Ketvirtadienis, 2024 m. balandžio 18 d.

Šiukš­lių daug ir ap­link eže­rą, ir sa­lo­se

Že­mai­ti­jos na­cio­na­li­nis par­kas iš­pla­ti­no in­for­ma­ci­ją apie ap­lin­kos tvar­ky­mo ak­ci­ją, vyk­dy­tą ba­lan­džio vi­du­ry­je. Liūd­na, ta­čiau apė­jus Pla­te­lių eže­rą ir nu­plau­kus į sa­las, su­rink­tas iš­ties di­džiu­lis kal­nas šiukš­lių, ku­rias pa­li­ko ne­at­sa­kin­gi žmo­nės. Ras­ta net sta­ty­bų at­lie­kų – kaž­kam jas bu­vo pa­to­giau vež­ti į miš­ką nei į są­var­ty­ną…

Kiek­vie­nais me­tais par­ke tvar­ky­mo ak­ci­ją or­ga­ni­zuo­jan­ti Že­mai­ti­jos na­cio­na­li­nio par­ko di­rek­ci­ja (ŽNPD) prie tvar­ky­mo­si kvie­čia pri­si­jung­ti ir ei­li­nius są­mo­nin­gus pi­lie­čius, ir or­ga­ni­za­ci­jas.
Šiais me­tais prie dar­bų bu­vo pri­si­jun­gę ir Plun­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nai, Pla­te­lių se­niū­ni­ja, ben­druo­me­nė, net sve­čiai iš Lat­vi­jos, t. y. gru­pe­lė ŽNPD pro­jek­to part­ne­rių, ku­rie bu­vo at­vy­kę į su­si­ti­ki­mą dėl tarp­tau­ti­nio pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo.
Ap­lin­kos tvar­ky­mo ak­ci­jo­je da­ly­va­vę šva­rin­to­jai bu­vo pa­da­lin­ti gru­pe­lė­mis ir pa­gal pa­skir­tą pe­ri­met­rą ke­lia­vo ap­link Pla­te­lių eže­rą rink­da­mi šiukš­les.
ŽNPD di­rek­ci­jos dar­buo­to­jai ki­tą die­ną rin­ko šiukš­les iš la­biau­siai lan­ko­mų Pla­te­lių eže­ro sa­lų – Ver­šių ir Pi­lies. Nu­plau­kę ten val­ti­mis, par­pluk­dė jas pil­nas vi­so­kio šlamš­to.
Dau­giau­sia šiukš­lių su­rink­ta ato­kvė­pio vie­to­se, au­to­mo­bi­lių aikš­te­lė­se ir ap­link jas, žve­jų pa­mėg­to­se eže­ro pa­kran­tė­se. Liūd­na, kad kai ku­riems žmo­nėms vis dar sve­ti­mas su­vo­ki­mas, jog gam­ta – vi­sų na­mai, ir ką at­si­ne­šei su sa­vi­mi, tu­ri ir iš­si­neš­ti.
Vis­gi ŽNP dar­buo­to­jai pa­ste­bi, kad su­ren­ka­mų šiukš­lių ma­žė­ja.

Pa­reng­ta pa­gal ŽNP Lan­ky­to­jų ap­tar­na­vi­mo sky­riaus inf.

Nuotraukoje: Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos organizuotos akcijos metu surinkti kalnai šiukšlių.

Komentarai
Kiti straipsniai