Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Nu­spręs­ta kel­ti sa­vi­val­dy­bės būstų ir so­cia­li­nių būs­tų nuo­mos įkai­nius

Pra­ėju­sią sa­vai­tę vy­ko Svei­ka­tos ir so­cia­li­nės pa­ra­mos ko­mi­te­to po­sė­dis. Prieš pra­de­dant nag­ri­nė­ti dar­bot­var­kės klau­si­mus, pir­miau­sia iš­rink­tas ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas ir jo pa­va­duo­to­jas. Ko­mi­te­to na­riai pa­lai­kė sa­vi­val­dy­bės me­ro An­ta­no Čer­nec­kio siū­ly­mą ir pir­mi­nin­ku iš­rin­ko Sau­lių Jo­nu­šą, o jo pa­va­duo­to­ju – Jo­ną Re­ka­šių.

Pri­ta­rė tvar­kos ap­ra­šui dėl pa­šal­pų sky­ri­mo

Pir­muo­ju dar­bot­var­kės klau­si­mu pri­tar­ta vien­kar­ti­nių, tiks­li­nių, pe­ri­odi­nių, są­ly­gi­nių pa­šal­pų sky­ri­mo iš Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to tvar­kos ap­ra­šui. Ben­drai gy­ve­nan­tys ar vie­nas gy­ve­nan­tis as­muo, at­si­žvel­giant į gau­na­mas pa­ja­mas, ga­lės gau­ti ne tik so­cia­li­nę, bet pa­gal su­si­da­riu­sias ap­lin­ky­bes – vien­kar­ti­nę ar tiks­li­nę, pe­ri­odi­nę, są­ly­gi­nę pa­šal­pas. Šios pa­šal­pos ne­už­tik­rins il­ga­lai­kio eko­no­mi­nio sau­gu­mo, bet tik pa­dės as­me­nims iš­gy­ven­ti sun­kio­mis ma­te­ria­lio­mis są­ly­go­mis. Jos ski­ria­mos vie­ną kar­tą per me­tus. Pa­tei­kus rei­kia­mus do­ku­men­tus ir ko­mi­si­jai pa­sky­rus pa­šal­pą, ji ga­lės bū­ti per­ve­da­ma į to as­mens ban­ko są­skai­tą ar­ba ne­pi­ni­gi­ne for­ma – ap­mo­kant gy­dy­mo­si iš­lai­das, įstai­goms ar or­ga­ni­za­ci­joms už su­teik­tas pa­slau­gas, at­lik­tus dar­bus, įsi­gy­tas pre­kes ir pan. At­si­ti­kus ne­lai­mei, kai nu­ken­tė­jo žmo­gaus tur­tas, to­kias vien­kar­ti­nes pa­šal­pas ga­lės gau­ti tik gy­ven­to­jai, ku­rių na­mai ne­bu­vo draus­ti. Pra­ėju­siais me­tais sa­vi­val­dy­bė­je bu­vo 11 as­me­nų, ku­rie po pra­ūžu­sios aud­ros Me­din­gė­nuo­se ga­vo to­kias pa­šal­pas. „Lai­ki­na pa­šal­pa, at­si­ti­kus ne­lai­mei, žmo­gui la­bai rei­ka­lin­ga, nors pa­čiai pra­džiai. Daž­nai to­kios ne­lai­mės ne­nu­tin­ka, ta­čiau nie­ka­da ne­ga­li ži­no­ti“, – sa­kė sa­vi­val­dy­bės va­do­vas.
Ta­ry­bos nau­jo­kas Vik­to­ras Kra­ji­nas do­mė­jo­si, kiek šim­ta­me­čių gy­ven­to­jų bu­vo sa­vi­val­dy­bė­je pra­ėju­siais me­tais. „Kiek­vie­nam ski­ria­ma po 100 Eur, ar su­ma yra pa­kan­ka­ma? Po eu­rą už pra­gy­ven­tus me­tus“, – klau­sė jis. So­cia­li­nių rei­ka­lų ir ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­ja Jo­li­ta Al­sei­kie­nė at­sa­kė, kad pra­ėju­siais me­tais sa­vi­val­dy­bė­je bu­vo 3 to­kie as­me­nys. „Ma­nau, pi­ni­gų pa­kan­ka, yra pa­ro­do­mas dė­me­sys, nu­vyks­ta­me pa­svei­kin­ti, nu­ve­ža­me gė­lių, tor­tą“, – sa­kė sky­riaus ve­dė­ja.

