Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Nuo vie­ny­bės idė­jos pa­min­klo iki pa­gal­bos me­din­gė­niš­kiams

Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je dėl spren­di­mo skir­ti „Lie­tos“ lab­da­ros fon­dui 800 Eur mo­nu­men­ta­laus pa­min­klo „Pa­sau­lio lie­tu­vių vie­ny­bės ka­rū­na“ pa­sta­ty­mui ki­lo ga­na ar­ši dis­ku­si­ja. Ne vi­si Ta­ry­bos na­riai su­ti­ko, kad šis pri­si­dė­ji­mas yra rei­ka­lin­gas, ka­dan­gi sta­to­mas pa­min­klas bus ne Rie­ta­ve, net ne Že­mai­ti­jo­je, o Vil­niaus ra­jo­ne.

Vie­ny­bės pa­min­klas, ku­rį no­ri­ma pa­sta­ty­ti, sim­bo­li­zuos vi­sa­me pa­sau­ly­je esan­čių lie­tu­vių vie­ny­bės idė­ją, su­si­tel­ki­mą sie­kiant puo­se­lė­ti, stip­rin­ti ir iš­sau­go­ti ne­pri­klau­so­mą Lie­tu­vos vals­ty­bę at­ei­ties kar­toms.
Apie šią idė­ją jau kal­bėta anks­čiau, po­sė­dy­je bu­vo ap­si­lan­kęs ir skulp­to­rius Ge­di­mi­nas Ra­dze­vi­čius. Jis tą­kart at­ve­žė kri­vu­lę, ku­rią rie­ta­viš­kiai ve­žė į Skuo­dą, ir taip ji tę­sia ke­lio­nę per vi­sas sa­vi­val­dy­bes. Me­ras An­ta­nas Čer­nec­kis sa­kė, kad šis pro­jek­tas – ban­dy­mas pa­sta­ty­ti skulp­tū­rą, vi­siems ben­drai su­de­dant lė­šas. „Iš pa­trio­ti­nių pa­ska­tų sta­to­mas vie­ny­bės pa­min­klas, ku­ria­me bus pa­žy­mė­ta ir kiek­vie­na pri­si­dė­ju­si sa­vi­val­dy­bė. Tai su­tel­ki­mo, vie­ni­ji­mo da­ly­kas. Pa­pras­tas žmo­gus no­ri įgy­ven­din­ti sa­vo idė­ją, jis yra la­bai už­si­de­gęs pa­sta­ty­ti pa­min­klą ir pa­lik­ti pa­li­ki­mą Lie­tu­vai“, – sa­kė me­ras.
Ta­ry­bos na­rė Vir­gi­ni­ja Ja­ka­vi­čie­nė svars­tė, kad jei pa­min­klas bū­tų sta­to­mas Rie­ta­ve, pri­si­dė­ti rei­kė­tų bū­ti­nai, nes tai gar­sin­tų Rie­ta­vą ir pa­dė­tų pri­trauk­ti tu­ris­tų. „Jei mes tu­ri­me lė­šų to­kiam lab­da­ros fon­dui pa­rem­ti, man įdo­mu, kiek Sa­vi­val­dy­bė pri­si­dė­jo prie me­din­gė­niš­kių bė­dų, kai mies­te­lį nu­siau­bė aud­ra. Ar bu­vo at­ly­gin­ti žmo­nėms pa­da­ry­ti nuos­to­liai?“, – klau­sė Ta­ry­bos na­rė.
Me­ras at­sa­kė, kad la­biau­siai nu­ken­tė­ju­siems me­din­gė­niš­kiams bu­vo skir­tos vien­kar­ti­nės pa­šal­pos po 1 000 Eur. Kol kas dar lau­kia­ma spren­di­mo iš Vy­riau­sy­bės. „Jei­gu taip at­si­tik­tų, kad lė­šų Vy­riau­sy­bė ne­skirs, tu­rė­si­me dar kar­tą grįž­ti prie šio klau­si­mo ir, pa­pur­tę sa­vo ki­še­nes, prieš nau­jus me­tus su žmo­nė­mis