Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Ta­ry­bos po­sė­dy­je – svei­ki­ni­mų puokš­tė

Pas­ku­ti­ny­sis Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dis pra­si­dė­jo šven­tiš­kai. Pir­miau­sia vi­sus pa­svei­ki­no sa­vi­val­dy­bės me­ras An­ta­nas Čer­nec­kis, dė­ko­jęs už ben­dra­dar­bia­vi­mą, at­lik­tus sun­kius ir svar­bius dar­bus, ku­rie reikš­min­gi vi­siems sa­vi­val­dy­bės žmo­nėms. Ta­ry­bos na­rius svei­ki­no Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to na­rės ir įtei­kė vi­siems ne tik gra­žius žo­džius, bet ir šven­ti­nes do­va­nė­les.

Prie svei­ki­ni­mų pri­si­dė­jo Rie­ta­vo šv. ar­kan­ge­lo My­ko­lo baž­ny­čios kle­bo­nas An­ta­nas Gut­kaus­kas. Jis pa­lin­kė­jo vi­siems bran­gin­ti lai­ką, ku­rio vie­nin­te­lio ne­įma­no­ma su­grą­žin­ti. „Džiau­giuo­si, kad ga­li­me da­lin­tis pa­tir­ti­mi pa­dė­da­mi vie­ni ki­tiems. Šie­met tu­rė­jo­me di­de­lį įvy­kį – po­pie­žiaus vi­zi­tą Lie­tu­vo­je, dau­ge­lio šir­dys tur­būt bu­vo pa­ly­tė­tos ma­lo­nės, ku­rią jis at­ne­šė į mū­sų tė­vy­nę. Lin­kiu ir to­liau iš­lik­ti to­kiems su­si­klau­siu­siems, vie­nin­giems ir kad kiek­vie­ną aki­mir­ką mo­kė­tu­me my­lė­ti vie­ni ki­tus. Bran­gin­ki­me lai­ką ir vie­ni ki­tus“, – kal­bė­jo kle­bo­nas. Mu­zi­ki­nį svei­ki­ni­mą do­va­no­jo Rie­ta­vo My­ko­lo Kle­o­po Ogins­kio me­no mo­kyk­los moks­lei­viai ir mo­ky­to­jai.

Pa­tvir­tin­tas tvar­kos ap­ra­šas

Nuo svei­ki­ni­mų ir lin­kė­ji­mų per­ei­ta prie dar­bot­var­kės. Pir­miau­sia pa­tvir­tin­tas Švie­ti­mo pa­gal­bos tei­ki­mo Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės mo­kyk­lo­se tvar­kos ap­ra­šas. Pa­rei­gy­bių dy­džiai bus ap­skai­čiuo­ti tiks­liai pa­gal mo­kyk­lo­je be­si­mo­kan­čių mo­ki­nių skai­čių (rug­sė­jo 1 die­ną) ir mo­ki­nių, ku­riems rei­ka­lin­ga švie­ti­mo pa­gal­ba, skai­čių. Me­ras Ta­ry­bos na­riams pa­aiš­ki­no, kad bu­vo pa­reng­ti ke­li pa­gal­bos tei­ki­mo mo­de­liai, bet ko­mi­te­to po­sė­dy­je nu­spręs­ta, kad šis yra kon­kre­čiau­sias ir tiks­liau­sias. „Pri­im­tas ben­dras su­ta­ri­mas pa­si­ta­rus ir su prof­są­jun­gos at­sto­vais.
Re­mian­tis šiuo mo­de­liu, Sa­vi­val­dy­bei rei­kia ma­žiau­siai pri­dė­ti trūks­ta­mų lė­šų, nes pa­gal me­to­di­ką jų trūks apie 7 tūkst. Eur. Pi­ni­gai ski­ria­mi pa­gal be­si­mo­kan­čių vai­kų skai­čių, o pa­gal­bos bus ski­ria­ma tiek, kiek jos rei­kės. Nė­ra vis­kas pro­por­cin­ga, o po­rei­kius rei­kia ten­kin­ti 100 proc.“, – sa­kė A. Čer­nec­kis.

Di­dės pa­rei­gy­bių skai­čius

Pa­tvir­tin­tas spren­di­mas ir dėl Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės švie­ti­mo įstai­gų pa­rei­gy­bių skai­čiaus. Pa­tiks­lin­tas Tve­rų gim­na­zi­jos mo­ky­to­jų pa­rei­gy­bių skai­čius, di­di­nat jį 1,14 pa­rei­gy­bės. Ta­ry­bos na­rė Vai­da Vai­či­kaus­kie­nė klau­sė, ar sie­kiant už­tik­rin­ti pa­gal­bą mo­ki­niams, ug­dy­mo įstai­gos tu­ri tiek dar­buo­to­jų (lo­go­pe­dų, spec. pe­da­go­gų, psi­cho­lo­gų), kad ko­ky­biš­kas pa­gal­bos po­rei­kis bū­tų ten­ki­na­mas 100 proc. Sa­vi­val­dy­bės va­do­vas at­sa­kė, kad eta­tų ski­ria­ma tiek, kiek jų rei­kia, o mo­kyk­lų va­do­vų pa­rei­ga yra su­ras­ti tin­ka­mus dar­buo­to­jus.

