Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Jau­ni­mo „links­my­bės“: įkan­do į skruos­tą, su­lau­žė no­sį, su­dau­žė vei­dą…

Prie Mei­lės kal­ne­lio – vi­sai ne­mie­las at­si­ti­ki­mas. Plun­giš­kių drau­gų kom­pa­ni­ja per­nai pa­va­sa­rį ten taip šven­tė Ve­ly­kas, kad vie­nas pa­kliu­vo į li­go­ni­nę, o ki­tas – į tei­sia­mų­jų suo­lą. Dėl ne­sun­kaus svei­ka­tos su­trik­dy­mo iš chu­li­ga­niš­kų pa­ska­tų (Bau­džia­mo­jo ko­dek­so 138 str. 2 d. 8 p.) Plun­gės apy­lin­kės teis­mas ne­se­niai sky­rė baus­mę Ri­man­tui Ale­liū­nui.

Vis­kas įvy­ko 2019 me­tų ba­lan­džio 20-osios va­ka­rą vie­šo­je Plun­gės mes­to vie­to­je, V. Ma­čer­nio gat­vė­je, ne­to­li va­di­na­mo­sios Plun­gės jū­ros. Iš pra­džių R. Ale­liū­nas ap­lin­ki­nių as­me­nų aki­vaiz­do­je ty­čia tris kar­tus kumš­čiu tren­kė bi­čiu­liui E. J. į gal­vą, o kai nu­ken­tė­ju­sy­sis nu­griu­vo – ant jo at­si­sė­do ir ta­da ap­tal­žė dar la­biau – kumš­čiu smo­gė ne ma­žiau 10 kar­tų į gal­vos ir vei­do sri­tį. Ne­ga­na smū­gių, dar įkan­do į skruos­tą.
Nu­ken­tė­ju­sia­jam nu­sta­ty­tas no­sies kau­lo lū­žis, leng­vo laips­nio gal­vos sme­ge­nų su­krė­ti­mas, abie­jų aki­duo­bių krau­jos­ru­vos, odos nu­broz­di­ni­mas žan­di­kau­lio sri­ty­je. Nu­sta­ty­tas ne­sun­kus svei­ka­tos su­trik­dy­mas.
Kal­ti­na­ma­sis R. Ale­liū­nas kal­tu pri­si­pa­ži­no, bet dėl gir­tu­mo daug ko ne­be­pri­si­mi­nė. Pa­sa­kė tik tiek, jog iš va­ka­ro pas jį bu­vo at­ėjęs Ž. B., jie­du gė­rė al­ko­ho­lį. Ki­tą die­ną su­gal­vo­jo da­ry­ti pra­tę­si­mą, pa­si­kvie­tė dau­giau drau­gų – E. J., V. D. bei V. J. – ir links­my­bės kaž­kur tę­sė­si. Ne­nei­gė, kad pas­kui ga­lė­jo vie­ną bi­čiu­lį su­muš­ti. Su nu­ken­tė­ju­siuo­ju E. J. sa­kė su­si­tai­kęs.
Pa­žįs­ta­mo smū­gius pa­ty­ręs E. J. pa­sa­ko­jo, jog ba­lan­džio 20-ąją su ke­tu­riais vai­ki­nais, tarp ku­rių bu­vo ir Ri­man­tas, su­si­ti­ko prie Plun­gės va­ka­ri­nės mo­kyk­los, V. Ma­čer­nio gat­vė­je. Bu­vo su­ta­rę, kad at­švęs Ve­ly­kas. Vi­si kar­tu nu­ė­jo prie va­di­na­mo­jo Mei­lės kal­ne­lio, var­to­jo al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus.
Ten bū­nant, R. Ale­liū­nui kaž­ko su­ki­lo pyk­tis. Iš pra­džių jis pra­dė­jo pul­ti ant V. J., bet ki­ti drau­gai juos nu­ra­mi­no, pas­kui puo­lė ant E. J.
Pa­sak E. J., Ri­man­to vei­das per­si­krei­pė, akys iš­si­plė­tė, ma­tė­si, kad jis ruo­šia­si pul­ti. Kaž­ką dar ne­riš­liai su­bur­bė­jo ir pa­lei­do į dar­bą kumš­čius. Dau­žė į gal­vą, E. J. pri­si­mi­nė nuo smū­gių par­griu­vęs. Ta­da mu­šei­ka vi­su kū­nu už­šo­ko ant jo, ap­žer­gė ko­jo­mis ir to­liau tal­žė kumš­čiais, įkan­do į de­ši­nį­jį skruos­tą, dar ban­dė kan­džio­tis, bet ga­liau­siai pri­bė­gę ki­ti bi­čiu­liai jė­ga jį nu­tem­pė.
Nuo pa­tir­tų smū­gių E. J. pra­dė­jo svaig­ti gal­va, jis par­ėjo na­mo. Ki­tą die­ną, nors ir blo­gai jau­tė­si, į li­go­ni­nę ne­va­žia­vo – bu­vo Ve­ly­kos. Ta­čiau pir­ma­die­nį ne­be­iš­ken­tė – nu­vy­ko į pri­ėmi­mo sky­rių ir bu­vo pa­gul­dy­tas į neu­ro­lo­gi­jos sky­rių, kur gu­lė­jo 4 die­nas.
Iš mu­šei­kos drau­go ža­los at­ly­gin­ti ne­pra­šė.
Ki­ti kom­pa­ni­jos da­ly­viai pa­tvir­ti­no nu­ken­tė­ju­sio­jo žo­džius ir svars­tė, kad R. Ale­liū­nas taip pa­si­el­gė dėl to, jog per­si­gė­rė.
Pra­ėju­sių me­tų pa­bai­go­je teis­mas kon­sta­ta­vo, jog kal­ti­na­ma­sis pa­da­rė apy­sun­kį nu­si­kal­ti­mą. Plun­giš­kis nie­kur ne­dir­ba, tu­ri pa­grin­di­nį iš­si­la­vi­ni­mą, bu­vo teis­tas 2018-ųjų pa­bai­go­je dėl va­gys­tės, ta­čiau baus­mę yra at­li­kęs.
R. Ale­liū­nui skir­ta lais­vės at­ėmi­mo baus­mė 8 mė­ne­siams (jau su­ma­žin­ta treč­da­liu), ta­čiau baus­mės vyk­dy­mas ati­dė­tas me­tams. Nu­teis­ta­sis įpa­rei­go­tas su­si­ras­ti dar­bą ir ne­var­to­ti svai­ga­lų.
Vals­ty­bi­nei li­go­nių ka­sai su­muš­to­jo gy­dy­mas kai­na­vo 154 eu­rus, tad tiek iš kal­ti­na­mo­jo ir pri­teis­ta.

Mo­des­ta LIMONTAITĖ

Komentarai
Kiti straipsniai