Ketvirtadienis, 2024 m. balandžio 18 d.

Ma­ši­nų sta­ty­mo prie Plun­gės kul­tū­ros cen­tro ypa­tu­mai

Kiek­vie­ną die­ną au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė prie Plun­gės kul­tū­ros cen­tro pil­nut pil­nu­tė­lė pri­sta­ty­ta au­to­mo­bi­lių. Iš ankstaus ry­to ji pus­tuš­tė, ta­čiau ar­tė­jant pie­tų me­tui, da­ro­si ankš­ta. Ne­įma­no­ma nei pra­va­žiuo­ti, nei iš­va­žiuo­ti, tuo la­biau ras­ti, kur pa­sta­ty­ti au­to­mo­bi­lį.

Pra­ėju­sią sa­vai­tę Se­na­mies­čio aikš­tė­je vyks­tat Žo­li­nių mu­gei, į mi­nė­tą aikš­te­lę su­va­žia­vo daug įvai­rių trans­por­to prie­mo­nių ir su­kė­lė di­džiu­lę be­tvar­kę, nes dau­ge­lis plun­giš­kių ar sve­čių, at­vy­ku­sių į mu­gę, sa­vo ma­ši­nas sta­tė­si kur pa­puo­la, ne­pai­sy­da­mi ke­lio žen­klų.
Ži­no­me, kad ke­lių eis­mo tai­syk­lės su­kur­tos vi­sų sau­gu­mui ir pa­to­gu­mui. De­ja, jų ne vi­si lai­ko­si. Kar­tais dėl to kal­tas ne­pa­sta­bu­mas, iš­si­blaš­ky­mas, ne­re­tai pa­si­tai­ko ir pik­ty­biš­kų veiks­mų.
Ne vel­tui bū­si­mie­ji vai­ruo­to­jai il­gai „zu­li­na“ mies­to gat­ves, kol įgy­ja tei­sę vai­ruo­ti. Ke­lių eis­mo tai­syk­lės su­dė­tin­gos ir jų ne­ma­žai. Tad ky­la pa­pras­tas ir svar­bus klau­si­mas, ne­jau tai­syk­lės ga­lio­ja ne vi­siems?
Ne­nu­mal­do­mai ar­tė­ja rug­sė­jo 1-oji, eis­mas ry­tais prie mo­kyk­lų taps la­bai su­dė­tin­gas, nes tė­vai ve­ža vai­kus ko­ne iki du­rų. Blo­giau­sia, kad au­to­mo­bi­lius jie ne­re­tai pa­lie­ka sker­sai ke­lio, pu­siau ant va­žiuo­ja­mo­sios da­lies. Ir ne tik prie mo­kyk­lų su­dė­tin­ga. Daug ne­draus­min­gų vai­ruo­to­jų (šiuo at­ve­ju – prie kul­tū­ros cen­tro esan­čio­je au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė­je) sta­to ma­ši­nas ne­pai­sy­da­mi nu­brai­žy­tų ant aikš­te­lės juos­tų, žen­klų, vos ne vi­du­ry ke­lio ar­ba ki­to­se ne­leis­ti­no­se vie­to­se.
Dau­ge­lis plun­giš­kių ir mies­to sve­čių pa­si­pik­ti­nę to­kiu ma­ši­nų sta­ty­mu, iš­si­blaš­kiu­siais, ne­draus­min­gais, ne­at­sa­kin­gais, ne­ger­bian­čiais ki­tų eis­mo da­ly­vių vai­ruo­to­jais. Eis­mas da­ro­si su­dė­tin­gas ne tik to­dėl, kad nė­ra kur pa­sta­ty­ti au­to­mo­bi­lio, bet dėl į va­žiuo­ja­mą­ją da­lį iš­si­ki­šu­sių trans­por­to prie­mo­nių. „Kam tos juos­tos ten nu­pieš­tos? Ne­gi už tai ne­bau­džia­ma?“ – smal­sa­vo į re­dak­ci­ją pa­skam­bi­nęs plun­giš­kis.
Pa­klau­sus apie ma­ši­nų sta­ty­mo ypa­tu­mus mi­nė­to­je aikš­te­lė­je Veik­los sky­riaus ty­rė­jos, ben­druo­me­nės pa­rei­gū­nės Li­nos Jo­cie­nės, ji at­sa­kė, kad au­to­mo­bi­lio bet kaip pa­lik­ti ne­ga­li­ma. Ne­draus­min­gus au­to­mo­bi­lių sa­vi­nin­kus, pa­sak ty­rė­jos, rei­kia baus­ti. Pa­rei­gū­nė taip pat pri­dū­rė, kad bū­ti­nai re­a­guos į gy­ven­to­jų at­siųs­tas nuo­trau­kas ir skun­dus – ne­pa­klus­nūs vai­ruo­to­jai su­lauks bau­dų, kad ne­si­va­do­vau­ja ke­lių žen­kli­ni­mu.
Kaip sa­kė L. Jo­cie­nė, au­to­mo­bi­lius rei­kia sta­ty­ti taip, kaip nu­ro­dy­ta ho­ri­zon­ta­liuo­ju žen­kli­ni­mu (li­ni­jo­mis ant sto­vė­ji­mo aikš­te­lės). Jei ša­lia ke­lio au­to­mo­bi­liai sta­to­mi sker­sai ir iš­si­ki­ša iš sto­vė­ji­mo ri­bų, tai lai­ko­ma nu­si­žen­gi­mu tai­syk­lėms. Ne­pa­klus­nūs vai­ruo­to­jai ir ne­at­sa­kin­gas jų el­ge­sys daž­nai su­ke­lia ne­pa­to­gu­mų ki­tiems eis­mo. „Bet kaip pa­lik­tas au­to­mo­bi­lis – pa­žei­di­mas“, – dar kar­tą pa­brė­žė ben­druo­me­nė pa­rei­gū­nė L. Jo­cie­nė.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Daugelis nedrausmingų vairuotojų stato mašinas neleistinose vietose.

Komentarai
Kiti straipsniai