Mokiniai mieliau valgo parduotuvėje pirktą maistą
Nuo rugsėjo 20 dienos iki spalio 16 dienos maitinimo įstaiga VšĮ „Bruneros“ daugelyje Lietuvos mokyklų vykdė apklausą „Moksleivių maitinimosi įpročiai“.
Dalyvauti šioje apklausoje buvo pakviestos 106-ios mokyklos iš 16-kos Lietuvos rajonų ir miestų.
Į VšĮ „Bruneros“ kvietimą dalyvauti apklausoje atsiliepė 45-ios mokyklos ir savo nuomonę išreiškė 3210 mokyklų bendruomenės narių. Apklaustų moksleivių amžius – nuo 6-erių iki 19-kos metų. Į klausimus taip pat atsakė pedagogai bei mokinių tėveliai.
Didžioji dalis – 82 proc. arba 2632 apklausos dalyvių – moksleiviai. Iš jų 13 proc. arba 353 yra vaikai iki 10 metų. 18 proc. (579 resp.) apklausos dalyvių – mokytojai ir žemesnių klasių mokinių tėvai.
Į klausimą „Kaip dažnai valgote mokykloje?“ atsakyta, kad kasdien mokyklos valgykloje valgo 28 proc. (899 resp.), 1–4 kartus per savaitę – 30 proc. arba 963 respondentai. 42 proc. (1348 resp.) renkasi kitą maitinimosi būdą.
Į klausimą „Jeigu nevalgote mokyklos valgykloje, kur ir ką valgote?“ 32 proc. (1027 resp.) atsakė, kad valgo iš namų atsineštą maistą. 42 proc. (1348 resp.) teigė, kad maistą perka užkandinėse arba prekybos centruose. Net 7 proc. (225 resp.) apklaustųjų perka menkaverčius užkandžius iš mokyklos užkandžių aparatų, dažniausiai stovinčio šalia valgyklos. Ir mokiniams visai nesvarbu, kad mokyklos valgyklose laukia šiltas, kokybiškas ir šviežias maistas.
Tačiau labiausiai, pasak „Bruneros“ atstovų, stebina tai, kad 19 proc. (610 resp.) apklaustųjų, kol būna mokykloje, nevalgo nieko. Tai reiškia, kad vaikai būna nevalgę 6–7 valandas. Jei dar ir pusryčių nevalgo, tai praktiškai alkani būna visą dieną.
Atsakymai į klausimą „Kokie patiekalai mokyklos valgykloje patinka?“ tik patvirtina, kad vaikai mėgsta mokyklos valgykloje gaminamus įprastus valgius.
Beveik visiems – net 88 proc. (2825 resp.) apklaustųjų patinka karbonadai ir kepsniai, 83 proc. (2664 resp.) – salotos ir daržovės. 79–80 proc. (2568 resp.) apklaustųjų mėgsta bulvių patiekalus. 74 proc. (2375 resp.) – miltinius patiekalus. Ir tik pusei 48–58 (1541–1862 resp.) apklaustųjų patinka kruopų košės, žuvies patiekalai, kotletai.
Mokinių taip pat klausėme, kokių patiekalų, užkandžių ir gėrimų jie pageidautų mokyklos valgykloje? Apklausos rezultatai dar kartą parodė, kad nepriklausomai nuo įstatymų, griežtų draudimų, moksleiviai mėgsta bei pageidauja maisto, kurį įpratę valgyti namuose. Kas antras apklausos dalyvis nori įvairių gėrimų, Kijevo kotletų ir kitų kepsnių su džiūvėsėliais, picų, keptų bulvyčių, desertų su šokoladu, spurgų, įvairiausių sumuštinių, blynų su uogiene, mišrainių su majonezu.
Kas trečias respondentas pageidauja sausainių, daugiau bulvių patiekalų, saldžių kompotų bei arbatos, traškučių. Vienas iš dešimties labai mėgsta padažą su spirgučiais.
Po apklausos „Moksleivių maitinimosi įpročiai“ maitinimo įstaiga padarė išvadą, kad šeimoje išugdyti mitybos kultūros įpročiai lemia pasirinkimą, kur ir ką vaikai valgo mokyklose.
VšĮ „Bruneros“ atstovai pabrėžė: „Esame už nuoseklų sveikatai palankios mitybos kultūros ugdymą, todėl manome, kad gerus rezultatus šioje srityje pasieksime tik tada, kai ir šeimoje, ir mokyklos valgykloje vaikai valgys kokybišką, sveikatai palankų maistą. O kuriant įstatymus, reglamentuojančius vaikų mitybą, aktyviai turi dalyvauti ir visuomenė – tėvų ir vaikų, moksleivių organizacijų atstovai.“