Šeštadienis, 2024 m. balandžio 20 d.

Medinės durys. Kodėl verta rinktis būtent tokias?

Durys į namus, butą ar biurą – šeimininko skonio atspindys bet kuriam svečiui, užsukančiam į patalpas. Tad norint pademonstruoti puikiai išlavintą skonį, nesuklysime pasirinkę būtent medines duris. Tokios durys liudija apie išskirtinį eksterjerą ir interjerą. Tad, prieš ieškant patyrusių stalių medinėms durims, vertėtų susipažinti su jų išskirtinėmis savybėmis.

 

Medis – prabanga ir stilius

 

Pirmiausia, durys privalo būti tvirtos. Ši savybė ypač reikšminga tampa, kalbant apie lauko duris. Vargiai kas drįstų ginčytis dėl to, kad gležnos durys neįstengs reikiamai apsaugoti ne tik nuo įsibrovimų, bet ir nuo gamtos stichijų išdaigų. Patyrę meistrai gamina tvirtas, geriausiomis šilumos ir garso izoliacinėmis savybėmis pasižyminčias duris, gamyboje naudojama pati kokybiškiausia ir tvirčiausia mediena, yra pasitelkiamas ąžuolas, uosis, juodalksnis, raudonmedis.

 

Natūralaus medžio durys – stiliaus atributas bei prabangos simbolis. Jas galima ilgus metus naudoti, yra ekologiškos, todėl į namus įpūs gamtos harmonijos ir teigiamos energetikos. Šios durys namų ar įmonės interjerą paverčia šiltu bei jaukiu.

Medinių durų niekada nepaveiks korozija, o tai tampa neišvengiama pasirinkus metalines. Be to, medis nėra tokia sunki medžiaga. Jeigu kalbėtume tik apie medines lauko duris, jos turėtų derėti prie vidaus durų. Jos, kaip jau tampa tradicija, irgi dažniausiai būna medinės.

 

Medienos privalumai

 

Mediena – ilgaamžė medžiaga. Jei medį apdirbtume dar ir specialiomis medžiagomis, tokios durys tarnautų nepaprastai ilgai, tuo pat metu išsaugodamos savo puikią pirminę išvaizdą.

Medinės durys yra vertinamos ir dėl geros garso izoliacijos. Tai suteikia galimybę kambarį padalinti į poilsiui ir darbui skirtas erdves. Ypač tai praverčia, kad namuose šurmuliuoja vaikai ar kartu gyvena aktyvūs žmonės. Be jau minėtos puikios savybės, tokios durys linkusios sulaikyti šilumą patalpose, neleidžia skersvėjams brautis į vidų.

 

Minimos durys skirstomos pagal tai, kokia medienos rūšis buvo naudojama jas gaminant. Masyvesnio medžio durys, tikėtina, bus brangesnės, kadangi tokioms durims pagaminti reikia kokybiškiausios medienos. Vis tik reikėtų atminti, jog masyvaus medžio durys kiek greičiau linkusios reaguoti į klimatinių sąlygų pasikeitimus. Tai pablogins jų stabilumą. Gaminant fanerines duris, paprastai pasitelkiamos pačios įvairiausios fanerinės plokštės. Šios durys kainuos mažiau, nei masyvaus medžio durys.

Patarimai, padėsiantys išsirinkti duris

 

Durys – išskirtinai svarbus namo akcentas, tad derėtų skirti jų paieškai pakankamai dėmesio. Labai pravartu aplankyti ne vieną durų parduotuvę, palyginti kainos ir kokybės santykį, išsiaiškinti kokios durys dažniau yra perkamos. AB „Stalių gaminiai“ įmonė, tiksliau jos atstovai, visada pasirengusi labai išsamiai papasakoti apie savo kuriamą produkciją, geba įvardinti ne vieną variantą, apie kurį iki tol klientai nebuvo girdėję.

 

Durys turėtų tikti prie vyraujančio namo stiliaus. Griežtesnio stiliaus namams labiau tiktų paprastesnės lygios durys, šiuolaikiškos architektūros – stilingos. Masyviems mūriniams namams geriau tiktų sunkesnės durys, mažesniems – lengvos, šiuolaikiškos.

Pravartu išsirinkti tinkamą spalvą. Ji turėtų „susišaukti“ su viena iš labiausiai vyraujančių spalvų vidaus interjere. Kitaip sakant, reikia atkreipti dėmesį į sienų, grindų ir baldų spalvą.

Derėtų įvertinti medienos kokybę. Apie ją daugiausiai galima pasakyti iš paviršiaus. Palieskime jį ranka, apžiūrėkime šviesoje. Pabraukykime duris delnu. Tai daroma tam, kad pajusti jų kampus, paviršių, įvertinti glotnumą, apdirbimo kokybę. Pravartu apžiūrėti prieš šviesą, įvertinti išdažymo kokybę.

 

Patikrinti gamintoją. Kiek metų veikia rinkoje, kaip apie produkciją atsiliepia klientai, kokia garantija suteikiama? Tai labai padės priimti galutinį sprendimą.

 

Komentarai
Kiti straipsniai