Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Ko­ro­na­vi­ru­so gniauž­tuo­se – jau ke­tu­ri plun­giš­kiai

Kiek­vie­ną die­ną ko­ro­na­vi­ru­sas ne­gai­les­tin­gai ima į ne­lais­vę vis dau­giau pla­ne­tos gy­ven­to­jų. Kaip be­si­sau­go­tu­me, vi­ru­sas spar­čiais žings­niais žen­gia ir į Plun­gę. Kaip pa­brė­žė Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų val­dy­mo cen­tro va­do­vas Man­tas Čes­naus­kas, šiuo me­tu jau ke­tu­riems plun­giš­kiams nu­sta­ty­ta COVID 19 in­fek­ci­ja.

„Kiek ži­no­me, trys plun­giš­kiai, ku­riems nu­sta­ty­ta ko­ro­na­vi­ru­so in­fek­ci­ja, į už­sie­nį iš­vy­kę ne­bu­vo. Du Plun­gės ra­jo­no gy­ven­to­jai – vy­ras ir žmo­na, ku­riems pir­mie­siems pa­tvir­tin­tas COVID 19, kon­tak­ta­vo su iš už­sie­nio grį­žu­siu ko­ro­na­vi­ru­su už­si­krė­tu­siu kre­tin­giš­kiu, pra­mo­ga­vo „Atos­to­gų par­ke“ Pa­lan­go­je. Tad, pa­ju­tę pir­muo­sius simp­to­mus, jie pa­si­tik­ri­no ir, pa­tvir­ti­nus diag­no­zę, sa­vi­i­zo­lia­vo­si na­muo­se. Šiuo me­tu šei­ma jau­čia­si ge­rai. Tre­čia­sis už­si­krė­tu­sy­sis vi­ru­są, ti­kė­ti­na, „pa­si­ga­vo“ Klai­pė­dos li­go­ni­nė­je, kur jam bu­vo at­lik­ta ope­ra­ci­ja. Grį­žęs iš li­go­ni­nės, pa­ju­to pir­muo­sius ko­ro­na­vi­ru­so simp­to­mus, tad at­vy­ko pa­si­tik­rin­ti. Tes­tas bu­vo tei­gia­mas. Kaip žmo­gus jau­čia­si ir kur yra – li­go­ni­nė­je ar na­muo­se – pa­sa­ky­ti ne­ga­liu. Ket­vir­tas as­muo, ku­riam pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį nu­sta­ty­tas ko­ro­na­vi­ru­sas, yra grį­žęs iš Jung­ti­nės Ka­ra­lys­tės. Jis jau­čia­si ga­na nor­ma­liai ir gy­do­si na­muo­se“, – apie už­si­krė­tu­sius ko­ro­na­vi­ru­su plun­giš­kius pa­sa­ko­jo M. Čes­naus­kas. Jis pri­dū­rė, kad nė vie­nas ser­gan­ty­sy­sis ne­pa­ten­ka į ri­zi­kos gru­pę.
Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų val­dy­mo cen­tro va­do­vas pa­brė­žė, kad pa­reiš­ku­sių no­rą sa­vi­i­zo­liuo­tis ant­plū­dis šiuo me­tu yra at­slū­gęs. „Vy­riau­sy­bei at­šau­kus griež­tą įsa­ky­mą dėl pri­vers­ti­nės izo­lia­ci­jos, si­tu­a­ci­ja pa­ge­rė­jo. Al­sė­džiuo­se, kur mo­kyk­los ben­dra­bu­ty­je yra sa­vi­i­zo­lia­ci­jai skir­tos vie­tos, šiuo me­tu ne­gy­ve­na nė vie­nas žmo­gus. Tiems, ku­rie čia sa­vi­i­zo­lia­vo­si, bai­gė­si dvie­jų sa­vai­čių ka­ran­ti­nas ir jie, ne­pa­ju­tę jo­kių ko­ro­na­vi­ru­so simp­to­mų, iš­vy­ko na­mo. Pa­pla­te­lės kai­me šiuo me­tu sa­vi­i­zo­liuo­ja­si 26 iš už­sie­nio grį­žę Plun­gės ra­jo­no gy­ven­to­jai. Iš vi­so per abi vie­tas izo­lia­vo­si apie 50 žmo­nių. Ta­čiau jie nuo­lat kei­čia­si: vie­ni, pa­si­bai­gus ke­tu­rio­li­kos die­nų izo­lia­ci­jai, iš­vyks­ta, o į jų vie­tą at­va­žiuo­ja ki­ti. Vy­riau­sy­bei at­šau­kus pri­vers­ti­nę izo­lia­ci­ją, dau­ge­lis grį­žu­sių iš už­sie­nio ga­li izo­liuo­tis ir sa­vo na­muo­se, jei­gu tu­ri tam tin­ka­mas są­ly­gas“, – pa­sa­ko­jo M. Čes­naus­kas.
