Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Knygos yra žmonėms, kurie nori būti kitur…

…kartais įdomes-niame, kartais geres-niame, kartais teisingesniame pasaulyje. Nors mūsų kasdieninis pasaulis – taip pat labai įdomus. Ypač jei jame yra vietos knygoms. Šiaulių Povilo Višinskio apskrities bibliotekos organizuojamo knygų pristatymo konkurso atrankinio turo, lapkričio 6 d. vykusio Plungės vaikų bibliotekoje, dėmesio centre buvo knygos ir juos pristatyti išdrįsę skaitytojai.

Jų šiemet trijose grupėse (1–4 kl., 5–8 kl. ir 9–12 kl.) iš viso turėjo būti 22, tačiau viena grupė negalėjo atvykti.
Dalyviai pristatė pačias įvairiausias knygas. Pirmokai Nida Galminaitė bei Ignas Kijaninas iš Senamiesčio mokyklos žaismingai suvaidino ištrauką iš Linos Žutautės knygelės „Kakė Makė ir dantukų fėjos puota“. Jiems pasiruošti padėjo mokytoja Regina Gusčienė.
Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos Grumblių pradinio ugdymo skyriaus trečiokai Auksė Jackevičiūtė ir Gabrielius Skinzgaila pristatė visą kalną knygų, o plačiausiai papasakojo apie Vytauto V. Landsbergio „Obuolių pasakas“, jų veikėjus ir nuotykius. Auksę ir Gabrielių atlydėjo mokytoja Daina Zabitytė ir bibliotekininkė Sigutė Jackevičienė.
Smagus netikėtumas buvo Akvilė ir Emilis iš Senamiesčio mokyklos 4d kl. Nors jiedu į renginį nebuvo užsiregistravę, drąsiai ir smagiai pristatė savo pamėgtas knygas.
Gaila, apmaudžios aplinkybės sutrukdė atvykti Vyskupo Motiejaus Valančiaus pradinės mokyklos Saulės skyriaus antrokams ir jų mokytojai. Tikimės su jais susipažinti kitąmet.
5–8 klasių grupėje Akademiko Adolfo Jucio progimnazijos 6a ir 6b klasių mokinės Aušra Zubytė, Urtė Kasparavičiūtė, Auksė Jušmanovaitė, Skaistė Kavaliauskaitė ir Kamilė Jakštaitė, pasitelkusios smuiko muziką ir spalvingus piešinius, papasakojo apie berniuko ir lapės iš Antuano de Sent Egziuperi knygos „Mažasis princas“ draugystę. Mergaitėms padėjo pasiruošti jų mokytoja Rima Česnauskienė.
Kito prancūzų rašytojo – Viktoro Hugo – romaną „Paryžiaus katedra“, prisimindama kelionę į Prancūzijos sostinę, pristatė Judita Trumpulytė, „Ryto“ pagrindinės mokyklos 7c klasės mokinė. Jai padėjo mokytoja Jurgita Pakarklienė.
Kristinos Gudonytės knygą „Blogos mergaitės dienoraštis“, pasakojančią apie sunkumus, su kuriais susiduria paaugliai, atsinešė Gabija Aleliūnaitė ir Dovilė Montvilaitė, „Ryto“ pagrindinės mokyklos 7a kl. mokinės. Jas atlydėjo mokytoja Dalia Svilaitė.
Į klausimus, ką daryti, jei niekas tavęs nesupranta, nepriklausai mokyklos populiariesiems ir dar vieni metai mokykloje nežada nieko gero, pristatydama Holi Born knygą „Manifestas kaip būti įdomiai“, atsakymų ieškojo „Ryto“ pagrindinės mokyklos 6c klasės mokinė Augustė Kornikaitė. Jai, kaip ir Juditai, pasiruošti padėjo mokytoja J. Pakarklienė.
Paauglės Džeinės iš Margaret Wild knygos „Užkeiktoji“ istoriją papasakojo Senamiesčio mokyklos aštuntokė Akvilė Duoblytė. Ji renginiui pasiruošė pati.
9–12 klasių mokiniams atstovavo dvi vienuoliktokės. Apie žmogaus dvasios stiprybę atskleidžiančią knygą „Tarp pilkų debesų“ (autorė Rūta Šepetys), paruošusi vaizdinę medžiagą, pasakojo Evelina Tarasevičiūtė, Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos mokinė. Ją atlydėjo mokytoja Violeta Rimkuvienė.
Ateities pasaulį, kuriame nėra vietos pojūčiams, emocijoms, jausmams, įsikūnydama į Rebekos Unos knygos „Atjunk“ veikėją Grytą, pristatė Gabija Kuprytė, „Saulės“ gimnazijos 3c klasės mokinė. Ji konkursui pasiruošė pati.
Norisi tikėti, kad mūsų pasaulyje visada bus vietos popierinėms knygoms, neprarasime gebėjimo gyventi čia ir dabar, gyvai, vidumi.
O su knygų pristatymo konkurso dalyviais bei jų draugais ne kartą susitiksime bibliotekoje bei kituose konkursuose. Iki susitikimų.

Kristina Pilitauskienė
Plungės r. sav. Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja

Sigutės Jackevičienės nuotr.

Komentarai
Kiti straipsniai