Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

Kai­my­nus ug­ni­mi gąs­di­nu­siam var­ka­liš­kiui kliu­vo per ki­še­nę ir pa­skir­ta lyg­ti­nė baus­mė

Pas­ku­ti­nę spa­lio mė­ne­sio die­ną Pet­ras Ra­mo­nas (gim. 1948 m.) iš Var­ka­lių kai­mo Plun­gės apy­lin­kės teis­me iš­gir­do nuosp­ren­dį už kai­my­nų tur­to nai­ki­ni­mą vi­suo­ti­nai pa­vo­jin­gu bū­du (Bau­džia­mo­jo ko­dek­so 187 str. 2 d.). Šis pik­tas pen­si­nin­kas jau ne pir­mą kar­tą pik­ty­biš­kai ken­kia ša­lia gy­ve­nan­tiems Al­do­nai ir Ar­vy­dui Ka­ra­liams.

Nors už pa­na­šų nu­si­kal­ti­mą P. Ra­mo­nas jau bu­vo teis­tas, ta­čiau ra­miai il­gai ne­iš­bu­vo – vis tiek knie­tė­jo dar ką blo­ga pa­da­ry­ti kai­my­nams. To­dėl vie­ną va­ka­rą at­slin­ko prie Ka­ra­lių ūki­nio pa­sta­to ir pa­de­gė ten bu­vu­sią mal­kų krū­vą.
Ug­nia­ge­siai ir me­di­kai į Var­ka­lių kai­me esan­čią Tven­ki­nių gat­vę sku­bė­jo šių me­tų bir­že­lio 19-ąją, apie vi­dur­nak­tį. A. Ka­ra­lie­nę tą­syk pa­ža­di­no te­le­fo­no skam­bu­tis – pa­skam­bi­nęs ki­tas kai­my­nas pa­sa­kė, jog de­ga jų mal­kos.
Kaip pa­aiš­kė­jo, tai bu­vo P. Ra­mo­no dar­bas. Jis at­si­ne­šė ka­nist­rą su de­ga­lais, šliūkš­te­lė­jo ant Ka­ra­lių mal­kų ir jas pa­de­gė.
Kal­bin­ta nu­ken­tė­ju­sio­ji su siau­bu pri­si­mi­nė tą nak­tį. Mo­te­ris taip per­si­gan­do, kad at­si­to­kė­jo tik grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos au­to­mo­bi­ly­je. Svars­tė, jog nuo mal­kų ga­lė­jo su­pleš­kė­ti ne tik jų, bet ir kai­my­nų ūki­niai pa­sta­tai, mat tuo me­tu pū­tė la­bai stip­rus vė­jas. Lai­mė, at­lė­kę ug­nia­ge­siai jau įsi­smar­ka­vu­sią lieps­ną grei­tai nu­mal­ši­no. Ug­nis su­nio­ko­jo da­lį, t. y. ke­lis ku­bi­nius met­rus mal­kų.
Nu­ken­tė­ju­sio­ji nuo pat pir­mos mi­nu­tės ne­abe­jo­jo, kad ši­taip pa­si­el­gė kai­my­nas. Tai pa­si­tvir­ti­no ir per­žiū­rė­jus vaiz­do ka­me­ras – ma­tė­si, kaip P. Ra­mo­nas ėjo pa­tvo­riais su ka­nist­ru ran­ko­se, kaip au­to­ma­tiš­kai įsi­jun­gė lem­pos, o ta­da ki­lo gais­ras.
Teis­me P. Ra­mo­nas sa­vo kal­tę pri­pa­ži­no, gai­lė­jo­si dėl sa­vo po­el­gio, tad bau­džia­mo­ji by­la iš­nag­ri­nė­ta su­trum­pin­to pro­ce­so tvar­ka, baus­mė jam su­ma­žin­ta treč­da­liu. Pen­si­nin­kas dū­sau­da­mas tei­si­no­si, jog pa­tys kai­my­nai jį iš­pro­vo­ka­vo taip elg­tis.
