Žalingas trąšų poveikis aplinkai – ar tikrai viską apie jį žinome?
Vasara – uogų, vaisių, daržovių derliaus metas. Vis dėl to, skanaudami daržo gėrybes, turėtume žinoti, kaip jos atkeliavo iki mūsų stalo. Augant susirūpinimui aplinkos apsauga, vis labiau atsigręžiama ir į atsakingą ūkininkavimą, daugiau susidomėjimo sulaukia ekologiniai ūkiai, kuriuose naudojamos tik natūralios trąšos, nedarančios žalos nei aplinkai, nei žmonių sveikatai.
Vis dėlto kol kas Lietuvoje dažniausiai naudojamos įvairios sintetinės, pramoniniu būdu gaminamos trąšos, tokios kaip amonio salietra, amonio sulfatas, amofosas, kalio chloridas, kalio nitratas ir daugelis kitų, o neatsakingas sintetinių trąšų naudojimas kelia rimtų aplinkosaugos problemų.
Negyvosios zonos Baltijos jūroje
Ekspertai atkreipia dėmesį į vandens taršą, sukeliamą dėl intensyvios žemės ūkio veiklos, nesaikingo trąšų naudojimo.
„Visų pirma dėl trąšų didėja dirvos nualinimas. Cheminiai junginiai lietaus metu gali būti išplauti ir patekti į paviršinius vandenis, o tai turi įtakos vandens telkinių kokybės prastėjimui. Viena iš pagrindinių Baltijos jūros taršos problemų yra susijusi su intensyvia žemės ūkio veikla“, – sako Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos inžinerijos fakulteto profesorius Saulius Vasarevičius.
Trąšų naudojimą, kaip vieną svarbiausių Baltijos jūros taršos problemų, įvardija ir Aplinkos apsaugos agentūros Cheminių medžiagų skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Janonytė. Ji pabrėžia, kad sintetinės trąšos kenkia jūros gyvybei, nes patekusios į vandens telkinius, jos skatina dumblių dauginimąsi, kol galiausiai vandens telkiniai užželia.
„Kai dumbliai pradeda irti, jie skęsta ir nusėda ant vandens telkinių dugno, sunaudodami ten esantį deguonį, kuris yra gyvybiškai svarbus žuvims ir kitiems vandens gyvūnams. Susidaro negyvosios (be deguonies) zonos jūrose ir upėse, kuriose beveik nėra gyvybės. Taigi, pažeidžiama ekosistemos ekologinė pusiausvyra ir sukeliama jos degradacija“, – aiškina A. Janonytė.
Grėsmė geriamajam vandeniui
Specialistai pažymi, kad pavojus atsiranda ir geriamojo vandens šaltiniams – dažniausiai vanduo šuliniuose užteršiamas dėl neatsakingos, netinkamos, nedarnios žmonių ūkinės veiklos.
Lietuvos geologijos tarnybos atliekamų gruntinio vandens tyrimų duomenimis, šalies intensyvios žemdirbystės plotų gruntiniame vandenyje kaupiasi ir ilgai išlieka pesticidų likučių.
„Turime nustatytą faktą, kad intensyvios žemdirbystės plotų gruntiniame vandenyje aptikta pesticidų metazachloro ir dimetachloro, kurie teršia gruntinį vandenį, likučių. Kaimo vietovėse gruntinis vanduo neretai naudojamas kaip vienintelis geriamo vandens šaltinis“, – atkreipia dėmesį Lietuvos geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vedėja Rasa Radienė.
Netinkamas trąšų naudojimas, pasak ekspertų, sukelia ir daug kitų aplinkosauginių problemų – oro taršą, eutrofikaciją (ekosistemų kitimą), naikina mikroorganizmus ir bestuburius gyvūnus, kurie dalyvauja įvairiuose dirvožemyje vykstančiuose procesuose.
Puiki alternatyva – organinės trąšos
Kad būtų išvengta neigiamo poveikio aplinkai, specialistai rekomenduoja naudoti natūralios kilmės, organines trąšas. Tai gali būti durpės, mėšlas, kompostas, žalioji trąša (augalai, kurie sėjami į dirvožemį ir auginami tam, kad jį natūraliai patręštų) bei kitos.
„Nors sintetinių trąšų naudojimas gali pasirodyti praktiška alternatyva, palyginus su organinių trąšų naudojimu, nes jos pigiau kainuoja, yra greitai įsisavinamos, jų nesunku įsigyti kiekvienoje sodininkams skirtoje parduotuvėje, ilgalaikėje perspektyvoje sintetinės trąšos sukelia daugiau žalos, negu naudos“, – akcentuoja Aplinkos apsaugos agentūros specialistė. Tuo tarpu organinės trąšos gerina dirvos kokybę, praturtindamos ją naudingais mikroelementais.
Pasak A. Janonytės, ekologinis ūkininkavimas – geriausias sprendimas, siekiant užtikrinti pusiausvyrą ekosistemose. Ekologiniuose ūkiuose naudojamos tik natūralios trąšos.
Būtina skirti daugiau dėmesio švietimui
Daržoves ir vaistažoles Plungės rajone auginanti Nijolė Makiejevienė pasakoja nuo pat ūkininkavimo pradžios pasirinkusi ekologinį ūkininkavimo būdą. „Norėjome sau užsiauginti sveiko, kokybiško maisto“, – sako ūkininkė. Šiuo metu Nijolės ūkis turi biodinaminio ūkio statusą. Biodinaminis ūkis – tai uždara ūkio sistema, į kurią negali patekti jokios medžiagos iš šalies. Juose vadovaujamasi gamtos pusiausvyros, darnos tarp žmogaus, gyvūnų ir augalų principais. Tokiuose ūkiuose naudojamos natūralios trąšos, kurias reikia pasigaminti patiems.
„Rankų darbo tikrai daugiau – viską reikia paruošti pačiam, bet natūralių priemonių apsaugoti ūkį užtenka. Pasiruošiame daug komposto, o taikant sėjomainą, ir nuo parazitų apsisaugoti nėra problema“, – pasakoja ūkininkė. Jos teigimu, Lietuvoje dar trūksta informacijos, švietimo darnaus ūkininkavimo klausimais.
„Mes su sese tuo ir užsiimame, skaitome paskaitas apie biodinaminius ūkius ir savo pavyzdžiu rodome, kokių rezultatų galima pasiekti. Pas mus dirvožemis siekia tik 20–25 derlingumo balus, bet puikiai užsiauginame kopūstų, salotų ir kitų daržovių. Žmonėms tiesiog trūksta informacijos“, – sako N. Makiejevienė. Jos teigimu, daug gerųjų pavyzdžių galima rasti Vokietijoje, kur vyksta biodinaminių ūkių plėtra.
S-358
Nuotraukoje: Kad būtų išvengta neigiamo poveikio aplinkai, specialistai rekomenduoja naudoti natūralios kilmės, organines trąšas.
Vytauto Šimašiaus nuotr.