Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d.

Vadovų paieška – rinktis veržlų jaunimą ar patyrusius verslo ryklius?

Patirtis – geriausia mokytoja, teigia liaudies išmintis. Šiam posakiui tikriausiai niekas nedrįstų prieštarauti. Dažnai šiuo požiūriu vadovaujamės ne tik asmeniniame, bet ir profesiniame gyvenime. Didžiuojamės savo įgyta patirtimi, mokomės iš klaidų, o įgytą patyrimą laikome privalumu prieš jo neturinčius konkurentus. Tačiau vertinant kitus žmones, jų turimai patirčiai ne visuomet skiriame pačią svarbiausią vietą. Šis vertinimo kriterijus ypač aktualus kalbant apie verslo pasaulį. Ar renkantis verslo partnerius visuomet svarbiausiu rodikliu tampa jų patirtis? Ar vadovaujančių darbuotojų paieška turi būti orientuota į patyrusius verslo ryklius? O gal jaunimo motyvacija, ambicijos ir entuziazmas yra svarbiau už patirtį? Abu pasirinkimai turi savo pliusų ir minusų.

 

Kandidatas Nr.1 – patyręs specialistas

Ne vienerius metus vadovo pareigas užimantis specialistas be abejo kelia pasitikėjimą. Tokių darbuotojų paieška ir jų sudominimas darbo pasiūlymu nėra lengva užduotis. Tad iš pirmo žvilgsnio, tokiam kandidatui neabejotinai galima būtų patikėti savo verslą. Juk žmogus, kuriam vadovavimas, verslo subtilybės ir įvairiausios situacijos bei jų sprendimas nėra naujiena, yra iš tiesų naudingas bet kokioje bendrovėje. Taip, pasirinkus šį kandidatą nereikės nerimauti dėl praktinių žinių stokos, nemokėjimo ar nežinojimo kaip elgtis net ir specifinėse situacijose. Tačiau verta pasiruošti kai kurioms kitoms galimoms staigmenoms. Pirmiausia, svarbiais asmeniniais pasiekimais galintys pasigirti vadovai kartais stokoja motyvacijos siekti kuo geresnių vadovaujamo verslo rezultatų. Jau turėdami savo gyvenimo aprašyme pasiektas verslo aukštumas, vadovaudami kiek smulkesniam verslui tokie vadovai, vaizdžiai tariant, plaukia pasroviui. Užsidegimas įgyvendinant projektus ir vidinė motyvacija pasiekti kuo aukštesnius tikslus tokiems vadovams jau yra savo laiku praeitas etapas. Taip pat svarbu, kada buvo šio kandidato klestėjimo laikas. Juk verslo pasaulis ir su juo susiję procesai nuolat keičiasi. Prieš kelias dešimtis metų versle buvo taikomos visiškai kitokios technologijos, komunikacijos formos ir strategijos nei šiandien. Tuomet verslo ryklys, nardęs verslo pasaulyje it žuvis vandenyje, šiuolaikinėje verslo aplinkoje gali būti neprisitaikęs prie pokyčių, patirti sunkumų vadovaujant pagal dabartinius principus ir naudojant šiandien įprastas technologijas. Žinoma, kandidatas, kuris nuolat domisi naujovėmis ir netgi vadovavimo pertraukos metu neatsiliko nuo inovacijų, vertinamas žymiai geriau. Tad patyrusių vadovaujančių darbuotojų paieška turi būti akcentuota ne tik į turimą patirtį, bet ir į kitas savybes.

 

Kandidatas Nr.2 – energingas verslo naujokas

Neskubėkite atsisakyti  kandidato, turinčio reikiamą išsilavinimą, kupiną motyvacijos ir noro siekti gerų rezultatų, tačiau neturinčio praktinės patirties. Praktika yra įgyjama ir kiekvienas verslo ryklys kažkada buvo naujokas. Tuo tarpu idėjų generavimas, užsispyrimas siekiant tikslų ir entuziazmas yra labiau ne įgyjamos, bet įgimtos ir aplinkybių įtakojamos savybės. Jaunų specialistų aktyvumas pagrįstas ne tik asmeninių pergalių troškimu, noru įgyti kuo daugiau patirties ir užsitarnauti gerą vardą. Dažnai tokie vadovai vadovaujasi šiuolaikiniu požiūriu į verslą, kuriame apskaičiuota rizika, inovatyvūs sprendimai ir naujovių taikymas anksčiau ar vėliau duoda gerus rezultatus. Neseniai įgavusio aukštąjį išsimokslinimą vadovo teorinės žinios atitinka tuometines verslo strategijas ir būna pritaikytos prie šiuolaikinių tendencijų. Beje, tokių vadovaujančių darbuotojų paieška kartais tikrai nėra lengvesnė nei verslo ryklių paieškos. Jauni vadovai dažnai įmones vertina pagal perspektyvumo prizmę ir nepuola sutikti su pirmu pasitaikiusiu  darbo pasiūlymu. Tad jei jums pavyko sudominti tokį kandidatą, vertinkite tai ir gerai pagalvokite, ar šio kandidato privalumai jūsų verslui nebus naudingesni nei patirtis.

 

Tad kas gi laimi?

Šioje kovoje galima skelbti lygiąsias. Žinant abiejų pusių pliusus ir minusus, turite pagalvoti apie savo prioritetus bei verslo specifiką. Jei jūsų verslui reikia inovatyvių idėjų, energijos pliūpsnio ir naujovių, pagalvokite apie jauną ir ambicingą vadovą. Na, o jei naudingesnis bus konservatyvus, bet užtikrintas vadovavimas, į savo vandenis drąsiai įsileiskite tikrą verslo ryklį.

Komentarai
Kiti straipsniai