Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Pajamų deklaravimas nebūtinai turi būti sudėtingas: Rūtos patarimai

Kol vieniems pavasaris siejasi su puiku oru ir aktyvesniu laiko leidimu lauke, kitiems tai yra metas, kai reikia rūpintis pajamų deklaravimu. Dažniausiai labiau dėl to pergyvena savarankiškai dirbantys asmenys, kurie turi ne tik nurodyti pajamas, tačiau taip pat ir susimokėti mokesčius.

Neturintiems patirties net ir palengvintas pajamų deklaravimas atrodo tarsi „tamsus miškas“. Kad pavyktų geriau suprasti jo subtilybes – kalbamės su Rūta, kuri jau 7-erius metus dirba su individualios veiklos pažyma ir sėkminga deklaruoja pajamas, susimoka mokesčius.

Svarbiausia – aiškus pajamų bei išlaidų žurnalas

Nors pagal Valstybinę mokesčių inspekciją pajamų bei išlaidų žurnalas nėra būtinas (svarbiausia išrašyti sąskaitas), tačiau Rūta teigia, kad jis labai lengvina darbus. „Aš buhalterijai vesti naudoju saskaita123.lt programą. Ji skirta sąskaitų rašymui, paprastesniam pajamų fiksavimui, galiausiai, ji automatiškai pildo pajamų žurnalą, kuris reikalingas greitesniam savo veiklos pelno įsivertinimui“,- pasakoja moteris.

Pajamų žurnalas gali būti vedamas ir excel pavidalu, tad svarbiausia rasti kiekvienam labiausiai tinkamą formą. Nors išrašant sąskaitas jos užpildymas (jeigu nuspręsite pildyti pats, o ne naudotis sistema) – reikalaus iš Jūsų kaskart kelių minučių, tačiau galiausiai deklaruojant pajamas bus galima sutaupyti labai daug laiko, kadangi matysite tikslius skaičius.

Kam mokėti mokesčius?

Gana daug problemų kelią ir mokesčių sumokėjimas. Svarbiausia yra susižinoti – kam ir kiek reikia mokėti, kad būtumėte atsiskaitęs su valstybe ir tuo pačiu gautumėte visas svarbiausias socialines garantijas.

SODRAI mokame mokesčius kam, kad galėtumėte esant sveikatos sutrikimams, kai norisi išeiti į VPA arba pensiją – būtumėme ramūs dėl išmokų, kurias garantuoja sumokėti mokesčiai. Tai yra VSD ir PSD, kurie mokami nuo pajamų. Tuo tarp VMI reikia mokėti gyventojų pajamų mokestį, kuris siekia nuo 5 % iki 15 % priklausomai nuo Jūsų uždirbtų pajamų. Tai yra mokestis taikomas visiems Lietuvos gyventojams, kurie vienokia arba kitokia forma gavo pajamų. Sumokėti mokesčiai „keliauja“ į valstybės biudžetą, kur ten paskirstomi pagal poreikį.

Kartais dirbantys savarankiškai pyksta dėl mokesčių. Tačiau sužinojus kokias naudas gauname – dingsta bet koks pyktis“, – pasakoja Rūta.

Svarbiausia nelaukti iki paskutinio

Nors dažniausiai spaudoje dažnai tenka matyti, kad dirbantys savarankiškai patys pirmi puola deklaruoti pajamas, kadangi nori tiksliai žinoti kiek mokesčių jiems teks susimokėti, tačiau praktikoje pasimato, kad daugelis žmonių vis tiek laukia paskutinės dienos.

Geriausia kuo anksčiau susitvarkyti mokestinius niuansus. Tuomet lieka laiko rašyti prašymą SODRAI arba VMI jeigu žmogus nori nukelti mokesčių sumokėjimą arba nori susimokėti dalimis. Tuomet gaunamas atsakas ir galima ramiai atlikti savo prievolę be jokio streso bei delspinigių“,- patirtimi dalijasi Rūta.

Primename, kad pajamų deklaravimas jau vyksta.

Komentarai
Kiti straipsniai