Ketvirtadienis, 2024 m. balandžio 18 d.

Nuo ko­vo mė­ne­sio Rie­ta­vo PK tu­rės ki­no­lo­gę su šu­ni­mi

Pra­ėju­sio ket­vir­ta­die­nio po­pie­tę Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės sa­lę už­pil­dė žmo­nės, at­ėję pa­si­klau­sy­ti, kaip po­li­ci­jos pa­rei­gū­nams se­kė­si dirb­ti pra­ėju­siais me­tais. Vi­suo­me­nei bu­vo pri­sta­ty­ta 2018-ųjų me­tų Rie­ta­vo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to (PK) veik­los ata­skai­ta, taip pat su­pa­žin­din­ta su svar­biau­siais įvy­kiais Klai­pė­dos vy­riau­sia­jame PK, trum­pai ap­žvelg­ta Ke­lių po­li­ci­jos veik­la. Su­si­ti­ki­mo pa­bai­go­je pa­de­monst­ruo­tas vaiz­do įra­šas, ku­ria­me pa­ro­dy­ti ryš­kiau­si Rie­ta­vo PK dar­bai – na­mi­nės deg­ti­nės bra­vo­rų nai­ki­ni­mas.

Įžan­gi­nį žo­dį ta­rė Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės me­ras An­ta­nas Čer­nec­kis, sa­ky­da­mas, kad šio su­si­bū­ri­mo tiks­las – pa­si­žiū­rė­ti, kaip mes gy­ve­na­me, ar nie­kas mū­sų ne­skriau­dė, kas per me­tus pa­si­kei­tė, ar mū­sų ben­druo­me­nė pa­blo­gė­jo, o gal prie­šin­gai – pa­si­tai­sė. „No­ras ži­no­ti yra la­bai svar­bus, šau­nu, kad kas­met su­si­bė­ga­me ir pa­si­kal­ba­me. Su­si­ti­ki­mų me­tu iš­len­da to­kių da­ly­kų, ku­rių kas­dien ne­ma­to­me, pa­vyz­džiui, gir­di­si, kad kar­tas nuo kar­to ša­lia Rie­ta­vo at­si­ran­da nar­ko­ti­kų“, – sa­kė me­ras.
Klai­pė­dos ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas Al­fon­sas Mo­tu­zas trum­pai pri­sta­tė veik­lą, svar­biau­sius nu­veik­tus dar­bus. „Pra­var­tu in­for­muo­ti ben­druo­me­nę, kaip mū­sų ko­mi­sa­ria­tas at­ro­do Lie­tu­vos mas­tu, taip pat svar­bu ži­no­ti, ko­kia yra ke­lių po­li­ci­jos si­tu­a­ci­ja, nes ša­lia yra au­to­stra­da, ku­rio­je fik­suo­ja­ma ne­ma­žai eis­mo įvy­kių. Mū­sų ben­druo­me­nės kei­čia sa­vo vei­dą, in­ves­tuo­ja­ma į sau­gų ir kom­for­tiš­ką gy­ve­ni­mą, ma­si­niai ren­gi­niai įgau­na ki­to­kią pras­mę, žmo­nės vis la­biau no­ri ren­gi­nių šei­mai, edu­ka­ci­jai, po­il­siui. Nu­si­kals­ta­mu­mas ma­žė­ja bū­tent dėl to­kių prie­žas­čių“, – kal­bė­jo A. Mo­tu­zas.
Jis pa­sa­ko­jo, kad smur­to ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je dau­gė­ja, ta­čiau tai ro­do, kad au­kos, pa­ti­rian­čios smur­tą, ne­bi­jo kreip­tis į pa­rei­gū­nus, po­li­ci­ja įga­vo žmo­nių pa­si­ti­kė­ji­mą. Dau­gu­ma nu­žu­dy­mų ir ki­tų rim­tų nu­si­kal­ti­mų ky­la iš to­kių bui­ti­nių san­ty­kių, gir­ta­vi­mo. Į šią pro­ble­mą krei­pia­mas itin di­de­lis dė­me­sys. Sun­kūs ir la­bai sun­kūs nu­si­kal­ti­mai yra vie­nas pa­grin­di­nių pa­rei­gū­nų veik­los kryp­čių, nuo 2012 m. jų ma­žė­ja. Iš­ti­ria­mi maž­daug 8 iš 10-ies nu­si­kal­ti­mų. Juos aiš­ki­nan­tis pa­de­da vi­suo­me­nė, nes daug in­for­ma­ci­jos pa­tei­kia­ma į so­cia­li­nius tin­klus bei vie­šą­ją erd­vę. Kri­mi­na­li­nės po­li­ci­jos pa­da­li­niai tu­ri di­de­lę dar­bo pa­tir­tį su už­sie­nio vals­ty­bių ko­le­go­mis iš Ai­ri­jos, Vo­kie­ti­jos, Nor­ve­gi­jos – tų ša­lių, ku­rio­se gy­ve­na dau­giau­sia lie­tu­vių.
