dėl ne­pri­ta­ria, kad kai­my­nys­tė­je ap­si­gy­ven­tų so­cia­li­nių būs­tų gy­ven­to­jai.
Iš vi­so to­kius pra­ne­ši­mus ga­vo 8 tūkst. gy­ven­to­jų, ir, kaip ro­do re­zul­ta­tai, – treč­da­lis jų pa­si­prie­ši­no so­cia­li­niam būs­tui. Plun­gė­je, pa­sak E. Ku­čins­kai­tės, bu­vo iš­pla­tin­ta 120 pra­ne­ši­mų. Su­lauk­ta 47 ne­su­ti­ki­mų, o tai su­da­ro 39 pro­cen­tus ap­klaus­tų­jų plun­giš­kių. Va­di­na­si, pas mus so­cia­li­nio būs­to kai­my­nys­tė­je ne­no­ri kiek dau­giau nei treč­da­lis. Ar­gu­men­tuo­da­mi ko­dėl, iš­skir­ti­nių ko­men­ta­rų plun­giš­kiai ne­pri­ra­šė. O vieno namo atstovas paskambinęs pareiškė, jog viso daugiabučio gyventojų vardu gali pasakyti, kad niekas nepritaria!
Ben­drus eks­pe­ri­men­to re­zul­ta­tus CPVA pa­vie­ši­no pra­ėju­sią sa­vai­tę. Pa­aiš­kė­jo, jog la­biau­siai so­cia­li­niam būs­tui kai­my­nys­tė­je prie­ši­no­si Kė­dai­nių, Tra­kų, Laz­di­jų, Šir­vin­tų, ir Ak­me­nės ra­jo­nų gy­ven­to­jai – dau­giau nei 61 proc. Si­tu­a­ci­ja to­kia, jog lie­tu­viams dar la­bai trūks­ta to­le­ran­tiš­ku­mo: kai ku­riuos ap­klaus­tuo­sius ži­nia apie so­cia­li­nį būs­tą ne juo­kais įsi­uti­no – žmo­nės sa­kė ne­no­rin­tys pra­si­gė­ru­sių ir daug vai­kų tu­rin­čių kai­my­nų, pra­šė iš jų na­mo ne­da­ry­ti są­var­ty­no, ne­at­kel­ti į kai­my­nys­tę „bom­žų“. Kai kur gy­ven­to­jai dėl to­kios „nau­jie­nos“ net­gi krei­pė­si į sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jus, į po­li­ci­ją, ad­vo­ka­tus, ly­gių ga­li­my­bių tar­ny­bas… Tei­gė, jog ne­no­ri, kad ap­si­gy­ven­tų aso­cia­lūs, ne­val­do­mi, triukš­min­gi, tu­rin­tys pri­klau­so­my­bę al­ko­ho­liui ar nar­ko­ti­nėms me­džia­goms bei teis­ti as­me­nys. Taip pat bu­vo mi­ni­ma, kad kai­my­nys­tė­je ne­pa­gei­dau­ja­mi pa­bė­gė­liai ar ro­mų tau­ty­bės žmo­nės.
Kaip ak­cen­ta­vo eks­pe­ri­men­to or­ga­ni­za­to­riai – rei­kia ne­pa­mirš­ti, jog so­cia­li­nia­me būs­te gy­ve­na ne tik pro­ble­mi­niai as­me­nys. Juk val­diš­ko bu­to pri­rei­kia ir dau­gia­vai­kėms šei­moms, ir vie­ni­šiems tė­vams, taip pat ne­įga­lie­siems ir ki­tiems as­me­nims, tu­rin­tiems ma­žas pa­ja­mas. Vi­si šie gy­ven­to­jai – mū­sų vi­suo­me­nės at­spin­dys.
Ska­tin­da­mi di­des­nę vi­suo­me­nės to­le­ran­ci­ją, CPVA at­li­ko dar vie­ną so­cia­li­nį eks­pe­ri­men­tą – pa­siū­lė pa­ben­drau­ti tar­pu­sa­vy­je vi­siš­kai ne­pa­žįs­ta­miems žmo­nėms, iš ku­rių da­lis gy­ve­na so­cia­li­niuo­se būs­tuo­se. Po to eks­pe­ri­men­to da­ly­viai rin­ko­si, ką no­rė­tų ma­ty­ti sa­vo kai­my­nys­tė­je. Dau­ge­lis da­ly­vių tarp no­ri­mų kai­my­nų pa­ro­dė ir į so­cia­li­nio būs­to gy­ven­to­jus. Va­di­na­si, žmo­nės ne­re­tai klai­din­gą nuo­mo­nę su­si­da­ro dėl iš­anks­ti­nių nuo­sta­tų bei ste­re­o­ti­pų, jog so­cia­li­nis būs­tas ati­ten­ka tik ri­zi­kos gru­pė­je at­si­dū­ru­siems as­me­nims.
Šiuo me­tu Lie­tu­vo­je yra per 11 tūkst. so­cia­li­nių būs­tų, dar apie 10 tūkst. šei­mų lau­kia būs­to ei­lė­je.
Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Tur­to sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tė Ne­rin­ga Ži­lie­nė sa­kė, jog apie vyk­dy­tą eks­pe­ri­men­tą taip pat ži­no, ta­čiau pa­ti­ki­no, jog jų sky­rius ne­pa­ten­kin­tų gy­ven­to­jų skam­bu­čių dėl to ne­su­lau­kė. Pa­gal pa­teik­tus eks­pe­ri­men­to duo­me­nis, spe­cia­lis­tė svars­tė, jog plun­giš­kiai nė­ra nei la­bai to­le­ran­tiš­ki so­cia­li­nių būs­tų kai­my­nys­tei, nei la­bai ne­to­le­ran­tiš­ki.
Šiuo me­tu, pa­sak N. Ži­lie­nės, mū­sų sa­vi­val­dy­bės ben­dro­je so­cia­li­nio būs­to ei­lė­je yra įra­šy­ti 144 as­me­nys. Tai jau­nos dau­gia­vai­kės šei­mos, vie­ni­ši tė­vai, naš­lai­čiai, ne­įga­lie­ji ir ki­ti as­me­nys, gau­nan­tys ma­žas pa­ja­mas. Per me­tus vi­du­ti­niš­kai so­cia­li­niu būs­tu ap­rū­pi­na­mos 20–25 mū­sų šei­mos (as­me­nys). Šie­met iki spa­lio pra­džios val­diš­kas pa­sto­ges ga­vo 15-ika as­me­nų. Iki me­tų ga­lo, kaip svars­tė N. Ži­lie­nė, skai­čius tu­rė­tų dar pa­di­dė­ti, mat 12-ika so­cia­li­nių būs­tų jau įruoš­ta Nar­vai­šiuo­se, ir pa­siū­ly­mai pa­gal ei­liš­ku­mą jau iš­siun­ti­nė­ti lau­kian­tie­siems. Tie­sa, kaip pa­ste­bė­jo spe­cia­lis­tė, į Nar­vai­šius žmo­nės ne­la­bai te­si­ver­žia gy­ven­ti.

Li­na MOTUŽIENĖ

Komentarai
Kiti straipsniai