Pa­šne­ko­vas sa­kė, kad prieš tris sa­vai­tes bu­vo di­džiu­lis iš už­sie­nio gį­žu­sių plun­giš­kių ant­plū­dis. Juos vi­sus rei­kė­jo su­si­rink­ti ir par­si­vež­ti iš oro uos­tų, kel­tų. „Plun­giš­kius pri­va­lė­jo­me par­si­ga­ben­ti ir pri­vers­ti­nai izo­liuo­ti. Ta­čiau Vy­riau­sy­bei at­šau­kus vie­nos pa­ros pri­vers­ti­nę izo­lia­ci­ją, si­tu­a­ci­ja pa­si­kei­tė – grį­žu­sie­ji ga­li tai pa­da­ry­ti sa­vo na­muo­se, jei tu­ri są­ly­gas, ir pa­si­ra­šo, kad su­tin­ka su vi­so­mis ka­ran­ti­no są­ly­go­mis – ne­vaikš­čio­ti po par­kus, ne­si­bū­riuo­ti, bū­ti na­muo­se, vie­šo­se vie­to­se dė­vė­ti ap­sau­gi­nes kau­kes, sky­dus, mū­vė­ti pirš­ti­nes, nuo­lat plau­ti, dez­in­fe­kuo­ti ran­kas ir t. t. Nuo ba­lan­džio 5 die­nos, už­da­rius sie­nas, lie­tu­viams grįž­ti bus žy­miai sun­kiau. Da­bar ge­riau­sia grįž­ti nuo­sa­vu au­to­mo­bi­liu ar­ba vie­nin­te­liu dar tu­rin­čiu tei­sę plau­kio­ti kel­tu Kylis–Klaipėda“, – kal­bė­jo Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas.
Pa­sak M. Čes­naus­ko, pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį pen­kis plun­giš­kius, ne­si­lai­kiu­sius ka­ran­ti­no, te­ko baus­ti pi­ni­gi­nė­mis bau­do­mis. „Sa­vi­val­dy­bė baus­ti pa­žei­dė­jų ne­tu­ri tei­sės. Se­niū­ni­ja to­kius įga­lio­ji­mus tu­ri. Po­li­ci­ja nuo­lat pa­tru­liuo­ja ir ste­bi si­tu­a­ci­ją. Pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį ka­ran­ti­no pa­žei­dė­jų vis dėl­to bū­ta. Pen­kis plun­giš­kius po­li­ci­jos pa­rei­gū­nams te­ko nu­baus­ti pi­ni­gi­nė­mis bau­do­mis po 250 eu­rų“, – pa­sa­ko­jo M. Čes­naus­kas.
Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų cen­tro val­dy­mo va­do­vas pa­brė­žė, kad pri­va­lo­me lai­ky­tis ka­ran­ti­no. Jis ga­li­mai bus pra­tęs­tas ir po šv. Ve­ly­kų, nes ki­taip vi­ru­so ne­su­ge­bė­si­me su­val­dy­ti. Pa­sak jo, si­tu­a­ci­ja tik­rai la­bai rim­ta: rei­kia ne tik po­li­ci­jos pa­gal­bos, bet ir sa­va­no­rių, ku­rie, pa­ste­bė­ję pa­žei­dė­jus, apie juos pra­neš­tų. „Pra­šau gy­ven­to­jų su­pra­ti­mo ir są­mo­nin­gu­mo šiuo sun­kiu vi­siems me­tu. Jei­gu griež­tai ne­si­lai­ky­si­me ka­ran­ti­no, ko­ro­na­vi­ru­so in­fek­ci­jos ar­ti­miau­siu me­tu ne­įveik­si­me“, – pa­brė­žė M. Čes­naus­kas.

Edi­ta LUKIENĖ

Komentarai
Kiti straipsniai