Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Ap­žiū­rė­jo ge­riau­sius sa­vi­val­dy­bės ūkius

Ant­ra­die­nį ap­žiū­rė­ti mū­sų sa­vi­val­dy­bė­je esan­čių ūkių su­si­ruo­šė kon­kur­so „Me­tų ūkis 2019“ ko­mi­si­ja. Kam ati­teks ge­riau­sio me­tų ūkio var­das, pa­aiš­kės jau šio mė­ne­sio pa­bai­go­je, per tra­di­ci­nę My­ko­li­nių šven­tę. Ko­mi­si­jos na­riai ap­lan­kė vie­ną šei­mos ir tris smul­kiuo­sius ūkius.

Ko­mi­si­jai pir­mi­nin­ka­vo vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė, lai­ki­nai ei­nan­ti Že­mės ūkio sky­riaus ve­dė­jos pa­rei­gas Lai­mu­tė Jur­čie­nė, Že­mės ūkio sky­riaus spe­cia­lis­tas Al­fon­sas Sta­bin­gis, Lie­tu­vos ūki­nin­kų są­jun­gos Rie­ta­vo sky­riaus pir­mi­nin­kė Vir­gi­ni­ja Va­si­liaus­kie­nė, Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Že­mės ūkio rū­mų sa­vi­val­dos or­ga­ni­za­to­rė Bi­ru­tė Dro­man­tie­nė, Me­din­gė­nuo­se prie ko­mi­si­jos pri­si­jun­gė se­niū­nė Sa­lo­mė­ja Čies­nie­nė, o Tve­ruo­se – Juo­zas Nor­ke­vi­čius.
Pir­ma­sis su­sto­ji­mas – Me­din­gė­nuo­se. Ūki­nin­kai, Ar­vy­das ir Da­nė Ma­jaus­kai val­do 57 ha že­mės. Iš jų – 37 ha nuo­sa­vos ir 20 nuo­mo­ja­mos, ga­nyk­lo­se yra 27 gal­vi­jai – 4 holš­tei­nai ir 23 juod­mar­gės. Me­din­gė­niš­kis ap­si­rū­pi­nęs vi­sa rei­ka­lin­ga tech­ni­ka, sam­dy­ti ten­ka tik pre­są. A. Ma­jaus­kas ne­se­niai yra pe­rė­męs ir že­mės ūkio ko­o­pe­ra­ty­vo „Reš­ke­tė­nai“ pie­no­ve­žį. Per pa­rą iš jo ūkio iš­va­žiuo­ja apie 500–600 kg pie­no.
Iš Me­din­gė­nų ko­mi­si­ja pa­su­ko į Gi­lio­gi­rį, kur ap­si­lan­kė Ri­mos Va­si­liaus­kie­nės val­do­se. 37 gal­vi­jų ban­do­je ga­no­si Lie­tu­vos juod­mar­gės, mė­si­niai gal­vi­jai bei li­mu­zi­nai. Ūky­je de­kla­ruo­ta 50 ha že­mės, iš ku­rių 40 ha – nuo­sa­vos že­mės.
Dar vie­nas ūki­nin­kas – Rai­mon­das Vai­či­kaus­kas – ap­lan­ky­tas Rie­ta­ve, Va­tu­šių gat­vės pa­bai­go­je. Miš­ria­me ūky­je ga­no­si 15 mė­si­nių gal­vi­jų ir 13 kar­vių. Ūki­nin­kas ap­si­rū­pi­nęs vi­sa rei­ka­lin­ga tech­ni­ka, mąs­to apie ūkio plėt­rą. R. Vai­či­kaus­kas ne­slė­pė džiaugs­mo dėl kvie­čių der­liaus. Jį pa­si­se­kė par­duo­ti už itin ge­rą kai­ną, ta­čiau gy­ve­ni­mą kiek ap­sun­ki­no šer­nai, iš­kni­sę ne­ma­žus eli­ti­ne sėk­la už­sė­tus plo­tus.
Iš Rie­ta­vo pa­trauk­ta link Tve­rų se­niū­ni­jos, į Pa­jo­man­čio kai­mą. Ten ap­lan­ky­tas Ma­čiuls­kių ūkis. Ūki­nin­ka­vi­mu už­si­i­ma vi­sa šei­ma – Edi­ta ir Li­nas Ma­čiuls­kiai bei du jų sū­nūs – To­mas ir Man­tas. Ūky­je – 100 ha nuo­sa­vos ir 60 ha nuo­mo­ja­mos že­mės. Pie­no su­pir­kė­jams kas­dien par­duo­da­ma apie 800 kg pie­no. Au­gi­na­mi 93 mė­si­niai gal­vi­jai, grū­di­nės kul­tū­ros. Šei­mos ūkis mo­der­nus, kie­mas pil­nas rei­ka­lin­gos tech­ni­kos. Ja­me sto­vi mo­der­nus trak­to­rius, įvai­rūs pa­dar­gai, kom­bai­nas, yra grū­dų džio­vyk­la. Ko­mi­si­jos na­riai ne­li­ko abe­jin­gi ir šei­mos puo­se­lė­ja­mai ap­lin­kai, ku­rią puo­šia au­ga­lų gau­sa, ma­žo­sios ar­chi­tek­tū­ros dir­bi­niai.

 

Nuotraukoje: Apsilankymo pas ūkininką R. Vaičikauską metu.

Komentarai
Kiti straipsniai