Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Žemai­čių Kal­va­ri­jos gim­na­zi­jo­je – „Ma­žo­sios Ve­ly­kė­lės su mo­čiu­te“

Prieš pat Šv. Ve­ly­kas Plun­gės ra­jo­no Že­mai­čių Kal­va­ri­jos Mo­tie­jaus Va­lan­čiaus gim­na­zi­jo­je moks­lei­vius mai­ti­nan­ti VšĮ „Bru­ne­ros“ or­ga­ni­za­vo ren­gi­nį „Ma­žo­sios Ve­ly­kė­lės su mo­čiu­te“. Jo me­tu pra­di­nių kla­sių mo­ki­nu­kai su­si­rin­ku­sioms į šven­tę sa­vo mo­čiu­tėms pa­do­va­no­jo gra­žų ir nuo­tai­kin­gą kon­cer­tą, o po to vi­si kar­tu da­žė kiau­ši­nius.

Šio ren­gi­nio tiks­las, ku­ris kiek­vie­nais me­tais mai­ti­ni­mo įstai­gos „Bru­ne­ros“ ini­cia­ty­va vyks­ta mo­kyk­lo­se vi­so­je Lie­tu­vo­je, — puo­se­lė­ti tė­vų, se­ne­lių ir vai­kų, anū­kų san­ty­kius, ug­dy­ti svei­kos mi­ty­bos kul­tū­rą bei puo­se­lė­ti lie­tu­viš­ką­sias tra­di­ci­jas. O ar­tė­jant at­gi­mi­mo šven­tei – Šv. Ve­ly­koms — tai ypač ak­tu­a­lu.
Nuo­tai­kin­go kon­cer­to me­tu, vy­ku­sio gim­na­zi­jos sa­lė­je, pra­di­nių kla­sių mo­ki­nu­kai pa­kvie­tė ir sa­vo mo­čiu­tes, ku­rių su­si­rin­ko net vie­nuo­li­ka, kar­tu pa­šok­ti, o vė­liau iš­si­skirs­tė po kla­ses mar­gin­ti pa­grin­di­nio ve­ly­ki­nio at­ri­bu­to – kiau­ši­nių.
Po kon­cer­to at­ski­rai kla­sė­se gim­na­zi­jos pir­mo­kai, ant­ro­kai, tre­čio­kai ir ket­vir­to­kai en­tu­zias­tin­gai mo­kė­si, kaip da­žy­ti kiau­ši­nius, ko­dėl juos rei­kia da­žy­ti, ko­kius – vir­tus ar ža­lius – nau­do­ti, ko­kias spal­vas pa­rink­ti, ką da­ry­ti, kad mar­gu­čiai iš­ei­tų kuo gra­žes­ni ir įvai­res­nių spal­vų. Ma­žie­siems no­riai tal­ki­no jų ge­ro­sios mo­čiu­tės. Jos mie­lai pa­pa­sa­ko­jo vai­kams, kaip ge­riau­siai nu­da­žy­ti kiau­ši­nius, ko­kias prie­mo­nes nau­do­ti. Taip pat jos kal­bė­jo ir apie tra­di­ci­nę Ve­ly­kų šven­tę, Lie­tu­vo­je šven­čia­mą nuo ne­at­me­na­mų lai­kų, bei jos reikš­mę žmo­nių gy­ve­ni­me.
VšĮ „Bru­ne­ros“ Mar­ke­tin­go sky­riaus va­do­vė Sil­va Pet­ri­kaus­kie­nė džiau­gė­si šiuo tra­di­ci­niu jau tre­čius me­tus vi­so­je Lie­tu­vo­je įgy­ven­di­na­mu pro­jek­tu, ku­ris įtrau­kia šim­tus vai­kų iš įvai­rių mo­kyk­lų. Kaip sa­kė va­do­vė, šie­met bu­vo kvies­tos pro­jek­te da­ly­vau­ti vi­sos mo­kyk­los, ku­rio­se VšĮ „Bru­ne­ros“ tei­kia mai­ti­ni­mo pa­slau­gas- at­si­lie­pė dvi Plun­gės ra­jo­no mo­kyk­los – Al­sė­džių ir Že­mai­čių Kal­va­ri­jos.
VšĮ „Bru­ne­ros“ Plun­gės sky­riaus val­gyk­lų va­dy­bi­nin­kė Vik­to­ri­ja Lu­kai­tė pa­sa­ko­jo, kad jų įstai­ga šioms mo­kyk­loms do­va­no­jo kiau­ši­nių, da­žų, lip­du­kų, ser­ve­tė­lių bei vi­sų ki­tų prie­mo­nių, ku­rios rei­ka­lin­gos kiau­ši­niams da­žy­ti. Tad ma­žie­ji M. Va­lan­čiaus gim­na­zi­jos mo­ki­nu­kai, kaip pa­sa­ko­jo va­dy­bi­nin­kė, kar­tu su sa­vo ar­ti­mai­siais no­riai juos mar­gi­no, klau­sė­si kiau­ši­nių da­žy­mo pa­ta­ri­mų ir daug ko iš­mo­ko. Po to ren­gi­nio da­ly­viai, ma­žie­ji gim­na­zi­jos mo­ki­nu­kai, už ak­ty­vų ir kruopš­tų dar­bą bu­vo ap­do­va­no­ti di­plo­mais, o mo­kyk­los val­gyk­lo­je vai­ši­no­si „Bru­ne­ros“ pa­teik­to­mis sal­džio­mis vai­šė­mis.
