Šeštadienis, 2024 m. balandžio 20 d.

Gin­ta­liš­kės kai­mo gy­ven­to­jui už nu­žu­dy­mą gre­sia il­gi me­tai ne­lais­vės

Ne­be­gy­vas Pla­te­lių se­niū­ni­jos Gin­ta­liš­kės kai­mo gy­ven­to­jas Vla­das Alon­de­ris (gim. 1952 m.) sa­vo na­muo­se bu­vo ap­tik­tas šių me­tų sau­sio 26-osios ry­tą. Kaip pa­aiš­kė­jo – už­muš­tas kas­tu­vo smū­giais į gal­vą. Dėl žmog­žu­dys­tės iš­kart bu­vo su­lai­ky­tas ne­to­li au­kos na­mų gy­ve­nęs Sta­sys Lu­ka­vi­čius (gim. 1993 m.). Šian­dien, t. y. lap­kri­čio 16 die­ną, Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mas jam pa­skelbs nuosp­ren­dį.

Tai, kad svei­ka­tos pro­ble­mų tu­rė­ju­siam, bet iš­ger­ti mėgs­tan­čiam vie­ni­šam keis­tuo­liui V. Alon­de­riui ga­lė­jo kaž­kas at­si­tik­ti, tą­syk pir­miau­sia įta­rė už sie­nos gy­ve­nan­ti kai­my­nė. Ji pa­skam­bi­no se­niū­nei, už­si­mi­nė, jog iš­va­ka­rė­se gir­dė­jo triukš­mą, o iš­au­šus švie­sa te­be­de­gė, bet žmo­gaus vis ne­si­ma­tė. Se­niū­nė at­sku­bė­jo į Gin­ta­liš­kę apie 10.30 va­lan­dą, įė­jo pro ne­už­ra­kin­tas du­ris į V. Alon­de­rio na­mus ir iš­kart pa­ma­tė prie­me­nė­je gu­lin­tį ne­be­gy­vą šei­mi­nin­ką su­ža­lo­ta gal­va.
Pa­rei­gū­nai ne­tru­ko nu­sta­ty­ti, kad įta­ria­ma­sis – ne­to­lie­se gy­ve­nan­tis, anks­čiau už sun­kų pa­tė­vio svei­ka­tos su­trik­dy­mą teis­tas S. Lu­ka­vi­čius. Jis iš­kart pri­si­pa­ži­no už­mu­šęs ke­tu­rias­de­šimt me­tų vy­res­nį žmo­gų ir pa­ro­dė, ku­rio­je vie­to­je į Sa­lan­to upe­lį įme­tė nu­si­kal­ti­mo įran­kį – kas­tu­vą. Jau­nas vy­ras iš­kart bu­vo su­im­tas, jam iš­kel­ta bau­džia­mo­ji by­la už žmog­žu­dys­tę dėl chu­li­ga­niš­kų pa­ska­tų ir žiau­riai kan­ki­nant (BK 129 str. 2 d. 8 p., 6 p.).
Šį ty­ri­mą at­li­kę Klai­pė­dos ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nai iš­si­aiš­ki­no, jog sau­sio 25-osios va­ka­re S. Lu­ka­vi­čius kai­me gir­ta­vo su pus­bro­liu, kol su­si­py­ko. Ta­da iš­ėjo na­mo pro V. Alon­de­rio so­dy­bą. Ma­tyt, bu­vo la­bai pik­tas, nes nei iš šio, nei iš to ėmė tran­ky­ti sve­ti­mo žmo­gaus tro­bos lan­gus ir du­ris. Vie­ną lan­gą net iš­dau­žė. Kai prie­an­gy­je pa­si­ro­dė šei­mi­nin­kas, grie­bė po ran­ka pa­si­mai­šiu­sį kas­tu­vą ir mir­ti­nai jį už­dau­žė.
Eks­per­tai su­skai­čia­vo, kad kas­tu­vu ir ki­tais bu­kais daik­tais su­duo­tų smū­gių bu­vo la­bai daug – į įvai­rias kū­no vie­tas, tarp jų į gal­vą – smog­ta per tris­de­šimt kar­tų.
