Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Ant­kak­lis, mal­ši­nan­tis šu­niui no­rą lo­ti

Jau ga­na se­niai įvai­rių ži­niask­lai­dos prie­mo­nių pus­la­piuo­se mir­gė­te mir­ga ant­raš­tės apie šu­nų lai­ky­mo, ve­džio­ji­mo tai­syk­les, apie baus­mes ne­si­lai­kant šių tai­syk­lių, apie pre­ven­ci­nes ak­ci­jas, vyk­do­mas dau­ge­ly­je Lie­tu­vos mies­tų, apie be­si­skun­džian­čius kai­my­nus dėl ke­tur­ko­jų au­gin­ti­nių ke­lia­mo triukš­mo.

Vi­si pui­kiai ži­no­me, kad šu­nų my­lė­to­jai sa­vo ve­džio­ja­mų au­gin­ti­nių pa­lik­tus eks­kre­men­tus tu­ri su­si­rink­ti į po­lie­ti­le­ni­nius mai­še­lius, ku­riuos rei­kia iš­mes­ti į miš­rių ko­mu­na­li­nių at­lie­kų kon­tei­ne­rius. Ži­no­me ir apie ki­tus šu­nų lai­ky­mo, ve­džio­ji­mo tai­syk­lių lai­ky­mo­si ar ne­si­lai­ky­mo ypa­tu­mus. Ir tai – dar ne vis­kas. Ne­se­niai gir­dė­jo­me Lie­tu­vos val­džią kal­bant, kad bu­te il­gai lo­jan­čio šuns šei­mi­nin­kai taip pat bus bau­džia­mi. Šuo bu­te ga­li lo­ti ne il­giau kaip de­šimt mi­nu­čių. Jei tai tę­sis il­giau, jo šei­mi­nin­kas bus nu­baus­tas.
Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ju­ri­di­nio ir per­so­na­lo ad­mi­nist­ra­vi­mo sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tas Al­gir­das Pleč­kai­tis pa­sa­ko­jo, kad kar­tu su se­niū­ni­jos dar­buo­to­jais Plun­gės mies­te ne kar­tą ren­gė bu­dė­ji­mus ir tik­ri­no, kaip au­gin­ti­nių eksk­re­men­tus tvar­ko Plun­gės mies­to gy­ven­to­jai. Taip pat su jais bu­vo kal­ba­ma, kad no­rint pa­lai­ky­ti mies­te šva­rą ir tvar­ką, rei­kia vi­sų pir­ma pra­dė­ti nuo sa­vęs.
Šių ak­ci­jų me­tu šu­nų my­lė­to­jai bu­vo ste­bi­mi, kaip ve­da pa­si­vaikš­čio­ti au­gin­ti­nius, ar, šiems pri­ter­šus, su­ren­ka­mi eksk­re­men­tai. Ak­ci­jos me­tu dau­giau­sia pa­tru­liuota Plun­gės mies­te, la­biau­siai pa­mėg­to­se šu­nų ve­džio­ji­mo vie­to­se. As­me­nims, ku­rie ne­tu­rė­jo po­lie­ti­le­ni­nių mai­še­lių ir ne­su­rin­ko au­gin­ti­nių pa­lik­tų eks­kre­men­tų, pa­reikš­ti įspė­ji­mai. Pi­ni­gi­nių bau­dų ne­bu­vo skir­ta.
Ak­ci­jos me­tu gy­ven­to­jams, ve­džio­jusiems au­gin­ti­nius, nu­ro­dy­ta, kad su­rink­tus į po­lie­ti­le­ni­nius mai­še­lius na­mi­nių gy­vū­nų eksk­re­men­tus ga­li­ma iš­mes­ti į miš­rių ko­mu­na­li­nių at­lie­kų kon­tei­ne­rius.
Šios ke­le­rius me­tus iš ei­lės ren­gia­mos ak­ci­jos tiks­las – kad eksk­re­men­tų rin­ki­mas gy­vū­no sa­vi­nin­kui tap­tų įpro­čiu.
Pa­sak Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ju­ri­di­nio ir per­so­na­lo ad­mi­nist­ra­vi­mo sky­riaus vyr. spe­cia­lis­to A. Pleč­kai­čio, dau­ge­lis plun­giš­kių pik­ti­na­si, kad ne vi­si kai­my­nys­tė­je gy­ve­nan­tys šu­nų my­lė­to­jai, iš­ve­dę pa­ve­džio­ti sa­vo au­gin­ti­nius, su­ren­ka jų pa­lik­tus eks­kre­men­tus. O juk ap­link dau­gia­bu­čius gy­ve­na­muo­sius na­mus yra daug vai­kų žai­di­mo aikš­te­lių, ku­rio­se ma­žie­ji nuo­lat ran­da šu­nų pa­lik­tų krū­ve­lių. Tai – pa­vo­jin­ga vai­kų svei­ka­tai, nes jie žais­da­mi ne­ty­čia ga­li pa­čiu­pi­nė­ti su­džiū­vu­sias šu­nų iš­ma­tas ir už­si­krės­ti įvai­rio­mis li­go­mis.
Plun­giš­kių nuo­mo­nės šiuo klau­si­mu iš­si­ski­ria. Dau­ge­lis no­ri su­ži­no­ti, kur tie „ka­ka­liu­kai“, „su­fa­suo­ti“ į po­lie­ti­le­ni­nius mai­še­lius, ir iš­mes­ti į miš­rių ko­mu­na­li­nių at­lie­kų kon­tei­ne­rius, ke­liau­ja to­liau, ar dar la­biau ne­ter­šia gam­tos. Juk po­lie­ti­le­nas ne­su­yra ke­lis šim­tus me­tų, o „ka­ka­liu­kas“, pa­lik­tas po me­džiu, pa­li­jus lie­tui, greit su­nyks­ta.