Di­dės at­ly­gi­ni­mas

Nuo ge­gu­žės 1 d. iki 2020 m. ba­lan­džio 30 d. pri­tar­ta nu­sta­ty­ti vie­šo­sios įstai­gos Rie­ta­vo pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro vy­riau­sia­jai gy­dy­to­jai Bi­ru­tei Ker­pie­nei mė­ne­si­nės al­gos kin­ta­mo­sios da­lies dy­dį – 20 proc. nuo pa­sto­vio­sios mė­ne­si­nės al­gos (da­bar yra 10 proc.). Kin­ta­mo­sios da­lies dy­dis pri­klau­so nuo pra­ėju­sių ka­len­do­ri­nių me­tų įstai­gos veik­los re­zul­ta­tų. Pa­siek­ti re­zul­ta­tai yra nu­sta­to­mi pa­gal mi­nis­te­ri­jos pa­teik­tus ro­dik­lius. Su­rin­kus rei­kia­mą ba­lų kie­kį, yra nu­ma­to­mas vyr. gy­dy­to­jo at­ly­gi­ni­mo di­dė­ji­mas. Rie­ta­vo pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro vyr. bu­hal­te­rė Sta­nis­la­va Klo­vie­nė aiš­ki­no, kad Ta­ry­bai pa­tvir­ti­nus šį spren­di­mą, vyr. gy­dy­to­jos at­ly­gi­ni­mas bū­tų 1536,24 Eur (pa­di­dė­tų 138 Eur „ant po­pie­riaus“). Ko­mi­te­te taip pat do­mė­ta­si, ar ne­jau­čia­mas pri­si­ra­šiu­sių žmo­nių skai­čius prie gy­dy­mo įstai­gos mažėjimas. At­sa­ky­ta, kad pri­si­ra­šiu­sių­jų ma­žė­ji­mas bu­vo jau­čia­mas prieš dve­jus me­tus, kai Rie­ta­ve at­si­ra­do nau­ja gy­dy­mo įstai­ga, o šiuo me­tu stip­raus ma­žė­ji­mo nė­ra.

Su­da­rė ko­mi­si­ją

Su­da­ry­ta ir So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­ri­mo ko­mi­si­ja, į ku­rios su­dė­tį įei­na Jo­li­ta Al­sei­kie­nė, In­gri­da Bud­rai­tie­nė (Rie­ta­vo mies­to se­niū­ni­jos spe­cia­lis­tė), Rū­ta Bag­do­nie­nė (Fi­nan­sų sky­riaus vy­resn. spe­cia­lis­tė), Sau­lius Jo­nu­šas (Ta­ry­bos na­rys) bei se­niū­nas (pa­gal pa­reiš­kė­jo gy­ve­na­mą­ją vie­tą). No­rą bū­ti šios ko­mi­si­jos su­dė­ty­je pa­reiš­kė ir ko­mi­te­to na­rė Vi­li­ja Raz­mie­nė. Pra­dė­jus dis­ku­tuo­ti dėl ko­mi­si­jos su­dė­ties, S. Jo­nu­šas sa­kė, kad dėl lai­ko sto­kos ne vi­sa­da ga­li da­ly­vau­ti ko­mi­si­jos su­si­rin­ki­muo­se, to­dėl di­de­lio no­ro pri­klau­sy­ti ko­mi­si­jai ne­tu­ri. Me­rui pri­ta­rus, kad šio­je ko­mi­si­jo­je Ta­ry­bos na­rių da­ly­va­vi­mas nė­ra bū­ti­nas, nu­spręs­ta vie­toj jo įtrauk­ti Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos tar­pins­ti­tu­ci­nio ben­dra­dar­bia­vi­mo ko­or­di­na­to­rę Dai­no­rą Ba­ta­vi­čie­nę. Kaip sa­kė J. Al­sei­kie­nė, pra­šy­mų, ku­riuos ko­mi­si­jai rei­kia ap­svars­ty­ti, spek­tras yra la­bai pla­tus, to­dėl se­niū­nų da­ly­va­vi­mas bū­ti­nas. Bū­na, kad jie ga­li pa­dė­ti žmo­gui, ir pa­ra­mos net ne­rei­kia skir­ti, pa­vyz­džiui, kai trūks­ta mal­kų ar pan.