„Kas­met vyk­do­mos ap­klau­sos dėl po­li­ci­jos veik­los – pra­de­dant nuo ben­dra­vi­mo kul­tū­ros, ap­ta­riant, kaip žmo­nės jau­čia­si sa­vo te­ri­to­ri­jo­je, ar pa­si­ti­ki po­li­ci­ja ir pa­na­šiai. Pa­gei­dau­ja­ma, kad pa­rei­gū­nai bū­tų kuo ope­ra­ty­ves­ni ir kuo grei­čiau at­vyk­tų su­teik­ti pa­gal­bos. Re­a­ga­vi­mo lai­kas yra vie­na iš pa­grin­di­nių už­duo­čių, jis kas­met vis trum­pė­ja. Prieš tre­jus me­tus pra­si­dė­jo po­li­ci­jos per­tvar­ka, nes žmo­nės no­rė­jo ma­ty­ti kuo dau­giau pa­rei­gū­nų, pa­tru­liuo­jan­čių gat­vė­se. Sis­te­ma bu­vo pa­keis­ta, ir da­bar di­džio­ji da­lis pa­rei­gū­nų dir­ba gat­vė­se, ti­ria ir nag­ri­nė­ja pa­reiš­ki­mus, ben­drau­ja su gy­ven­to­jais“, – pa­sa­ko­jo A. Mo­tu­zas. Eki­pa­žų pa­dau­gė­jo vi­so­je ap­skri­ty­je, efek­ty­viam re­a­ga­vi­mui at­nau­jin­tos trans­por­to prie­mo­nės – ko­mi­sa­ria­tai ant ra­tų.
Di­džiau­sias gal­vos skaus­mas iki šiol – kaip iš­sau­go­ti gy­vy­bes ke­liuo­se. Tuo klau­si­mu dar yra kur dirb­ti. Daug in­ves­tuo­ja­ma ir į pre­ven­ci­ją – tuo už­si­i­ma ben­druo­me­nės pa­rei­gū­nai. Jie dir­ba su ben­druo­me­nė­mis, sa­vi­val­do­mis, mo­kyk­lo­mis, pro­jek­tais. Sau­gios kai­my­nys­tės gru­pės taip pat la­bai gerb­ti­nas ir ska­tin­ti­nas da­ly­kas. „Vi­suo­me­nės pa­si­ti­kė­ji­mas po­li­ci­ja yra iš­au­gęs, jis sie­kia 84 proc. Tai ge­ras ro­dik­lis, ro­dan­tis, kad dir­ba­me tei­sin­gai“, – re­ziu­ma­vo ap­skri­ties ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas.
Apie Rie­ta­vo PK veik­lą smul­kiau pa­sa­ko­jo vir­ši­nin­kas Ma­rius Vai­či­kaus­kas. Jis sa­kė, kad 2018 m. bu­vo pa­reng­tas di­džiau­sią ri­zi­kos laips­nį tu­rin­čių as­me­nų są­ra­šas, į ku­rį įtrauk­ti ne ma­žiau nei 3 as­me­nys, nu­ma­ty­ta vyk­dy­ti pre­ven­ci­nes prie­mo­nes jų at­žvil­giu. Tai pre­ven­ci­niai po­kal­biai, lan­ky­ma­sis na­muo­se, skir­tų kar­do­mų­jų prie­mo­nių lai­ky­mo­si kon­tro­lė, skir­tų teis­mo įpa­rei­go­ji­mų lai­ky­mo­si kon­tro­lė, Pro­ba­ci­jos tar­ny­bos įpa­rei­go­ji­mų lai­ky­mo­si kon­tro­lė, ofi­cia­lus įspė­ji­mas. Iš 6 to­kių as­me­nų 4 ne­pa­da­rė nu­si­žen­gi­mų.
