Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d.

Gir­tuok­liams skir­tas kon­tei­ne­ris die­no­mis už­da­ry­tas – ne­be­li­ko pi­ni­gų ap­sau­gai…

Po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai jau ži­no, jog mo­du­li­nis na­me­lis-kon­tei­ne­ris, ku­ris yra pa­sta­ty­tas ša­lia Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės li­go­ni­nės pri­ėmi­mo sky­riaus, pas­ta­ruo­ju me­tu nuo ry­to iki va­ka­ro yra už­ra­kin­tas. Me­di­kai juos in­for­ma­vo, jog gir­tuok­lių nuo 8 iki 17 va­lan­dos čia vež­ti ne­ga­li­ma. Ne­pri­ima­mi ir pa­tys „pra­pūs­ti“ at­ėję įkau­šė­liai – ap­si­su­kę ant kul­no ga­li šli­ti­niuo­ti kur akys ma­to. Nie­kas ten ne­su­griu­vo, bet va­di­na­mie­ji sau­gios nak­vy­nės na­mai tuo me­tu tie­siog ne­dir­ba. „At­ei­ki­te iš­si­blai­vy­ti po dar­bo va­lan­dų“, – ga­lė­tų at­si­ras­ti to­kia iš­ka­ba… Ži­no­ma, to­kios iš­ka­bos nė­ra, bet si­tu­a­ci­ja ap­gai­lė­ti­na, nes me­tų ga­le Sa­vi­val­dy­bė šiai pa­slau­gai pri­trū­ko pi­ni­gų.