at­si­skai­ty­ti. Po aud­ros bu­vo ir nu­vers­tų pa­min­klų, ap­griau­tų pa­sta­tų. Kas bu­vo ap­si­drau­dę, tie jau su­si­tvar­kė. Sto­gai už­lo­py­ti ir su­tvar­ky­ti, ta­čiau nuos­to­lių esa­ma di­de­lių. Iš Vy­riau­sy­bės pu­sės bū­tų gra­žu, jei­gu jie skir­tų lė­šų, nes to­kių bė­dų, ypač vie­no­je vie­to­je, ne­daž­nai pa­si­tai­ko. Me­din­gė­nai tik­rai bu­vo nu­nio­ko­ti, ir jūs esa­te tei­si, sa­ky­da­ma, kad jiems rei­kia pa­gel­bė­ti“, – į Ta­ry­bos na­rės pa­sta­bą at­sa­kė me­ras.
Vi­li­jai Raz­mie­nei taip pat ki­lo klau­si­mų dėl šio pri­si­dė­ji­mo, nes, pa­sak jos, nors tai at­ro­do gra­ži ini­cia­ty­va, ta­čiau fon­das – ga­na ne­aiš­kus. „Ar ži­no­me, kiek per tą lai­ką yra pa­da­ry­ta? Ma­nau, šią ini­cia­ty­vą tu­rė­tų rem­ti žmo­nės, nes tai pri­va­tus su­ma­ny­mas. Jei pa­min­klas bū­tų sta­to­mas Že­mai­ti­jo­je, dar nie­ko ne­sa­ky­čiau, o da­bar – vi­sai ki­to­je pu­sė­je“, – sa­vo nuo­mo­nę iš­sa­kė V. Raz­mie­nė.
Me­ras at­sa­kė, kad nuo­trau­kos, ku­rio­se už­fik­suo­ti pa­da­ry­ti ir vyk­do­mi dar­bai, bu­vos at­siųs­tos. Anot jo, į šią ini­cia­ty­vą rei­kė­tų žiū­rė­ti pla­čiau. Ne­sku­bė­ta šio spren­di­mo teik­ti Ta­ry­bai, vi­sus me­tus jis bu­vo ati­dė­lio­tas, o da­bar at­ėjo me­tas ap­si­spręs­ti – skir­ti lė­šų ar ne. „Kai bu­vo pa­sta­ty­tas pa­min­klas Tel­šiuo­se, nu­vy­kę į eks­kur­si­ją, vi­si ieš­ko įra­šy­to gim­to­jo mies­to pa­va­di­ni­mo, taip bus ir nu­vy­kus prie šio pa­min­klo. Vi­si ti­kė­sis ras­ti ten įra­šy­tą Rie­ta­vo pa­va­di­ni­mą“, – sa­kė me­ras.
Jo­nas Eu­ge­ni­jus Ba­čins­kas ra­gi­no ko­le­gas at­kreip­ti dė­me­sį į pa­min­klo es­mę – juk tai vie­ny­bės idė­ja. „Ar ma­to­te, kad vie­ny­bės ne­bė­ra. Jei­gu bū­tų sta­to­ma Rie­ta­ve ar bent Že­mai­ti­jo­je, ta­da tin­ka, o jei­gu to­liau, ta­da ne? Tai pa­ro­do, kad esa­me ne­vie­nin­gi, o juk Lie­tu­va vi­sur vie­no­da“, – sa­kė jis. V. Ja­ka­vi­čie­nė ne­at­ly­žo ir sa­kė, kad pi­ni­gų rei­kia ne Lie­tu­vai, o vie­nam žmo­gui. Ne­pa­vy­kus ras­ti vie­nin­gos nuo­mo­nės, nu­spręs­ta per­ei­ti prie bal­sa­vi­mo – 1 Ta­ry­bos na­riui su­si­lai­kius, 1 bal­sa­vus prieš, spren­di­mas bu­vo pa­tvir­tin­tas.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: V. Jakavičienė domėjosi, ar Savivaldybė po praūžusios audros padėjo bėdos ištiktiems medingėniškiams.

Komentarai
Kiti straipsniai