Ta­čiau no­ri to ar ne­no­ri, rei­kia lai­ky­tis nu­sta­ty­tos tvar­kos.
Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės eko­lo­gė Edi­ta Ly­die­nė sa­kė, kad ofi­cia­lių šu­nų ve­džio­ji­mo aikš­te­lių Plun­gės mies­te nė­ra. Tie­sa, vie­ną, esan­čią A. Ju­cio gat­vė­je, prie ga­ra­žų, ga­li­ma lai­ky­ti ofi­cia­lia. Mat ten yra pa­sta­ty­tas žen­klas, ro­dan­tis, kad čia ga­li­ma ve­džio­ti šu­nis.
Kaip sa­kė E. Ly­die­nė, ke­tur­ko­jus au­gin­ti­nius gy­ven­to­jai ga­li ve­džio­ti vi­sur, ta­čiau pri­va­lo lai­ky­tis šu­nų ve­džio­ji­mo tai­syk­lių: au­gin­ti­nis tu­ri bū­ti ve­da­mas už pa­va­dė­lio, su sa­vi­mi šuns my­lė­to­jas tu­ri tu­rė­ti po­lie­ti­le­ni­nį mai­še­lį, į ku­rį pri­va­lo su­rink­ti šuns pa­lik­tus eks­kre­men­tus. Pa­leis­ti ke­tur­ko­jus ga­li­ma tik to­liau nuo mies­to.
Be to, kaip sa­kė A. Pleč­kai­tis, gy­ven­to­jai skun­dė­si ne tik ne­tin­ka­mai ve­džio­ja­mais šu­ni­mis. Vie­nas plun­giš­kis jau ne kar­tą pik­ti­no­si dėl nuo­lat lo­jan­čio kai­my­nų šuns, ku­ris drums­čia vi­sų dau­gia­bu­čio na­mo gy­ven­to­jų ra­my­bę. Su šuns šei­mi­nin­ku apie tai kal­bė­ta, pa­siū­ly­ta nu­pirk­ti ir au­gin­ti­niui už­dė­ti spe­cia­lų ant­kak­lį, ku­ris mal­ši­na no­rą lo­ti. Apie to­kį ant­kak­lį, sa­kė A. Pleč­kai­tis, dar ne­bu­vo te­kę gir­dė­ti. Gy­vū­nui už­dė­tas spe­cia­lus ant­kak­lis kol kas re­zul­ta­tų ne­da­vė. Ko­kių prie­mo­nių to­liau im­sis šei­mi­nin­kas, dar ne­aiš­ku. Be­je, nau­ja­sis įsta­ty­mas dar nė­ra pa­tvir­tin­tas. Dau­giau apie vi­są die­ną lo­jan­čius bu­tuo­se šu­nis nu­si­skun­di­mų ne­bu­vo gau­ta.
Šiuo me­tu Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ne­įren­gia nau­jų vie­tų, skir­tų gy­vū­nams ve­džio­ti, ta­čiau šu­nis, pa­sak Plun­gės val­džios at­sto­vų, re­ko­men­duo­ja­ma ve­džio­ti gy­vū­nų ve­džio­ji­mo aikš­te­lė­se, jei jos yra, ki­tais at­ve­jais – lau­ky­mė­se, par­kų pa­kraš­čiuo­se, ki­to­se re­čiau žmo­nių lan­ko­mo­se vie­to­se. Ve­džio­ti gy­vū­nus drau­džia­ma vai­kų žai­di­mo aikš­te­lė­se, spor­to aikš­ty­nuo­se, sta­dio­nuo­se.
„Nuo­bau­das už ne­tin­ka­mą au­gin­ti­nių lai­ky­mą nu­ma­to LR ATPK 110 str. (LR gy­vū­nų ge­ro­vės ir ap­sau­gos įsta­ty­mo ir ki­tų tei­sės ak­tų, reg­la­men­tuo­jan­čių gy­vū­nų ge­ro­vės ir ap­sau­gos bei at­ski­rų rū­šių gy­vū­nų žen­kli­ni­mo ir re­gist­ra­vi­mo rei­ka­la­vi­mus, pa­žei­di­mas)“, – sa­kė E. Ly­die­nė.
Žmo­nės dėl ne­tin­ka­mo šu­nų lai­ky­mo bu­tuo­se, jų ne­pri­ežiū­ros, ne­tin­ka­mo ve­džio­ji­mo ben­dro nau­do­ji­mo pa­tal­po­se ir dau­gia­bu­čių na­mų kie­muo­se į Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos vie­šo­sios tvar­kos sky­rių dau­giau­sia krei­pia­si žo­džiu.
Kai ne­si­lai­ko­ma šu­nų ve­džio­ji­mo ir prie­žiū­ros tvar­kos, baus­ti ga­li po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai, Vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus vy­riau­sie­ji spe­cia­lis­tai bei Mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba.
Tad vi­si Plun­gės šu­nų my­lė­to­jai ra­gi­na­mi bū­ti ge­ra­no­riš­ki ir at­sa­kin­gi bei lai­ky­tis gy­vū­nų prie­žiū­ros bei vie­šo­sios tvar­kos tai­syk­lių.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Pasak A. Pleč­kai­čio, vie­nas plun­giš­kis jau ne kar­tą pik­ti­no­si dėl nuo­lat lo­jan­čio kai­my­nų šuns, ku­ris drums­čia vi­sų dau­gia­bu­čio na­mo gy­ven­to­jų ra­my­bę..

Komentarai
Kiti straipsniai