Antradienis, 2024 m. kovo 19 d.

Kaip užtikrinti gerą elektros grandinės veikimą?

Saugumas yra kiekvieno darbo dalis, tačiau tai ypač svarbu dirbant su elektros įranga, kurioje gali būti įtampa. Kiekvienais metais apie 1000 žmonių miršta avarijose, susijusiose su elektra. Daugiau nei pusė šių mirčių įvyko tais atvejais, kai įtampa buvo mažesnė nei 600 V. Tinkamomis sąlygomis net 50 V gali būti mirtina. Šiame straipsnyje trumpai nagrinėjami keli metodai, kurių galima imtis siekiant sumažinti darbo su elektra kylančius pavojus ir užtikrinti gerą grandinės veikimą.

Venkite tapti grandinės dalimi. Niekada nepastatykite savęs tokioje padėtyje, kurioje galėtumėte tapti grandinės dalimi. Jei nesate grandinės dalis, elektra turės rasti kitą kelią. Kad netaptumėte grandinės dalimi, turite laikytis geros darbo praktikos ir naudoti turimą specializuotą saugos įrangą. Įvairi saugos įranga yra specialiai sukurta naudoti aplink elektros grandines, kuriose yra įtampa. Kai kurie iš šios įrangos apima: Įžeminimo kabeliai: uždėjus įžeminimo kabelį ant įrangos ir prijungus jį prie žemės (pvz., vandens vamzdžio arba nurodyto įžeminimo), sukuriamas mažiausio pasipriešinimo kelias per įžeminimo kabelį ir sumažėja tikimybė, kad jūsų kūnas taps taku. Kai kuriuose įrenginiuose yra įžeminimo jungtys. Izoliacinė medžiaga: kai reikia dirbti su elektros įranga arba šalia jos, tarp savęs ir įtampą turinčių komponentų padėkite izoliacinę medžiagą. Pavyzdžiui, mūvėkite specialias gumines pirštines, skirtas atlaikyti aukštą įtampą. Taip pat gali būti naudojamos apsauginės rankovės ir pečių apsauga. Taip pat galite uždėti guminius kilimėlius aplink arba virš komponentų, kuriems gali būti įtampa, ir ant grindų, kur stovėsite. Kai kuriose guminėse medžiagose yra anglies – elektros laidininko. Todėl naudokite tik tas gumines medžiagas, kurios yra specialiai sukurtos ir paženklintos naudoti su įtampa naudojama įranga.

Visada svarbu asmeniškai apžiūrėti apsaugines priemones, ar nėra pažeidimų, tokių kaip įpjovimai ir skylės. Dėl trūkumų sumažės įrangos izoliacinė vertė ir kils pavojus. Įžeminimo grandinės pertraukikliai (GFCI): elektriniai įrankiai ir įranga (pvz., grąžtai, šlifuokliai ar pjūklai) turi būti prijungti prie GFCI. Šie įrenginiai skirti apsaugoti jus, jei įrangoje atsiranda sugedusi grandinė. Be to, visada patikrinkite savo įrankių maitinimo laidus, ilginamuosius laidus ir lemputes, ar jie nepažeisti, nepažeisti laidai ir nepakeitusios jungtys. Daugiau informacijos rasite specialiame internetiniame puslapyje.

Komentarai
Kiti straipsniai