Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Medžiagos, iš kurių dažniausiai gaminami papuošalai

Mūsų protėviai atrado įvairias medžiagas ir būdus, kaip su jomis dirbti. Tai buvo proveržis plėtojant juvelyrikos meną. Šiame straipsnyje vardijame labiausiai paplitusias juvelyrikoje medžiagas kartu su jų privalumais ir trūkumais.

Senovės metalas – sidabras

Sidabras yra taurusis metalas. Jis priskiriamas prie senovės metalų – metalų, kuriuos žmonės atpažino ir naudojo dar priešistoriniais laikais. Per visą pasaulio istoriją sidabras buvo daugiausia naudojamas monetoms kaldinti, juvelyriniams dirbiniams ir kitiems bendrojo naudojimo daiktams gaminti. Taip yra ir šiandien.

Sidabras puikiai tinka vėriniams, apyrankėms, rankogalių sagutėms, diržų sagtims ir kūno papuošalams gaminti. Sidabrinius papuošalus dažniausiai sudaro 92,5 % sidabro ir 7,5 % vario. Papuošalų meistrai mėgsta sidabrą, nes ši medžiaga yra minkšta, lengvai gniuždoma ir lengvai ištempiama. Sidabras labai gerai atspindi šviesą ir jį galima poliruoti iki švytinčio blizgesio. Palyginus su auksu ir platina, šis metalas yra nebrangus. Sidabras pasižymi geromis antibakterinėmis savybėmis, tad puikiai tinka stalo įrankiams. Šis metalas yra patvarus ir, palyginus su kitais metalais bei bižuterija, ilgiau tarnauja.

Tačiau sidabro minkštumas taip pat gali būti trūkumas – metalas gali braižytis ir sulinkti dėl kasdienio dėvėjimo. Sidabriniai papuošalai turi tendenciją tamsėti, įgauti juodą arba žalią atspalvį. Kad sidabras išliktų spindintis, jį reikia reguliariai valyti. Tačiau reikia turėti omenyje, kad jis yra jautrus rūgštims, korozijai ir bendroms cheminėms medžiagoms. Negana to, kai kurie žmonės gali būti alergiški sidabriniams papuošalams dėl juose esančio vario.

Prabangioji platina

Platina yra sidabriškai baltas, labai tankus ir plastiškas taurusis metalas. Tai vienas iš rečiausių mineralų pasaulyje. Tai paaiškina, kodėl platininė kredito kortelė ir kiti su platina susiję dalykai tapo prabangos bei ilgaamžiškumo sinonimu. Dėl savo patvarumo platina idealiai tinka smulkiems juvelyriniams dirbiniams gamintu ir kataliziniams konverteriams automobilių pramonėje. Dėl savo kietumo gryna platina dažnai maišoma su kitais metalais, kad taptų plastiškesnė: su variu, paladžiu, rodžiu, iridžiu ir titanu.

Platina yra apie 30 kartų retesnė už auksą ir 4 kartus tvirtesnė. Pavyzdžiui, platininio sužadėtuvių žiedo centrinį akmenį laikantys danteliai lūžta rečiau nei auksinio sužadėtuvių žiedo danteliai. Platina labai patvari ir niekada nesusidėvi, yra atspari korozijai ir karščiui. Dėl hipoalerginių savybių ji idealiai tinka jautriai odai.

Dėl platinos retumo ir dėl to, kad žiedo gamybai reikia daugiau reto metalo tankio, juvelyriniai dirbiniai iš platinos yra brangesni nei iš gryno aukso ar baltojo aukso. Tokie papuošalai paprastai yra ir sunkesni nei pagaminti iš aukso.

Įvairiose srityse naudojamas titanas

Titanas naudojamas laikrodžių ir vestuvinių žiedų gamyboje, chirurginėje įrangoje ir sporto reikmenyse. Tai – blizgus, labai tvirtas sidabro spalvos metalas. Jis buvo atrastas 1791 m. Kornvalyje, o vėliau pavadintas graikų mitologijos titanų vardu.