Že­mai­čių Kal­va­ri­jos M. Va­lan­čiaus gim­na­zi­jos so­cia­li­nė pe­da­go­gė Gi­ta­na Jur­čie­nė, da­ly­va­vu­si ren­gi­ny­je, bu­vo pa­ten­kin­ta su­reng­ta pui­kia šven­te bei ak­ty­viu mo­ki­nių ir jų mo­čiu­čių da­ly­va­vi­mu. Ji pa­brė­žė, kad jų mo­kyk­la la­bai ben­druo­me­niš­ka, vai­kų ar­ti­mie­ji no­riai da­ly­vau­ja vi­suo­se gim­na­zi­jo­je or­ga­ni­zuo­ja­muo­se ren­gi­niuo­se. Ta­čiau šis ren­gi­nys, pa­sak so­cia­li­nės pe­da­go­gės, ypač su­do­mi­no ma­žų­jų mo­čiu­tes. Tad jos jau an­tri me­tai no­riai da­ly­vau­ja VšĮ „Bru­ne­ros“ ini­ci­juo­ja­mo­je „Ma­žų­jų Ve­ly­kė­lių su mo­čiu­te“ ren­gi­ny­je, nes vi­sos la­bai rū­pi­na­si sa­vo ma­ža­isiais anū­kė­liais bei trokš­ta, kad jie mai­tin­tų­si kuo svei­kiau, kad už­aug­tų gra­žūs ir stip­rūs.
„Esa­me la­bai pa­ten­kin­ti VšĮ „Bru­ne­ros“ tei­kia­mo­mis pa­slau­go­mis, nes mai­ti­na mus ska­niai ir svei­kai. Per­nai pa­si­kei­tus val­gia­raš­čiams ir į juos įtrau­kus kuo dau­giau svei­kų pro­duk­tų, ir mo­ki­niai, ir jų tė­ve­liai bei vi­sa mo­kyk­los ben­druo­me­nė li­ko pa­ten­kin­ta. Sie­kia­me, kad mū­sų ma­žie­ji val­gy­tų kuo įvai­re­nį ir svei­kes­nį mais­tą, nes nuo to pri­klau­so gy­ve­ni­mo ko­ky­bė. To sie­kia ir mai­ti­ni­mo įstai­ga „Bru­ne­ros“, ku­ri vi­sa­da at­ei­na pa­gal­bą, kai to rei­kia, do­va­no­ja mū­sų mo­kyk­lai pro­duk­tų įvai­rių šven­čių me­tu. Nie­ka­da ne­at­si­sa­ko pa­dė­ti, tad su šia įstai­ga ei­na­me į po­kal­bį kaip į dis­ku­si­ją“, — džiau­gė­si be­tar­piš­ku ben­dra­dar­bia­vi­mu su „Bru­ne­ros“ gim­na­zi­jos so­cia­li­nė pe­da­go­gė G. Jur­čie­nė ir pri­dū­rė, kad ypač džiu­gu, kai į įvai­rias ak­ci­jas, ren­gi­nius įtrau­kia­mi ir mo­ki­nių ar­ti­mie­ji.
Gim­na­zi­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja ug­dy­mui Re­gi­na Ja­ci­kai­tė taip pat la­bai šil­tais žo­džiais at­si­lie­pė apie VšĮ „Bru­ne­ros“, mai­ti­nan­čią jų mo­kyk­lą. „Vi­sa mo­kyk­los ben­druo­me­nė bei mo­ki­nių tė­ve­liai pa­ten­kin­ti ne tik svei­ku šios mai­ti­ni­mo įstai­gos tie­kia­mu mais­tu, bet or­ga­ni­zuo­ja­mais ren­gi­niais, ku­riuo­se no­riai da­ly­vau­ja ir mo­ki­nių ar­ti­mie­ji. Tai – la­bai gra­ži ak­ci­ja. Bu­vi­mas kar­tu ug­do ben­druo­me­niš­ku­mo jaus­mą, o tai la­bai svar­bu ug­dant jau­ną­ją kar­tą“, — pa­brė­žė gim­na­zi­jos pa­va­duo­to­ja ug­dy­mui. „Džiau­gia­mės, kad vi­sa ben­druo­me­nė mie­lai da­ly­vau­ja mū­sų or­ga­ni­zuo­ja­muo­se edu­ka­ci­niuo­se ren­gi­niuo­se. Mums, mai­tin­to­jams, la­bai svar­bu, kad bū­tų kal­ba­ma apie svei­ką mais­tą, mi­ty­bos kul­tū­rą, svei­ką gy­ve­ni­mo bū­dą, lie­tu­viš­kų pa­pro­čių puo­se­lė­ji­mą. Pui­ku, kad į to­kius pro­jek­tus pa­vyks­ta įtrauk­ti ir moks­lei­vių šei­mos na­rius. Tai svar­bu, nes gi­liu mū­sų įsi­ti­ki­ni­mu mi­ty­bos įpro­čiai pra­de­da for­muo­tis šei­mo­je anks­ty­vo­je vai­kys­tė­je “, — pa­brė­žė S. Pet­ri­kaus­kie­nė.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Klasėse vaikai kartu su savo močiutėmis dažė velykinius kiaušinius.

Komentarai
Kiti straipsniai