Duo­da­mas pa­ro­dy­mus Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­me, S. Lu­ka­vi­čius kal­tę pri­pa­ži­no, ta­čiau dėl smū­gių skai­čiaus kiek abe­jo­jo. Tei­gė, jog kas­tu­vą pa­si­čiu­po ir ma­žai pa­žįs­ta­mą V. Alon­de­rį muš­ti ėmė dėl to, jog šei­mi­nin­kas jį stum­dė. Tei­si­no­si, jog toks ag­re­sy­vus pa­si­da­rė po ava­ri­jos, įvy­ku­sios pra­ėju­sią va­sa­rą, kai po dvie­jų sa­vai­čių ko­mos jis ne­pa­ži­no ar­ti­mų­jų, tu­rė­jo il­gai gy­dy­tis, vis ka­ma­vo ner­vi­niai prie­puo­liai, tad te­ko pa­lik­ti dar­bą uos­ta­mies­ty­je ir grįž­ti gy­ven­ti pas ma­mą į Gin­ta­liš­kės kai­mą.
Aiš­kes­nės prie­žas­ties, ko­dėl nu­žu­dė žmo­gų, tei­sia­ma­sis taip ir ne­nu­ro­dė – sa­kė, jog pats ne­įsi­vaiz­duo­jan­tis. „Tai man pa­čiam – mįs­lė. Jis man bu­vo vi­siš­kai sve­ti­mas: ži­no­jau, kad toks ne­to­lie­se gy­ve­na, bet nie­ka­da su juo ne­bu­vau ben­dra­vęs“, – Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­me kal­bė­jo S. Lu­ka­vi­čius.
Teis­mas bu­vo sky­ręs net dvi psi­chiat­ri­nes eks­per­ti­zes, po ku­rių pa­aiš­kė­jo, jog kal­ti­na­ma­sis ga­lė­jo sa­vo veiks­mus su­vok­ti ir juos val­dy­ti. To­dėl už šį žiau­rų nu­si­kal­ti­mą pro­ku­ro­rė S. Lu­ka­vi­čių siū­lė pa­so­din­ti už gro­tų net 18-ikai me­tų. Anks­čiau jis bu­vo teis­tas už sun­kų svei­ka­tos su­trik­dy­mą ir sa­va­val­džia­vi­mą.
Be­je, apie S. Lu­ka­vi­čių, pri­mu­šu­sį sa­vo pa­tė­vį, ra­šė­me „Plun­gės ži­nio­se“ 2016 me­tų ko­vo 11 die­ną straips­ny­je „Po bar­nio dėl meš­ke­rių sun­kiai su­luo­ši­no pa­tė­vį“. Ta­da vy­ras bu­vo nu­teis­tas už tai, jog 2015 m. rug­pjū­čio 23-osios va­ka­re Gin­ta­liš­kės kai­me, tal­žy­da­mas kumš­čiais ir spar­dy­da­mas į gal­vos sri­tį, sun­kiai su­ža­lo­jo pa­tė­vį Juo­zą Nar­bu­tą – žmo­gus at­si­dū­rė li­go­ni­nė­je dėl kau­ko­lės pa­ma­to lū­žio, gal­vos sme­ge­nų su­krė­ti­mo ir vei­do kau­lų lū­žių. Pa­tė­vį su­mu­šė dėl to, jog šis pa­prie­kaiš­ta­vo dėl meš­ke­rių.
Plun­gės apy­lin­kės teis­mas 2016 m. ko­vo 23 d. S. Lu­ka­vi­čiui sky­rė (treč­da­liu su­ma­žin­tą) dve­jų me­tų ir aš­tuo­nių mė­ne­sių lais­vės at­ėmi­mo baus­mę, ta­čiau vyk­dy­mą ati­dė­jo dve­jiems me­tams, įpa­rei­go­jo mu­šei­ką da­ly­vau­ti el­ge­sio pa­tai­sos pro­gra­mo­je.
Klai­pė­dos apy­gar­dos teis­mas dėl kai­my­no V. Alon­de­rio nu­žu­dy­mo S. Lu­ka­vi­čiui nuosp­ren­dį pla­na­vo skelb­ti jau lap­kri­čio 13-ąją, ta­čiau tą­dien kal­ti­na­ma­sis ne­bu­vo at­vež­tas iš tar­dy­mo izo­lia­to­riaus, tad nuosp­ren­džio pa­skel­bi­mas ati­dė­tas lap­kri­čio 16-ajai.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Dėl V. Alonderio žmogžudystės sulaikytas ir teisiamas S. Lukavičius.

Komentarai
Kiti straipsniai