A. Ka­ra­lie­nė po teis­mo pa­sa­ko­jo, jog la­bai pa­var­go nuo pik­ty­biš­ko kai­my­no ir jo da­ro­mų niek­šin­gų dar­bų. Po to, kai prieš pus­tre­čių me­tų P. Ra­mo­nas bu­vo nu­teis­tas už tai, kad 2015-ųjų pa­va­sa­rį iš ne­le­ga­liai lai­ky­to me­džiok­li­nio šau­tu­vo nak­ties me­tu pyš­ki­no Ka­ra­liams į lan­gus ir bu­vo pa­de­gęs jų na­mo du­ris, jo „pa­si­ro­dy­mai“ ku­riam lai­kui bu­vo ap­ri­mę, ta­čiau, pa­si­bai­gus dve­jų me­tų lyg­ti­nės baus­mės lai­ko­tar­piui, pa­gy­ve­nęs chu­li­ga­nas vėl ėmė krės­ti ei­bes. Bū­tent dėl to šių me­tų bir­že­lio pra­džio­je Ka­ra­liai prie na­mų įsi­ren­gė ke­tu­rias vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­ras.
Pa­sak A. Ka­ra­lie­nės, šie­met kai­my­nas nai­ki­no ir jų au­ga­lus – su „ran­da­pu“ bu­vo nu­purš­kęs braš­kes, ža­lią ve­ją ir tu­jas. Taip pat ty­čia pa­leis­da­vo sa­vo šu­nį, ku­ris at­lė­kęs pri­derg­da­vo jų pie­ve­lė­je. Daž­nai mo­te­ris sa­kė pa­tir­da­vusi ir gir­to kai­my­no už­gau­lio­ji­mus, įžei­di­nė­ji­mus. Kaip svars­tė A. Ka­ra­lie­nė – vis­kas dėl to, jog P. Ra­mo­nas juos lai­ko skun­di­kais, bet mo­te­ris ti­ki­no, kad kai­my­no ga­li­mai ne­le­ga­li veik­la nei jai, nei jos vy­rui ne­rū­pi.
Mal­kas P. Ra­mo­nas kai­my­nams pa­de­gė dar ne­iš­ny­kus teis­tu­mui už anks­tes­nį­jį nu­si­kal­ti­mą. Už pa­tir­tą skriau­dą nu­ken­tė­ju­sie­ji pra­šė iš kal­ti­na­mo­jo pri­teis­ti ieš­ki­nius: už ad­vo­ka­to iš­lai­das – 600 eu­rų ir už mo­ra­li­nę ža­lą – kiek­vie­nas po 1500 eu­rų. Už mal­kas – 200 eu­rų – P. Ra­mo­nas jau su­mo­kė­jo.
Spa­lio 31 die­ną Plun­gės apy­lin­kės teis­mas pa­skel­bė, jog P. Ra­mo­nui ski­ria­ma ter­mi­nuo­ta 1 me­tų ir 4 mė­ne­sių (jau su­ma­žin­ta treč­da­liu) lais­vės at­ėmi­mo baus­mė, ta­čiau jos vyk­dy­mas ati­de­da­mas 2 me­tams. Taip pat ski­ria­mi įpa­rei­go­ji­mai – vi­są šį lai­ką nu­teis­ta­sis ne­ga­lės iš­vyk­ti už gy­ve­na­mo­sios vie­tos ra­jo­no ri­bų be nu­teis­to­jo prie­žiū­rą vyk­dan­čios ins­ti­tu­ci­jos ži­nios.
Be šios baus­mės, P. Ra­mo­nui kliu­vo ir per ki­še­nę: jis tu­rės at­ly­gin­ti Ka­ra­liams ad­vo­ka­to iš­lai­das (600 eu­rų) ir ne­tur­ti­nes ža­las. Tie­sa, per­pus ma­žes­nes, nei pra­šė nu­ken­tė­ju­sie­ji – kiek­vie­nam po 750 eu­rų.
Šis nuosp­ren­dis per 20 die­nų dar ga­li bū­ti ap­skųs­tas aukš­tes­nei teis­mo ins­tan­ci­jai.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Kaimynų turtą niokojantis P. Ramonas porą metų turės išbūti ramiai, nes dabar yra nuteistas lygtinai ir padaręs kitą nusikaltimą, iškart važiuotų į pataisos namus.

Komentarai
Kiti straipsniai