Di­di­na­ma kai­na

Pa­tvir­tin­ta ir VšĮ Rie­ta­vo pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro tei­kia­mos trum­pa­lai­kės so­cia­li­nės glo­bos kai­na: su­au­gu­siam ir se­ny­vo am­žiaus as­me­niui su ne­ga­lia – 710 Eur/mėn./, su­au­gu­siam ir se­ny­vo am­žiaus as­me­niui su sun­kia ne­ga­lia – 900 Eur/mėn. Nau­ji įkai­niai įsi­ga­lios nuo sau­sio 1-os die­nos. Vie­šo­ji įstai­ga nu­ro­dė, kad per pas­ta­ruo­sius me­tus di­dė­jo dar­bo už­mo­kes­tis, iš­lai­dos me­di­ci­nos prie­mo­nėms, vais­tams, mais­tui, ūki­nėms pre­kėms. Dėl šių prie­žas­čių di­di­na­ma so­cia­li­nės glo­bos pa­slau­gų kai­na.

Kin­ta pa­rei­gy­bių ir dar­buo­to­jų skai­čius

Pa­si­kei­tė vals­ty­bės tar­nau­to­jų pa­rei­gy­bių ir dar­buo­to­jų, dir­ban­čių pa­gal dar­bo su­tar­tis ir gau­nan­čių dar­bo už­mo­kes­tį iš Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to, skai­čius. Kei­čiant Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos struk­tū­rą ir įstei­giant nau­ją Bu­hal­te­ri­nės ap­skai­tos ir ūkio sky­rių (vie­to­je Bu­hal­te­ri­jos ir Ūkio gru­pės), bus įsteig­ta 1 vals­ty­bės tar­nau­to­jo pa­rei­gy­bė (sky­riaus ve­dė­jo) ir 1 Jau­ni­mo rei­ka­lų ko­or­di­na­to­riaus vals­ty­bės tar­nau­to­jo pa­rei­gy­bė, nes pa­gal ga­lio­jan­čius tei­sės ak­tus Jau­ni­mo rei­ka­lų ko­or­di­na­to­rius tu­ri bū­ti vals­ty­bės tar­nau­to­jas.
Ka­dan­gi Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Tarp­ži­ny­bi­nis ar­chy­vas nai­ki­na­mas, bus pa­nai­kin­ta 1 dar­buo­to­jo, dir­ban­čio pa­gal dar­bo su­tar­tį, pa­rei­gy­bė.

Da­ly­vaus pro­jek­te

Tve­rų gim­na­zi­ja da­ly­vaus pro­jek­te „Mo­ki­nių ug­dy­mo­si pa­sie­ki­mų ge­ri­ni­mas die­giant ko­ky­bės krep­še­lį“. Prie šio pro­jek­to vyk­dy­mo Sa­vi­val­dy­bė pri­si­dės 15 proc. pro­jek­to iš­lai­dų. Al­bi­nas Mas­laus­kas do­mė­jo­si, ko­kios pa­sek­mės lau­kia ug­dy­mo įstai­gos, jei­gu ji ne­įgy­ven­dins nu­si­sta­ty­tų tiks­lų. Anot A. Čer­nec­kio, pa­čiai įstai­gai di­des­nių pa­sek­mių ga­li ir ne­bū­ti. Sa­vi­val­dy­bė pri­si­de­da 15 proc. Jei­gu ne­bus įvyk­dy­tos ke­lia­mos są­ly­gos, tų pi­ni­gų nie­kas ne­grą­žins. „Tai įstai­gai sun­kus įsi­pa­rei­go­ji­mas ir dar­bas, pa­pil­do­mas krū­vis pri­si­dės vi­sam ko­lek­ty­vui, bet vė­liau mo­ky­to­jai pa­to­bu­lės, iš­moks ir bus stip­res­ni to­les­nia­me dar­be“, – sa­kė me­ras.
Iš­se­kus dar­bot­var­kės klau­si­mams, in­for­ma­ci­ja ir nau­jie­no­mis da­li­jo­si sa­vi­val­dy­bės me­ras. „Vis­kas ju­da, kru­ta, dar­bai tiks­li­nė­je te­ri­to­ri­jo­je bu­vo už­stri­gę, bet da­bar vis­kas tai­so­si. Kai kas jau ir vyks­ta, pa­vyz­džiui, tur­ge­lio sta­ty­ba. Į ki­tus me­tus žen­gia­me ga­na op­ti­mis­tiš­kai“, – sa­kė jis.
Vy­riau­sy­bės at­sto­vė Tel­šių ap­skri­ty­je Lo­re­ta Bag­do­na­vi­čie­nė, api­ben­drin­da­ma Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos me­tų dar­bą, sa­kė, kad po­ky­čiai ve­da į prie­kį ir ne­lei­džia už­mig­ti ant lau­rų. „Jū­sų Ta­ry­ba dir­bo kon­struk­ty­viai, lin­kiu to ir to­liau. Ne­ati­tol­ki­te nuo sa­vo žmo­nių, dirb­ki­te sa­vi­val­dy­bės la­bui. At­ei­nan­tys rin­ki­mai įneš per­mai­nų, tad lin­kiu su­grįž­ti vi­siems ir dirb­ti taip, kaip iki šiol“, – lin­kė­jo Vy­riau­sy­bės at­sto­vė.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: Artėjančių švenčių proga dovanėles Tarybos nariams dalijo V. Razmienė.

Komentarai
Kiti straipsniai