Šeštadienis, 2024 m. balandžio 20 d.

Kaip žinoti, kada laikas pakeisti namo stogą?

Stogo įrengimas išlieka vienu iš brangiausių namų tobulinimo darbų. Namų savininkai naudoja asfalto čerpes namų stogams ir perdengimui – labiausiai paplitusią gyvenamųjų namų stogo medžiagą. Kitos dažniausiai naudojamos stogo medžiagos yra čerpės, metalas, mediena ir šiferis. Reguliariai tikrinkite, ar nėra stogo pažeidimo požymių, kad išvengtumėte brangių problemų. Jei stogas pažeistas, prieš pradėdami visiškai iš naujo sumontuoti, išsiaiškinkite, ar reikalingas paprastas remontas vietoje.

Kaip sužinoti, kada reikia naujo stogo?

 

Svarbu reguliariai atlikti vizualinę stogo apžiūrą, kad būtų galima rasti pažeidimo požymių. Stichinės nelaimės, pvz., viesulai, žemės drebėjimai ar gaisrai, yra akivaizdūs stogo pažeidimo požymiai, tačiau dažnesni požymiai gali būti lubų dėmės ar lašeliai, nusidėvėjimo požymiai, pvz., įtrūkusios lubos, rūdžių dėmės, samanų ar kerpių augimas, spalvos pakitimas arba nusilupę dažai po karnizų. Asfalto čerpės yra sudarytos iš granulių, kurios laikui bėgant suyra. Granulės, rastos namo latakuose, gali būti ženklas, kad gontai genda ir jas reikia pakeisti.

Kokie požymiai rodo, kad stogą reikia pakeisti?

 

Jei lubose yra nuotėkio vieta, namų savininkai gali nustatyti nuotėkio šaltinį, jei namuose yra nebaigta palėpė arba šlaitinis stogas, į kurį galima patekti. Paprastų nuotėkių pašalinimo būdai apima plyšio užpildymą sandarikliu, kelių čerpių pakeitimą arba nutekėjimo įrengimą, kad vanduo būtų nukreiptas iš namų. Dažnai lengviau paskambinti profesionalui, kad surastų nuotėkio šaltinį ir nustatytų tolesnius veiksmus, ypač kai nutekėjimas įvyksta namuose, kuriuose nėra nebaigtos palėpės. Net ir be akivaizdžių pažeidimo požymių, jei stogas senesnis nei 20 metų arba pasibaigus garantija, gali būti, kad laikas stogą pakeisti profesionaliam stogdengiui. Aktyvus stogo keitimas padės išvengti didelės žalos stogo konstrukcijai ir kitoms namo dalims vėliau, stogų dangas rasite „Budmat“.

Dažniausios stogo dangos, kurią išsirinkti?

 

Asfalto čerpės išlieka populiariausia stogo medžiaga. Asfalto stogo dangų gamintojų asociacijos duomenimis, asfalto čerpės sudaro keturių iš penkių namų stogus visoje šalyje. Jų ilgaamžiškumas, nebrangios išlaidos ir paprastas montavimas reiškia mažas darbo sąnaudas samdant profesionalius rangovus. Asfalto čerpės yra sudarytos iš stiklo pluošto, asfalto ir keramikos granulių. Lengvos ir įvairių spalvų čerpės taip pat yra atsparios vandeniui ir užtikrina tinkamą izoliaciją. Yra daugybė tekstūruotų ir architektūrinių stilių, kurie leidžia namų savininkams pasiekti beveik bet kokį norimą išvaizdą už ekonomišką kainą. Vidutiniškai asfalto čerpės tarnauja 20 metų, tačiau šiltas drėgnas klimatas gali sutrumpinti tarnavimo laiką iki 10 metų.

 

Šiferio stogai dažniausiai randami šiaurės rytuose, kur šimto metų senumo gotikiniai ir Viktorijos laikų stiliaus namai yra norma. Spalvos yra tamsiai pilka, žalia ir raudona. Šiferis yra praktiškai nesunaikinamas ir gali tarnauti iki 100 metų net esant ekstremalioms oro sąlygoms. Šiferio stogai dažnai laikomi prabangiu namų savininkų pasirinkimu, nes medžiaga yra brangi ir sunki. Įprasti stogų dengimo specialistai nėra pasirengę atlikti šiferio stogų dengimo darbų. Specializuoti mūrininkai dažniausiai yra vieninteliai kvalifikuoti specialistai, galintys tinkamai sumontuoti šiferį.

Kokie yra populiarūs stogų stiliai?

 

Nesvarbu, ar namo savininko stogas yra dvišlaičio, šlaitinio ar plokščio stogo stiliaus, asfalto čerpės suteikia namų savininkams galimybę gauti rafinuotą vaizdą už nedidelę išlaidų dalį. Standartinės 3 juostos leidžia namo savininkui sukurti tekstūruotą išvaizdą, priklausomai nuo juostelių skaičiaus, formos ir išlyginimo. Architektūrinės čerpės gali suteikti gylio sluoksnį, dėl kurio stogas atrodys lyg pagal užsakymą su nesikartojančiais raštais. Blokuojančios čerpės tvirtinamos viena prie kitos, o tai gali pagerinti atsparumą vėjui esant ekstremaliam klimatui. Dauguma čerpių tipų taip pat būna įvairių spalvų. Galimi projektai yra beveik begaliniai, atsižvelgiant į namo savininko norimą išvaizdą ir samdomo rangovo įgūdžius. Nepamirškite, kad kuo statesnis stogo nuolydis, tuo geriau jis bus matomas nuo žemės. Pasikonsultuokite su profesionaliu stogdengiu, kad nustatytumėte, kokio tipo dizainas geriausiai tiks jūsų namams.

 

Komentarai
Kiti straipsniai