Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Akis ba­do su­kiu­žę ūki­niai pa­sta­tai, ki­tos pa­skir­ties se­no­vi­niai re­lik­tai

Pra­ėju­sią sa­vai­tę vy­ku­sia­me Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je svars­ty­ta dėl pri­ta­ri­mo Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės prieš­gais­ri­nės tar­ny­bos 2017 me­tų veik­los ata­skai­tai. Iš­klau­sęs tar­ny­bos vir­ši­nin­ko Al­vi­do Mic­kaus pri­sta­ty­mą, Ar­tu­ras Kun­gys do­mė­jo­si, ar tiks­lin­ga lai­ky­ti prieš­gais­ri­nės tar­ny­bos būs­ti­nę vi­du­ry­je mies­te­lio, nes vyks­tant į iš­kvie­ti­mus, jun­gia­mos gar­si­nės si­re­nos, ga­lin­čios kel­ti ne­pa­to­gu­mų gy­ven­to­jams.

„Ar ne­bu­vo ga­li­ma ras­ti vie­tos ga­ra­žuo­se ant kal­no, ne­to­li de­ga­li­nės. Ar gal­vo­ja­te kaž­ką da­ry­ti, ar pa­lik­si­te tvar­ky­ti esa­mą pa­sta­tą?“, – nau­jo­jo tar­ny­bos vir­ši­nin­ko A. Mic­kaus klau­sė Ta­ry­bos na­rys. A. Mic­kus sa­kė, kad iš­si­kel­ti ki­tur tiks­lo nė­ra, ka­dan­gi gar­si­nės si­re­nos įjun­gia­mos tik ta­da, kai gais­ras įsiplieskia pa­čia­me mies­te­ly­je, taip apie ne­lai­mę įspė­jant gy­ven­to­jus. Kai vyks­ta­ma to­lė­liau, si­re­nos įjun­gia­mos išvažiavus iš mies­te­lio. Jis ak­cen­ta­vo, kad nau­jam pa­sta­tui rei­kė­tų la­bai daug in­ves­ti­ci­jų. „Džiaug­si­mės, jei tą pa­tį ga­lė­si­me su­re­mon­tuo­ti ir at­nau­jin­ti, taip pa­ge­rin­da­mi dar­buo­to­jams dar­bo są­ly­gas. Ma­nau, tai bū­tų pats ge­riau­sias spren­di­mas“, – sa­kė A. Mic­kus.
Anot sa­vi­val­dy­bės me­ro An­ta­no Čer­nec­kio, kal­bant apie da­bar­ti­nį pa­sta­tą, pro­ble­ma yra, kad tar­ny­bos vir­ši­nin­ko ka­bi­ne­tas yra ne ta­me pa­čia­me pa­sta­te. Kaip sa­kė me­ras, gal­vo­jant plės­ti pa­tal­pas, bū­tų pro­tin­ga ten įreng­ti ka­bi­ne­tą ir viršininkui. Jau ra­šė­me anks­čiau, kad nau­ją ug­nia­ge­sių au­to­mo­bi­lį tar­ny­ba ti­ki­si gau­ti iš Vo­kie­ti­jos iki 2020 m. pab. „Nu­pirk­ti pa­tiems nau­ją au­to­mo­bi­lį yra ne sa­vi­val­dy­bės jė­goms. Gal­būt iki to lai­ko bus pri­im­tas spren­di­mas, kei­čiant au­to­mo­bi­lių par­ką di­des­niuo­se mies­tuo­se, kad mums ati­teks ma­ši­na iš kito Lie­tu­vos miesto, ta­čiau pui­kiai ži­no­me, ko­kios būk­lės pas mus bū­na kei­čia­mi au­to­mo­bi­liai. Kol kas per­spek­ty­vos to­kios“, – sa­kė sa­vi­val­dy­bės va­do­vas.

Pa­tvir­ti­no tvar­kos ap­ra­šą

Vien­bal­siai pa­tvir­tin­tas spren­di­mo pro­jek­to tvar­kos ap­ra­šas dėl Rie­ta­vo sa­vi­val­dy­bės at­vi­rų jau­ni­mo cen­trų ir at­vi­rų­jų jau­ni­mo erd­vių veik­los ko­ky­bės už­tik­ri­ni­mo. Kaip Ta­ry­bos na­riams aiš­ki­no Rie­ta­vo at­vi­ro jau­ni­mo cen­tro di­rek­to­rė Vir­gi­ni­ja Ca­ni­no, šio do­ku­men­to tiks­las yra api­brėž­ti ko­ky­bės stan­dar­tus, ku­riuos ap­ra­šo Jau­ni­mo rei­ka­lų de­par­ta­men­tas. Jei­gu at­ei­ty­je Ta­ry­bos na­riams kil­tų klau­si­mų, ar jau­ni­mo cen­tras dir­ba ko­ky­biš­kai, pa­žvel­gus į šį ap­ra­šą, bus ga­li­ma pa­žiū­rė­ti, ar vyk­do­mos veik­los pa­gal pa­teik­tas re­ko­men­da­ci­jas. Šiuo me­tu Rie­ta­ve at­vi­rų­jų jau­ni­mo erd­vių nė­ra, ta­čiau jei­gu at­ei­ty­je jų at­si­ras­tų, šis do­ku­men­tas ga­lio­tų ir joms, nes tiek jau­ni­mo cen­tras, tiek erd­vė api­brė­žia at­vi­rą dar­bą su jau­ni­mu.