Ata­skai­ti­niais me­tais iš gy­ven­to­jų gau­ti 924 pra­ne­ši­mai (2017 m. – 967). Daž­niau­siai gy­ven­to­jai pra­ne­šė apie eis­mo įvy­kius – 167, KET pa­žei­di­mus – 82, ne­sau­gų vai­ra­vi­mą – 65, smur­tą ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je – 74, va­gys­tes – 72, tur­to ga­di­ni­mą – 21, kon­flik­tus, muš­ty­nes, kū­no su­ža­lo­ji­mus – 98, vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­di­mus (gir­ti, ap­svai­gę nuo nar­ko­ti­nių me­džia­gų, as­me­nys, triukš­mas) – 65, mi­ru­sius as­me­nis – 23. Anot vir­ši­nin­ko, žmo­nės ne­be­bi­jo pra­neš­ti apie pa­žei­di­mą, tai da­ro iš pa­rei­gos. Taip pat pa­ste­bi­ma, kad Rie­ta­vo mies­te ne­daug vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­dė­jų, ku­rie vie­šo­je vie­to­je gir­tau­tų ar ki­taip ne­tin­ka­mai elg­tų­si.
Mū­sų te­ri­to­ri­ja yra pra­va­žiuo­ja­ma, daug žmo­nių at­vyks­ta į tur­gų, ša­lia yra au­to­stra­da, ta­čiau eis­mo įvy­kių, per ku­riuos nu­ken­tė­tų žmo­nės, daug ne­už­fik­suo­ja­ma. Į šią sta­tis­ti­ką ne­pa­ten­ka au­to­mo­bi­lių su­si­dū­ri­mai su lau­ki­niais gy­vū­nais, ku­rių ga­na ne­ma­žai pa­si­tai­ko dėl miš­kin­gos vie­to­vės. 2018 m. per eis­mo įvy­kius nu­ken­tė­jo 4 žmo­nės (2017 m. – 9). Tiek 2017 m., tiek ir 2018 m. žu­vo po 1 as­me­nį. Dėl ne­blai­vių vai­ruo­to­jų kal­tės ne­įvy­ko nė vie­nas eis­mo įvy­kis.
Ad­mi­nist­ra­ci­nių nu­si­žen­gi­mų Rie­ta­vo sen. pa­da­ry­ta 126, Rie­ta­vo mies­te – 239, Tve­rų sen. – 57, Me­din­gė­nų sen. – 22, Dau­gė­dų sen. – 16, ki­tur Lie­tu­vo­je – 600 (šis skai­čius ro­do mū­sų sa­vi­val­dy­bės vai­ruo­to­jus, ku­rie vir­ši­jo grei­tį ki­tuo­se Lie­tu­vos mies­tuo­se). Iš­ra­šy­ta bau­dų dau­giau kaip už 60 tūkst. Eur, iš­ieš­ko­ta – per 52 tūkst. Eur (apie 90 proc.) Kal­bant apie mies­te pa­da­ry­tus nu­si­žen­gi­mus, apie pu­sę jų su­ke­lia ne pa­tys rie­ta­viš­kiai, o pra­va­žiuo­jan­tys ki­tų mies­tų gy­ven­to­jai.
Pa­da­ry­ti 1059 ad­mi­nist­ra­ci­niai nu­si­žen­gi­mai. 834 – KET, 550 – grei­čio vir­ši­ji­mo, 156 – pri­ori­te­ti­niai KET, 40 – va­žia­vi­mo be drau­di­mo, 36 – gir­tų dvi­ra­ti­nin­kų, 33 – va­žia­vi­mo be sau­gos dir­žų, 25 – pės­čių­jų pa­žei­di­mai, 45 – va­žia­vi­mo be tei­sių, 56 – gir­tų vie­šo­je vie­to­je, 47 – vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­di­mų, 13 – nar­ko­ti­nių me­džia­gų, 10 – ak­ci­zi­nių pre­kių.
M. Vai­či­kaus­kas iš­sky­rė pės­čių­jų pa­žei­di­mus. Mies­te per­ėjų yra tik­rai daug, to­dėl bū­ti­nas iš­skir­ti­nis ati­du­mas. Yra ne­ma­žai trau­kos ob­jek­tų (ke­ba­bi­nė, par­duo­tu­vės), į ku­riuos žmo­nės, ypač moks­lei­viai, daž­nai ei­na kirs­da­mi ke­lią ne­leis­ti­no­je vie­to­je. Pra­ėju­sią sa­vai­tę, ei­da­mas per pės­čių­jų per­ėją, nu­ken­tė­jo ne­pil­na­me­tis, kai jį par­tren­kė dėl sli­džios ke­lio dan­gos ne­spė­jęs su­sto­ti vai­ruo­to­jas. „Me­ras mi­nė­jo nar­ko­ti­nes me­džia­gas, jų tik­rai yra, jau­čia­mas pa­pli­ti­mas. Tai ka­na­pės, tab­le­tės. Jei­gu vis­kas pa­vyks kaip pla­nuo­ta, nuo ko­vo 1-os tu­rė­si­me ki­no­lo­gę su šu­ni­mi, kad ga­lė­tu­me bet ka­da pa­tik­rin­ti kla­ses mo­kyk­lo­se. Steng­si­mės su tuo tvar­ky­tis kuo efek­ty­viau“, – apie nau­jo­ves pa­sa­ko­jo M. Vai­či­kaus­kas.
