Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d.

Ko­dėl kon­ser­va­to­riai nu­si­su­ko nuo žli­bi­niš­kių?

Pra­ėju­sį ket­vir­ta­die­nį re­dak­ci­ja su­lau­kė pyk­te­lė­ju­sio žli­bi­niš­kio skam­bu­čio: Me­čiu pri­sis­ta­tęs vy­riš­kis sa­kė ne­su­pran­tan­tis, ko­dėl kai ku­rie ra­jo­no po­li­ti­kai, ypač Žli­bi­nų se­niū­nės ben­dra­par­tie­čiai (kon­ser­va­to­riai – aut. pa­sta­ba), ne­mėgs­ta žli­bi­niš­kių ir no­ri jiems pa­kenk­ti?

„Per­skai­čiau vie­na­me ra­jo­no laik­raš­ty­je, kad už įsi­gy­ja­mas Žli­bi­nų kul­tū­ros cen­tro pa­tal­pas Sa­vi­val­dy­bė bran­giai su­mo­kės: esą tur­to ver­tin­to­jas yra įver­ti­nęs šias pa­tal­pas per­pus pi­giau, dėl to kon­ser­va­to­riai ne­pri­ta­ria. Tur­to ver­tin­to­jas ga­li ver­tin­ti, kaip no­ri ir pa­gei­dau­ja, ta­čiau ko­dėl sa­vo tur­tą par­duo­ti tu­rė­čiau už tą kai­ną, ku­rią nu­sta­tė kaž­koks pa­sam­dy­tas ver­tin­to­jas, ku­ris ver­ti­na taip, kaip no­ri už­sa­ko­vas, mo­kan­tis jam pi­ni­gus? Ko­dėl kon­ser­va­to­riai nu­si­su­ko nuo žli­bi­niš­kių – neat­si­klau­sė jų nuo­mo­nės?“ – emo­cin­gai pik­ti­no­si Me­čys ir pa­siū­lė at­vyk­ti į Žli­bi­nus ir pa­tiems pa­kal­bin­ti žmo­nes.
Pri­min­si­me, kad spa­lio pa­bai­go­je vy­ku­sia­me Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo pri­tar­ta da­lies pa­sta­to, esan­čio Žli­bi­nuo­se, prie Kul­tū­ros cen­tro, įsi­gi­ji­mo Sa­vi­val­dy­bės nuo­sa­vy­bėn. Pa­gal Sa­vi­val­dy­bės op­ti­mi­za­vi­mo pla­ną į šį pa­sta­tą tu­rė­tų bū­ti per­kel­ta se­niū­ni­ja, bib­lio­te­ka, o se­na­sis pa­sta­tas, kur bu­vo įsi­kū­ru­si se­niū­ni­ja – par­duo­da­mas.
Tą­kart po­sė­dy­je klau­si­mą dėl nuo­sa­vy­bės įsi­gi­ji­mo pri­sta­tęs Ta­ry­bos na­rys Al­gir­das Pe­čiu­lis mi­nė­jo, kad ko­mi­te­tai tiek anks­čiau, tiek da­bar pri­ta­rė Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos teik­tam pa­tal­pų op­ti­mi­za­vi­mo pla­nui, ku­ris pa­laips­niui įgy­ven­di­na­mas. „Bu­vo su­da­ry­ta ko­mi­si­ja, ji ke­le­tą kar­tų su­si­ti­ko su par­da­vė­ju, ve­dė dis­ku­si­jas dėl ga­lu­ti­nės įsi­gi­ji­mo kai­nos. Pa­gal ad­mi­nist­ra­ci­jos teik­tą pro­jek­tą ma­to­me, kad ga­lu­ti­nė pa­tal­pų kai­na bū­tų 40 000 Eur už 484 kv. m įsi­gy­ja­mo plo­to. Vi­du­ti­nė 1 kv. m kai­na bū­tų 82,64 Eur“, – po­sė­džio me­tu Ta­ry­bos na­riams sa­kė A. Pe­čiu­lis.
Prieš pa­si­sa­kęs Tė­vy­nės Są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų par­ti­jos na­rys Ado­mas Za­muls­kis tvir­ti­no, jog kai­na „tra­giš­kai per di­de­lė“ už to­kios būk­lės pa­tal­pas: esą ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ver­tin­to­jas tas pa­tal­pas įver­ti­no 17 000 Eur, tad tai tu­rė­tų bū­ti at­skai­tos taš­kas, kiek ga­li­ma mo­kė­ti.
Nors kon­ser­va­to­rių at­sto­vai (As­ta Bei­er­lė Ei­gir­die­nė, Vai­do­tas Skie­rus, A. Za­muls­kis, Ju­lius Ne­kra­šas, Kęs­tu­tis Bui­vi­das, Ju­di­ta Stan­ku­tė) bal­sa­vo prieš, 11 Ta­ry­bos na­rių tam pri­ta­rė.
Kaip Ta­ry­bos spren­di­mą ver­ti­na pa­tys žli­bi­niš­kiai?
Pra­ėju­sį penk­ta­die­nį Žli­bi­nuo­se re­dak­ci­jos kal­bin­ti žli­bi­niš­kiai su­tar­ti­nai tvir­ti­no, kad ge­rai, jog Sa­vi­val­dy­bė nu­pirks tas pa­tal­pas. „Vis­kas bus da­bar vie­no­je vie­to­je: ir bib­lio­te­ka, ir se­niū­ni­ja, gal ir mu­zie­jui, ku­ris yra su­kaup­tas iš mo­kyk­los lai­kų, liks vie­tos… Gal ir ben­druo­me­nei, ku­ri se­niau glaus­da­vo­si kul­tū­ros na­muo­se, dar liks koks kam­ba­riu­kas, – tvir­ti­no mies­te­lio cen­tre sto­vi­niuo­jan­ti mo­te­ris, pra­šiu­si ne­fo­tog­ra­fuo­ti ir ne­mi­nė­ti jos var­do – esą su­ės ją pas­kui už to­kias kal­bas…“
Su­tik­tas Va­cys sa­kė, kad kai­na gal ir per di­de­lė, ta­čiau tai par­da­vė­jo ir pir­kė­jo rei­ka­las. „Kai vis­kas bus po vie­nu sto­gu, bus leng­viau ir ben­drau­ti, ir kai­mui siek­ti ge­ro­vės, la­biau su­si­vie­ny­si­me. Nors da­bar ir­gi ne­si­pyks­ta­me“, – links­mai nu­si­tei­kęs sa­kė vy­riš­kis.
„Kad pirk­ti šį pa­sta­tą rei­kia, kal­ba­ma se­niai. Tik lė­šų nie­ka­da ne­bū­da­vo. Se­niū­ni­jos pa­sta­te ir me­di­ci­nos punk­tas, ir paš­tas yra – gal ir juos per­kels? Bū­tų ge­rai, kad vis­kas bū­tų vie­no­je vie­to­je pa­čia­me cen­tre – ne­rei­kė­tų laks­ty­ti…“, – pa­klaus­ta dėl pir­ki­nio, sa­kė žli­bi­niš­kė Antanina (vardas pakeistas).

Nuotraukoje: Žlibiniškiai džiaugiasi, kad į nupirkto pastato dalį bus perkraustyta seniūnija ir biblioteka.

Komentarai
Kiti straipsniai