Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Ne­tru­kus mies­tą ste­bės 13-ika nau­jų vaiz­do ka­me­rų

Aky­les­ni plun­giš­kiai gal­būt jau pa­ste­bė­jo, jog kai ku­rio­se mies­to vie­to­se ant spe­cia­lių at­ra­mų at­si­ra­do nau­jų vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­rų. Vie­nas pi­lie­tiš­kas gy­ven­to­jas net­gi pa­ra­šė pa­si­pik­ti­nu­sį laiš­ką, jog Mi­ni­jos gat­vė­je, ne­to­li Se­na­mies­čio mo­kyk­los, at­si­ra­du­si ka­me­ra kaž­ko­dėl nu­kreip­ta ne į pės­čių­jų per­ėją, kur vaikš­to daug vai­kų ir yra svar­bus jų sau­gu­mas, o į po­li­ci­jos pu­sę! Iš tie­sų taip nė­ra – ka­me­ra ma­tys vis­ką ap­lin­kui, t. y. su­ki­nė­sis 360 laips­nių kam­pu, bet ji dar ne­įjung­ta. Ši ir dar 12-ika ki­tų va­di­na­mų­jų mies­to ste­bė­ji­mo akių „at­si­merks“ pa­va­sa­rį.

Prieš ke­le­tą die­nų re­dak­ci­ją pa­sie­kė pi­lie­čio laiš­kas, ku­ria­me jis sa­ko esan­tis la­bai nu­si­vy­lęs Plun­gės po­li­ci­jos po­žiū­riu į žmo­gaus gy­vy­bę. Laiš­ke ak­cen­tuo­ja­mas moks­lei­vių sau­gu­mas ei­nant per pės­čių­jų per­ėją prie Se­na­mies­čio mo­kyk­los. „Pra­šau vi­sų at­kreip­ti dė­me­sį į įreng­tą ka­me­rą virš pės­čių­jų per­ėjos prie mo­kyk­los. Šiuo me­tu ji nu­suk­ta į po­li­ci­jai pri­klau­san­čią ma­ši­nų aikš­te­lę, nors bu­vo įreng­ta ir at­suk­ta į pės­čių­jų per­ėją, sie­kiant ap­sau­go­ti moks­lei­vius, ei­nan­čius į mo­kyk­lą. Kas mū­sų an­ge­lams sar­gams svar­biau – vai­kai ar po­li­ci­jos in­ven­to­rius?“ – pik­ti­no­si plun­giš­kis.

Po­li­ci­jos at­sa­ky­mas

Ar yra tei­sy­bės šia­me laiš­ke­ly­je, pa­pra­šė­me pa­ko­men­tuo­ti Plun­gės ra­jo­no PK Veik­los sky­riaus vir­ši­nin­kės Lo­re­tos Ta­ma­liū­nai­tės.
„In­for­muo­ja­me, kad Plun­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tas ne­val­do jo­kių ka­me­rų Plun­gės mies­te. Už ka­me­ras Plun­gės mies­te at­sa­kin­ga Plun­gės r. sa­vi­val­dy­bė ar įstai­gos, pa­vie­niai as­me­nys, ku­rie yra įsi­ren­gę vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­ras sau­gu­mui už­tik­rin­ti. Plun­gės ra­jo­no po­li­ci­ja ne­si­krei­pė dėl ka­me­rų nu­su­ki­mo nuo per­ėjos“, – tei­gė pa­rei­gū­nė. Taip pat pa­žy­mė­jo, jog prie po­li­ci­jos esan­ti au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė ne­pri­klau­so po­li­ci­jai – ji yra sa­vi­val­dy­bės, tad au­to­mo­bi­lius sta­to vi­si Plun­gės gy­ven­to­jai, į dar­bą at­vyks­tan­tys Se­na­mies­čio mo­kyk­los mo­ky­to­jai. L. Ta­ma­liū­nai­tės už­si­mi­nė, kad su pa­gei­da­vi­mais rei­kė­tų kreip­tis į už vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­ras at­sa­kin­gus as­me­nis, taip pat pa­dė­ko­jo pi­lie­čiui, ku­ris ne­abe­jin­gas Plun­gės moks­lei­vių sau­gu­mui.