Rie­ta­vo PK 2018 m. už­re­gist­ruo­ti 86 iki­teis­mi­niai ty­ri­mai, tai yra 6 ty­ri­mais ma­žiau nei 2017 m. Iš re­gist­ruo­tų by­lų iš­tir­ta, t. y. baig­tos 53 by­los. Jos per­duo­tos pro­ku­ra­tū­rai ir teis­mui. 11 ty­ri­mų pra­dė­ta dėl va­gys­čių (2017 m. – 29), dėl nu­si­kal­ti­mų, pa­da­ry­tų vie­šo­se vie­to­se, – 13 (2017 m. – 15), dėl nar­ko­ti­nių me­džia­gų – 4 (2017 m. – 0), dėl na­mi­nės deg­ti­nės lai­ky­mo, ga­mi­ni­mo – 5 (2017 m. – 10), dėl smur­to ar­ti­mo­je ap­lin­ko­je – 25 (2017 m. – 17). Nu­sta­ty­ta 19 ne­blai­vių vai­ruo­to­jų, ku­rių krau­jy­je bu­vo dau­giau kaip 1,5 prom. al­ko­ho­lio.
Trum­pai pa­kal­bė­ta ir apie 2019 me­tų tiks­lus. Šie­met bus ir to­liau ope­ra­ty­viai re­a­guo­ja­ma į gy­ven­to­jų skun­dus bei pra­ne­ši­mus, efek­ty­viai ti­ria­mos nu­si­kals­ta­mos vei­kos, iš­aiš­ki­na­mi na­mų ga­my­bos stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų ga­min­to­jai, par­da­vė­jai, ak­ci­zais ap­mo­kes­ti­na­mų pre­kių pla­tin­to­jai, glau­džiai ben­dra­dar­biau­ja­ma su vi­suo­me­ne ir sa­vi­val­da, ins­ti­tu­ci­jo­mis, ska­ti­nant sau­gios kai­my­nys­tės kū­ri­mą bei vie­šo­jo sau­gu­mo už­tik­ri­ni­mą.
Apie eis­mo įvy­kius ir jų sta­tis­ti­ką kal­bė­jo Ke­lių po­li­ci­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Min­dau­gas Džer­mei­ka. Jis pa­sa­ko­jo, kad Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bė­je bu­vo su­reng­ti 8 rei­dai, per ku­riuos nu­sta­ty­ti 76 ke­lių eis­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mai (2 ne­blai­vūs vai­ruo­to­jai, 24 vai­ruo­to­jai be sau­gos dir­žų, 6 as­me­nys, ne­tu­rė­ję tei­sės vai­ruo­ti). Jis ak­cen­ta­vo, kad žmo­nės tu­ri bū­ti kuo la­biau ma­to­mi ke­ly­je, itin daug dė­me­sio rei­kia skir­ti švie­są at­spin­din­čioms prie­mo­nėms.
Ap­ta­rus nu­veik­tus dar­bus, at­ėjo lai­kas pa­dė­koms. M. Vai­či­kaus­kas už ben­dra­dar­bia­vi­mą ir pa­gal­bą pa­dė­ką įtei­kė me­rui A. Čer­nec­kiui, kle­bo­nui An­ta­nui Gut­kaus­kui, mies­to se­niū­nui Pet­rui Leng­ve­niui, UAB „Plun­gės la­gū­na“ vyk­do­ma­jam di­rek­to­riui Po­vi­lui Ba­ta­vi­čiui, UAB „Rie­ta­vo ko­mu­na­li­nis ūkis“ di­rek­to­riui Al­vy­dui Ro­jui. Pas­ku­ti­nio­ji pa­dė­ka įteik­ta po­li­ci­jos rė­mė­jui, šau­lių va­dui Pra­nui Liut­kui, ku­ris ini­cia­ty­viai ir no­riai pa­de­da per vi­sas sa­vi­val­dy­bės šven­tes ir ren­gi­nius. Me­ras vi­sus sve­čius ap­do­va­no­jo kny­go­mis apie Rie­ta­vą.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: Padėka už bendradarbiavimą klebonui A. Gutkauskui (kairėje).

Komentarai
Kiti straipsniai