Ketvirtadienis, 2024 m. balandžio 18 d.

„STEAM PAVASARIS“ „Sau­lės“ gim­na­zi­jo­je

Kaip pa­va­sa­ri­nis vė­jas pra­lė­kė pir­ma­sis res­pub­li­ki­nis moks­li­nių-prak­ti­nių kū­ry­bi­nių veik­lų kon­kur­sas „STEAM PAVASARIS“. Ba­lan­džio 12 die­ną ren­gi­nį „Sau­lės“ gim­na­zi­jo­je mū­sų abi­tu­rien­tai Ane­ta Pjan­ko­vai­tė ir Emi­lis Rad­vi­la­vi­čius pra­dė­jo sma­giu džai­vo – rum­bos rit­mu.

Džiau­gė­mės su­lau­kę gar­bin­gų sve­čių – Vil­niaus uni­ver­si­te­to che­mi­jos ins­ti­tu­to dak­ta­ro do­cen­to Ri­man­to Vait­kaus, KTU che­mi­nės tech­no­lo­gi­jos fa­kul­te­to aka­de­mi­ko, dak­ta­ro Da­liaus Gu­dei­kos, Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jo Gin­tau­to Ri­mei­kio, ku­rie yra bu­vę Plun­gės „Sau­lės“ gim­na­zi­jos mo­ki­niai, ir Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ro Aud­riaus Kli­šo­nio.
Kon­kur­se da­ly­va­vo net 22 ko­man­dos iš vi­sos Lie­tu­vos.
Jo me­tu mo­ki­nių ko­man­dos, su­da­ry­tos iš ke­tu­rių skir­tin­gų mo­kyk­lų na­rių, at­li­ko te­ori­nes ir prak­ti­nes che­mi­jos, bio­lo­gi­jos, fi­zi­kos, ma­te­ma­ti­kos ir ge­og­ra­fi­jos už­duo­tis. Tuo me­tu mo­ky­to­jai tu­rė­jo ga­li­my­bę su­si­pa­žin­ti su tech­no­lo­gi­niais pro­ce­sais vienoje Plungės įmonių. At­si­kvė­pę po kon­kur­si­nių už­duo­čių, mo­ki­niai klau­sė­si Vil­niaus uni­ver­si­te­to Che­mi­jos ins­ti­tu­to dak­ta­ro, do­cen­to Ri­man­to Vait­kaus pa­skai­tos „Kas yra ben­dro tarp rau­do­nos po­mi­do­ro spal­vos ir ro­žių kva­po?“. Įdo­miuo­sius ban­dy­mus mo­ki­niams de­monst­ra­vo KTU Che­mi­nės tech­no­lo­gi­jos fa­kul­te­to aka­de­mi­kas, dak­ta­ras Da­lius Gu­dei­ka.
Mo­ky­to­jams pra­ne­ši­mą „STEAM sam­pra­ta ir ug­dy­mo pa­tir­tis Lie­tu­vo­je“ skai­tė Plun­gės „Sau­lės“ gim­na­zi­jos che­mi­jos mo­ky­to­ja me­to­di­nin­kė Si­gi­ta Ži­lins­kie­nė ir bio­lo­gi­jos vy­res­nio­ji mo­ky­to­ja Da­lia Dauk­šie­nė. S. Ži­lins­kie­nė at­vy­ku­sius mo­ky­to­jus su­pa­žin­di­no su gam­tos moks­lų ir bio­tech­no­lo­gi­jų ka­bi­ne­to pa­nau­do­ji­mo ga­li­my­bė­mis ug­dy­mo pro­ce­se.
Ge­og­ra­fi­jos mo­ky­to­ja me­to­di­nin­kė In­gri­da Ta­mo­šaus­kie­nė vi­siems da­ly­viams ir sve­čiams pri­sta­tė Plun­gės „Sau­lės“ gim­na­zi­jos Gam­ti­nį-pa­žin­ti­nį ty­ri­mų ta­ką.
Šio kon­kur­so or­ga­ni­za­to­rių tiks­las – kad ug­dy­da­mi ben­drą­sias ir da­ly­ki­nes kom­pe­ten­ci­jas, mo­ki­niai la­vin­tų kū­ry­biš­ku­mą mo­ky­da­mie­si STEAM moks­lus. O svar­biau­sia, kad kon­kur­so me­tu ko­man­dos na­riams bū­tų sma­gu su­si­pa­žin­ti tar­pu­sa­vy­je, pa­ben­drau­ti ir ben­dra­dar­biau­ti at­lie­kant už­duo­tis.