Apie nau­jas ka­me­ras – Sa­vi­val­dy­bės at­sto­vas

Vie­tos ūkio sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tas Vi­ta­li­jus Gri­gor­je­vas su­ti­ko pa­pa­sa­ko­ti, kur mies­te su­mon­tuo­tos nau­jos vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­ros, ka­da jos veiks ir ap­skri­tai, kas čia per pro­jek­tas.
Tai­gi, Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja, ben­dra­dar­biau­da­ma su Skuo­do ir Kre­tin­gos ra­jo­nų sa­vi­val­dy­bė­mis bei 14 Lat­vi­jos sa­vi­val­dy­bių, įgy­ven­di­na tarp­tau­ti­nį pro­jek­tą „Vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­rų įren­gi­mas Lat­vi­jos ir Lie­tu­vos mies­tų sau­gu­mui už­tik­rin­ti, VideoGuard“. Bendras pro­jek­to biudžetas – daugiau nei pusė milijono eu­rų iš Eu­ro­pos re­gio­no plėt­ros fon­do (2014–2020 m. In­ter­reg V-A Lat­vi­jos ir Lie­tu­vos pro­gra­mos).
Pa­sak V. Gri­gor­je­vo, Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės da­lis – 48,5 tūkst. eu­rų. Už juos bus įreng­ta ir su­mon­tuo­ta 13-ika vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­rų mies­te, taip pat – vaiz­do ste­bė­ji­mo cen­tras („pul­ti­nė“) mies­to se­niū­ni­jos pa­tal­po­se, nu­pirk­ta įra­šy­mo įran­ga. Be­je, dar vie­na vaiz­do ste­bė­ji­mo pa­tal­pa tu­rė­tų at­si­ras­ti po­li­ci­jo­je.
Ka­me­ros jau nu­pirk­tos ir su­mon­tuo­tos, vi­sos jos su­ki­nė­sis 360 laips­nių kam­pu ir ap­rėps iš­ties ne­ma­žą te­ri­to­ri­ją. Jas įren­gė kon­kur­są lai­mė­ju­si UAB „Fi­ma“. Duo­me­nų par­da­vi­mo ope­ra­to­riaus kon­kur­są lai­mė­jo „Te­lia“, ji rū­pin­sis švie­so­lai­džio pri­jun­gi­mo dar­bais. Pa­sak V. Gri­gor­je­vo, vaiz­do ka­me­ros pra­dės veik­ti pa­va­sa­rį, ti­ki­ma­si, kad ba­lan­džio ar ge­gu­žės mė­ne­sį. Sa­vi­val­dy­bei teks pa­si­rū­pin­ti vaiz­do ste­bė­ji­mo cen­tro dar­buo­to­jų (bu­dė­to­jų) eta­tais, ku­rie žiū­rės į mo­ni­to­rius. Ar bu­dė­ji­mas prie mo­ni­to­rių vyks vi­są pa­rą, spe­cia­lis­tas kol kas at­sa­ky­ti ne­ga­lė­jo.

Vaiz­do ka­me­rų vie­tos

Nau­jos vaiz­do ka­me­ros bus šio­se mies­to vie­to­se: prie žir­gy­no; prie ge­le­žin­ke­lio sto­ties; prie Ge­nio bei Da­riaus ir Gi­rė­no gat­vių san­kry­žos (prie „Se­nu­kų“); prie kul­tū­ros cen­tro (ant pa­sta­to); prie pės­čių­jų per­ėjos į Se­na­mies­čio mo­kyk­lą; prie Tel­šių ir Lais­vės gat­vių san­kry­žos; prie Rie­ta­vo ir Lais­vės gat­vių san­kry­žos; J. Tu­mo-Vaiž­gan­to gat­vė­je, prie va­di­na­mos „Jur­ki­nės“ (da­bar va­di­na­si „Mon“); prie V. Ma­čer­nio ir J. Tu­mo-Vaiž­gan­to gat­vių san­kry­žos; prie V. Ma­čer­nio ir A. Vaiš­vi­los gat­vių san­kry­žos; par­ke prie vie­šo­sios bib­lio­te­kos-laik­ro­di­nės; prie Bi­ru­tės ir Sto­ties gat­vių san­kry­žos (ne­to­li „Sau­lės“ gim­na­zi­jos) bei prie A. Ju­cio gat­vės ir A. Ju­cio skers­gat­vio (netoli Dar­bo bir­žos).

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Visos naujosios vaizdo kameros sukinėsis 360 laipsnių kampu.

 

vaizdo stebėjimas

Komentarai
Kiti straipsniai