Titano stiprumo ir svorio santykis yra didžiausias iš visų pasaulyje esančių natūralių metalų.  Būtent iš jo ir aukso gaunamas lydinys, kuris parduodamas kaip 24 karatų auksas. Titanas yra visiškai hipoalergiškas, atsparus įbrėžimams, lengvas ir lengvai dažomas. Jis labai atsparus cheminėms medžiagoms bei korozijai ir gali būti lengvai perdirbamas.

Tačiau titaną labai sunku lituoti, nebent jis sumaišytas su kitais metalais. Dar jis yra brangus ir retas.

Netaurieji metalai: varis ir žalvaris

Terminas „netaurusis metalas“ juvelyrikos pramonėje vartojamas tiems metalams, kurie lengvai oksiduojasi ir dažniausiai naudojami bižuterijai. Šios medžiagos yra gerokai pigesnės. Be vario ir žalvario, papuošalų gamyboje taip pat naudojami cinkas ir bronza.

Varis – tai rausvai oranžinės spalvos metalas, kuris dažniausiai naudojamas lydiniams, elektros įrangai ir juvelyrinių dirbinių gamyboje naudojamiems variniams antgaliams gaminti. Jis yra minkštas ir plastiškas, lengvai ištempiamas. Tuo tarpu žalvaris yra vario ir cinko lydinys. Jo spalva yra geltonai auksinė, todėl jis naudojamas juvelyriniuose dirbiniuose, kad primintų auksą.

Netaurieji metalai yra nebrangus ir ekonomiškas pasirinkimas. Jie plačiai prieinami ir plačiai sandėliuojami. Tokių metalų reaktyvumas leidžia naudoti įvairias dažymo technikas.

Tačiau šių medžiagų paviršius ore paprastai greitai oksiduojasi ir patamsėja. Daugiau žmonių yra alergiški netauriesiems metalams nei tauriesiems, o senesniuose netauriuosiuose metaluose gali būti švino pėdsakų.

Visų vertinamas auksas

Grynas auksas yra ryškiai rausvai geltonas taurusis metalas, vertinamas karatais (k). Jis panašus į sidabrą, nes yra vienas iš Antikos metalų. Auksas buvo naudojamas monetoms, juvelyriniams dirbiniams gaminti ir net kaldinamas kaip apyvartinė valiuta. Dabar pasaulinį naujo aukso suvartojimą sudaro 50% juvelyrinių dirbinių, 40% investicijų ir 10% pramonėje.

Grynas auksas yra minkštas, todėl retai naudojamas juvelyriniams dirbiniams gaminti. Auksas legiruojamas variu, sidabru, cinku, nikeliu arba paladžiu, kad juvelyriniai dirbiniai būtų tvirtesni. Įprasti aukso papuošalai paprastai būna iš 14, 16, 18 ir 21 karato aukso. Naudojant lydinio procesą galima gaminti geltonąjį, baltąjį, rožinį ir žaliąjį auksą. Kiekvienam žmogui tinka tam tikras šio metalo atspalvis. Pavyzdžiui, rožinis auksas yra šiltesnis, todėl jį renkasi šviesesnės odos žmonės. Dėl savo stabilumo ir ilgaamžiškumo auksas yra populiarus vestuvinių ir paprastų žied, auskarų ir apyrankių pasirinkimas. Dažnai sutinkamas ir auksinis aksesuaras ant kaklo: pakabukas, vėrinys ar grandinėlė.

Auksas yra vienas plastiškiausių metalų, todėl su juo lengva dirbti. Jis atsparus daugeliui rūgščių. Grynas auksas netamsėja, tačiau 14 k, 16 k, 18 k auksas patamsėja, bet daug mažiau nei sidabras ir per ilgą laiką. Auksas taip pat mažiau alergizuoja nei sidabras.

Tačiau auksas yra brangesnis už sidabrą, o kasdien nešiojami auksiniai papuošalai gali susibraižyti.

 

Kiekviena medžiaga turi privalumų ir trūkumų juvelyrinių dirbinių vartotojui. Eksperimentuokite papildydami savo kolekciją įvairiais metalais. Laikui bėgant ir įgijus patirties, netrukus sužinosite, kurios medžiagos yra jūsų mėgstamiausios.

Komentarai
Kiti straipsniai