Pa­skel­bus kon­kur­so re­zul­ta­tus, įtei­kus pa­dė­kas ir pri­zus I, II, III vie­tų lai­mė­to­jams, iš­da­li­nus mo­ky­to­jams kon­kur­so dar­bo gru­pės pa­ruoš­tus kon­kur­so už­duo­čių są­siu­vi­nius ir gim­na­zi­jos 3D plas­ti­ko spaus­din­tu­vu pa­ga­min­tus rak­tų pa­ka­bu­kus, vi­si da­ly­viai ir or­ga­ni­za­to­riai bu­vo pa­kvies­ti įam­žin­ti šią aki­mir­ką ben­dro­je nuo­trau­ko­je.
Nu­ti­lus šur­mu­liui, iš­si­skirs­čius sve­čiams ir da­ly­viams, ge­ro­mis emo­ci­jo­mis ir ši­lu­ma pul­suo­jan­ti at­mos­fe­ra gim­na­zi­jo­je dar te­be­jau­čia­ma.
Iš vi­sos šir­dies no­riu pa­dė­ko­ti kon­kur­so ,,Sau­lės“ gim­na­zi­jos ko­man­dos na­riams: ma­te­ma­ti­kos mo­ky­to­jai me­to­di­nin­kei Vir­gi­ni­jai Lu­ka­vi­čie­nei, ma­te­ma­ti­kos vy­res­nio­sioms mo­ky­to­joms Dai­vai Vaš­kie­nei, Re­na­tai Gu­die­nei, Ilo­nai Sta­sy­tie­nei, che­mi­jos mo­ky­to­jai me­to­di­nin­kei Au­re­li­jai Lu­ko­čie­nei, bio­lo­gi­jos vy­res­nio­sioms mo­ky­to­joms Da­liai Dauk­šie­nei, Al­bi­nai Kau­liu­vie­nei, fi­zi­kos mo­ky­to­jui me­to­di­nin­kui Alo­y­zui Lu­ka­vi­čiui, fi­zi­kos vy­res­nia­jam mo­ky­to­jui Pau­liui Raz­gai­čiui, ge­og­ra­fi­jos mo­ky­to­joms me­to­di­nin­kėms In­gri­dai Ta­mo­šaus­kie­nei ir Si­gi­tai Ju­zai­tie­nei, in­for­ma­ci­nių tech­no­lo­gi­jų mo­ky­to­jams me­to­di­nin­kams Dai­vai Pu­pi­ni­kie­nei ir Egi­di­jui Sta­sy­čiui, dai­lės mo­ky­to­jai me­to­di­nin­kei Il­mai Za­bors­kie­nei, tech­no­lo­gi­jų mo­ky­to­jai me­to­di­nin­kei Bro­nei Va­lu­žie­nei, pa­va­duo­to­joms ug­dy­mui Bi­ru­tei Ka­vec­kie­nei, Vi­ta­li­jai Gri­ma­lie­nei, Ne­rin­gai Sa­ka­laus­kai­tei, gim­na­zi­jos di­rek­to­riui Al­gi­man­tui Bud­riui bei šau­niam bū­riui gim­na­zis­tų.
Anot Ral­fo Val­do Emer­so­no, vi­sas gy­ve­ni­mas – eks­pe­ri­men­tas. Kuo dau­giau eks­pe­ri­men­tų at­lie­ka­me, tuo ge­riau.
Ačiū IIa kla­sės mo­ki­nei Ug­nei Ma­si­liaus­ky­tei už dar­bą, ku­rį per­kė­lė­me ant ten­to, bu­vu­siai Plun­gės „Sau­lės” gim­na­zi­jos mo­ki­nei, Vil­niaus Dai­lės aka­de­mi­jos IV kur­so di­zai­no stu­den­tei Gab­rie­lei Ži­lins­kai­tei už lo­go­ti­po, pla­ka­to, už­duo­čių są­siu­vi­nio vir­še­lio, II ir III vie­tų do­va­nė­lių kū­ry­bą ir ga­my­bą bei IVa kla­sės gim­na­zis­tui Ro­kui Smul­kiui už El­vio Pres­lio dai­ną, su ku­ria iš­ly­dė­jo­me da­ly­vius į kon­kur­si­nių už­duo­čių ma­ra­to­ną.

Si­gi­ta Ži­lins­kie­nė
Kon­kur­so ko­or­di­na­to­rė

Komentarai
Kiti straipsniai