Nu­ta­rė kel­ti nuo­mos įkai­nius

Pri­tar­ta ir Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės būs­to ir so­cia­li­nio būs­to nuo­mos mo­kes­čių dy­džio ap­skai­čia­vi­mo, su­rin­ki­mo ir iš­ieš­ko­ji­mo tvar­kos ap­ra­šui. Pa­tvir­ti­nus šį spren­di­mo pro­jek­tą, bus įgy­ven­din­ta Sa­vi­val­dy­bės Ta­ry­bos tei­sė tvir­tin­ti amor­ti­za­ci­nių at­skai­ty­mų nor­ma­ty­vą pa­sta­to nu­si­dė­vė­ji­mui at­kur­ti, bū­ti­ną so­cia­li­nio būs­to ir Sa­vi­val­dy­bės būs­to nuo­mos mo­kes­čiui ap­skai­čiuo­ti, ir rin­kos pa­tai­sos ko­e­fi­cien­tą, bū­ti­ną ap­skai­čiuo­jant Sa­vi­val­dy­bės būs­to nuo­mos mo­kes­tį. Fi­nan­sų sky­riaus vy­resn. spe­cia­lis­tė (tur­tui) Van­da Gal­di­kie­nė aiš­ki­no, kad kei­čia­si 2015-ai­siais me­tais nu­sta­ty­ta tvar­ka, vie­toj bu­vu­sio 1,5 ko­e­fi­cien­to jis ky­la iki 2, ka­dan­gi so­cia­li­nių būs­tų nuo­mos mo­kes­čiai yra la­bai ma­ži, jų ne­pa­kan­ka net re­mon­tui. To­kių būs­tų sa­vi­val­dy­bė tu­ri 69, o per mė­ne­sį iš jų su­ren­ka­ma tik apie 1000 Eur. „Pro­ble­ma ta, kad par­da­vus būs­tus, gau­tų lė­šų ne­ga­li­me pa­nau­do­ti re­mon­tui. Pa­sta­tus rei­kia nuo­lat tvar­ky­ti. Jei­gu bū­tų mo­ka­ma nor­ma­li kai­na už būs­to nu­omą, bū­tų už ką su­tvar­ky­ti, o da­bar mo­ka tik sim­bo­liš­kai ir net ne­su­ge­ba žo­lės nu­si­pjau­ti ar tvo­ros pa­si­tvar­ky­ti. Sar­ma­ta net klau­sy­tis to­kių da­ly­kų“, – sa­kė me­ras. Pa­vyz­džiui, už bran­giau­sią sa­vi­val­dy­bės 76 kv. m būs­tą, esan­tį Par­ko g., mo­ka­ma 46 Eur per mė­ne­sį. Pa­kė­lus ko­e­fi­cien­tą, kai­na kil­tų iki 66 Eur. Tve­ruo­se, sa­vi­val­dy­bės bu­tuo­se, gy­ve­nan­tys mo­ky­to­jai, mo­ka tik 7–9 Eur per mė­ne­sį. Ko­mi­te­te už­vi­rė dis­ku­si­ja, kad ko­e­fi­cien­tą rei­kė­tų dar la­biau di­din­ti, ta­čiau me­ras sa­kė, kad tai nu­spręs­ti tu­rė­tų ko­mi­si­ja. Pri­imant vie­no­kį ar ki­to­kį spren­di­mą, tu­rė­tų da­ly­vau­ti ir se­niū­ni­jų so­cia­li­niai dar­buo­to­jai. Vie­nin­gai nu­tar­ta pa­lik­ti siū­ly­tą ko­e­fi­cien­tą, o ki­tais me­tais žiū­rė­ti, ar rei­kia jį kelti.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: Sveikatos ir socialinės paramos komiteto pirmininku išrinktas liberalas S. Jonušas (kairėje).

Komentarai
Kiti straipsniai