Gruo­džio 10 die­ną Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės ap­sau­gos ko­mi­te­tas po­sė­džia­vo ne­įpras­to­je vie­to­je – ne Sa­vi­val­dy­bės, o Plun­gės li­go­ni­nės po­sė­džių sa­lė­je. Vie­nas iš klau­si­mų bu­vo apie sau­gią nak­vy­nę įkau­šė­liams ir pri­klau­so­my­bių ma­ži­ni­mo pro­gra­mą.
Kaip ži­nia, pra­ėju­sių me­tų ru­de­nį prie Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės li­go­ni­nės bu­vo ati­da­ry­ta il­gai lauk­ta „blai­vyk­la“. Tiks­liau – sau­gios nak­vy­nės na­mai. Prie pri­ėmi­mo sky­riaus šo­no pri­siš­lie­jo mo­du­li­nis na­me­lis-kon­tei­ne­ris. Čia įreng­tos 4 nak­vy­nės vie­tos ne­lai­mė­liams, pa­dau­gi­nu­siems al­ko­ho­lio, ku­rie ne­tu­ri na­mų ar dėl ko­kių nors prie­žas­čių ne­ga­li jų pa­siek­ti.
Li­go­ni­nės dar­buo­to­jai pri­si­mi­nė, jog iš pra­džių ne­ri­ma­vo, kaip čia bus, ta­čiau sau­gios nak­vy­nės na­mai pa­si­tei­si­no. Da­bar me­di­ci­nos per­so­na­lui kur kas sau­giau. Jei anks­čiau su de­juo­jan­čiais, ble­vyz­go­jan­čiais ir „ga­ruo­jan­čiais“ žmo­ge­liais tek­da­vo varg­ti pri­ėmi­mo sky­riu­je, tai at­si­ra­dus kon­tei­ne­riui, vi­si po gy­dy­to­jo ap­žiū­ros už­re­gist­ruo­ja­mi ir siun­čia­mi ten. Ga­li sau pa­gi­rio­tis, kol „pra­pu­čia“. Kaip jiems se­ka­si – per vaiz­do ka­me­ras ste­bi ap­sau­gi­nis. Bū­na vi­so­kių vaiz­dų: vie­ni rėp­lio­ja, ki­ti stau­gia, spar­do­si, tran­ko­si, dras­ko du­ris, nio­ko­ja du­šo in­ven­to­rių… Smar­kes­nį ten­ka nu­ei­ti su­tram­dy­ti.
Me­di­kai mi­nė­jo su­skai­čia­vę, jog sau­gios nak­vy­nės na­mais bu­vo pa­si­nau­do­ta jau 257 kar­tus. Žmo­nių skai­čius kiek ma­žes­nis, nes kai ku­rie pi­lie­čiai yra nuo­la­ti­niai kon­tei­ne­rio klien­tai. Bent jau ko­kie ke­tu­ri. Yra to­kių, ku­rie pra­blai­vė­ję trau­kia iš­kart į par­duo­tu­vę, šio to nu­si­per­ka, pri­si­ge­ria ir va­ka­re vėl brai­žo­si į na­me­lį. Per nak­tį kon­tei­ne­ry­je vi­du­ti­niš­kai bū­na du ar trys as­me­nys.
Pra­blai­vė­ję ne­lai­mė­liai ga­li ir nu­si­mau­dy­ti, ir per­si­reng­ti. Kaip sa­ko­ma, „vis­kas įskai­čiuo­ta“ į 16-ikos eu­rų nak­vy­nės mo­kes­tį. Bū­tent tiek kai­nuo­ja čia iš­mie­go­ti. Per 11 mė­ne­sių li­go­ni­nė iš to mo­kes­čio su­rin­ko 800 eu­rų. Bū­tų dau­giau, bet tik 20 pro­cen­tų va­di­na­mų­jų klien­tų su­si­mo­ka.
Ta­čiau da­bar die­nos me­tu sau­gios nak­vy­nės na­mai už­da­ry­ti. Kaip sa­kė li­go­ni­nės di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Dan­guo­lė Luo­tie­nė, pas­ku­ti­nį mė­ne­sį jie fi­nan­sa­vi­mo iš Sa­vi­val­dy­bės šiai pa­slau­gai ne­ga­vo. Gal­vo­da­mi, kaip iš­si­suk­ti, nu­ta­rė, kad nuo 8 iki 17 val. „kon­tei­ne­ris ne­dirbs“. Pa­sa­kė ir po­li­ci­jai, kad gir­tuok­lių die­nos me­tu jiems ne­vež­tų. „Ne­tu­ri­me ga­li­my­bės jų ste­bė­ti – tuo lai­ku nė­ra ap­sau­gos dar­buo­to­jo“, – sa­kė gy­dy­to­ja. Jei­gu die­nos me­tu grei­to­ji me­di­ci­nos pa­gal­ba vis­gi at­ve­ža ko­kį nors no­sį nu­si­bal­no­ju­sį svy­ruo­nė­lį, jis ap­žiū­ri­mas pri­ėmi­mo sky­riu­je, ir, rei­ka­lui esant, ten pa­lai­ko­mas, kol su­tei­kia­ma pir­mo­ji pa­gal­ba ar su­la­ši­na­ma la­ši­nė. Vėl ten­ka varg­ti slau­gy­to­joms ir jų pa­dė­jė­joms.
Tie­sa, per šven­tes kon­tei­ne­ris dirbs vi­są pa­rą. Me­di­kai sa­kė su­pran­tan­tys, jog klien­tų bus dau­giau. Bet mi­nė­jo esan­tys su­ne­ri­mę, ar ki­tą­met pa­slau­ga be­bus fi­nan­suo­ja­ma iš Sa­vi­val­dy­bės. Šie­met kaip nors „pra­temps“, o pas­kui?
Vi­ce­me­rė As­ta Bei­er­lė Ei­gir­die­nė ap­gai­les­ta­vo, jog Sa­vi­val­dy­bė ne­be­ra­do rei­ka­lin­gų 5 tūks­tan­čių eu­rų – me­tų ga­las, nė­ra iš kur be­atim­ti. „Tu­ri­te kaip nors at­si­lai­ky­ti“, – sa­kė ji. Ki­tą­met fi­nan­sa­vi­mas vėl tu­rė­tų bū­ti nu­ma­ty­tas. Taip pat po­sė­džiau­to­jai iš­kė­lė siū­ly­mą di­din­ti nak­vy­nės įkai­nį – nuo 16-ikos eu­rų bent iki 20-ies. Tik var­gu ar pa­vyks tuos pi­ni­gus iš­si­muš­ti.
Apie alkoholizmo problemą kal­bė­jo ir Plun­gės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro vi­suo­me­nės svei­ka­tos spe­cia­lis­tė Ilo­na Moc­kė. Ji ko­or­di­nuo­ja pri­klau­so­my­bių ma­ži­ni­mo pro­gra­mą, vyk­do­mą 2018–2025 me­tais. Mi­nė­jo, jog iš va­go­nė­lio gy­dy­tis nuo al­ko­ho­liz­mo at­ėjo tik vie­nas as­muo, ap­gai­les­ta­vo, jog ma­žai pa­cien­tų jiems at­siun­čia šei­mos gy­dy­to­jai. Dau­giau­siai at­ei­na pa­tys ar­ba pa­ra­gin­ti so­cia­li­nių dar­buo­to­jų.
Skai­čiai to­kie: šie­met su­lauk­ta 115 klien­tų (87 iš jų – vy­rai); 12 iš­siųs­ti gy­dy­tis; vie­nas bai­gė Mi­ne­so­tos pro­gra­mą, 54 rei­kė­jo psi­chiat­ro pa­gal­bos, ke­tu­riems pa­dė­ta įsi­dar­bin­ti, trys su­si­tvar­kė dan­tis. Sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je yra 168 so­cia­li­nės ri­zi­kos šei­mos, iš ku­rių tik 16 as­me­nų krei­pė­si pa­gal­bos. Daug as­me­nų vis at­kren­ta – vie­ni at­ei­na iš nau­jo, ki­ti ne­be­at­ei­na – vi­saip bū­na. I. Moc­kė pa­si­džiau­gė, jog ke­tu­ri žmo­nės, tu­rė­ję pri­klau­so­my­bę svai­ga­lams, da­bar vi­siš­kai ne­be­var­to­ja al­ko­ho­lio.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Prie ligoninės esantys saugios nakvynės namai dienos metu uždaryti, nes nėra iš ko mokėti apsaugos darbuotojams…

Komentarai
Kiti straipsniai