Pa­kvie­tė į iš­kil­mes

Iš­se­kus dar­bot­var­kės klau­si­mams, me­ras Ta­ry­bos na­rius in­for­ma­vo, kad gau­tas kvie­ti­mas 3 as­me­nims vyk­ti į Gul­be­nę (Lat­vi­ja). Lap­kri­čio 18-ą ten bus mi­ni­mas Ne­pri­klau­so­my­bės šimt­me­tis, į ku­rio iš­kil­mes rie­ta­viš­kiai ir yra kvie­čia­mi. A. Čer­nec­kis taip pat pa­si­da­li­no dar vie­na džiu­gia ži­nia – Rie­ta­vo Lau­ry­no Ivins­kio gim­na­zi­ja ga­vo nau­ja au­to­bu­siu­ką.
Ar­tė­jant Vė­li­nėms, se­niū­nams pri­min­ta, jog kai kurias ka­pi­nių vie­tas rei­kia su­tvar­ky­ti. Svarbu pa­si­rū­pin­ti, jog ne­bū­tų pro­ble­mų su ap­švie­ti­mu, pri­va­žia­vi­mu, vie­to­mis šiukš­lėms. „Šven­tes rei­kia pra­leis­ti tvar­kin­gai“, – sa­kė me­ras.

Dis­ku­tuo­ta apie ap­griu­vu­sius pa­sta­tus

Ta­ry­bos na­rys A. Kun­gys pa­si­da­li­no min­ti­mis apie ap­leis­tus pa­sta­tus, esan­čius ša­lia vie­šų­jų erd­vių, ku­rie ga­di­na gra­žų mies­to vaiz­dą. „No­riu kreip­tis į se­niū­nus dėl vie­šų­jų erd­vių. At­ei­na mal­kų ve­ži­mo se­zo­nas, jos ver­čia­mos vie­šo­se erd­vė­se, taip pat smė­lis, žvy­ras su­vež­tas sto­vi me­tai iš me­tų. Ei­ni pro ša­lį – gat­vės gra­žios, ša­li­gat­viai su­tvar­ky­ti, o žiū­ri pas vie­ną ar ki­tą žmo­gų ar­ti gat­vės sto­vi su­kiu­žę ūki­niai pa­sta­tai ar ki­tos pa­skir­ties se­no­vi­niai re­lik­tai. Rei­kė­tų kreip­tis į žmo­nių są­ži­nę, kar­tais – tru­pu­tį pa­ra­gin­ti. Ži­nau, kad se­niū­nams sun­ku, ta­čiau su vi­sų pa­gal­ba grą­žin­ki­me mū­sų sa­vi­val­dy­bę“, – kal­bė­jo A. Kun­gys.
At­sa­ky­da­mas į A. Kun­gio min­tį, A. Čer­nec­kis mi­nė­jo, kad ši pro­ble­ma spren­džia­ma nuo ta­da, kai at­si­ra­do sa­vi­val­dy­bė. Anot jo, pa­ste­bi­mas dės­nis, kad kai su­tvar­ko­ma gat­vė ir ša­li­gat­viai, ta­da ir pa­tys žmo­nės ima tvar­ky­tis sa­vo te­ri­to­ri­jas. Pui­kus to pa­vyz­dys – S. Nė­ries gat­vė. „Yra daug ne­gra­žių vie­tų, ku­rios tik­rai kliū­va, su mies­to se­niū­nu kal­ba­mės, pra­va­žiuo­ja­me pro tas vie­tas, spren­džia­me, ką bū­tų ga­li­ma pa­da­ry­ti. Yra se­nų, ne­įga­lių žmo­nių, ku­riems sun­ku pa­tiems tvar­ky­tis, bet yra ir to­kių, ku­rie nie­ko ne­no­ri. Se­niems žmo­nėms ga­li­me pa­dė­ti, ką se­niū­ni­ja ir da­ro – tvo­ras, pa­sta­tus ap­tvar­ko. Yra ob­jek­tų, ba­dan­čių akis, ta­čiau prie pri­va­čios nuo­sa­vy­bės ne­tu­ri­me tei­sės kiš­ti na­gų“, – kal­bė­jo sa­vi­val­dy­bės va­do­vas.
Anot me­ro, kai­miš­ko­ji pu­sė yra tvar­kin­ges­nė, nes kai sten­gia­si pa­ti ben­druo­me­nė, pa­sie­kia­ma ne­blo­gų re­zul­ta­tų. Į ku­rią se­niū­ni­ją ar kai­mą be­pa­žiū­rė­si, ma­to­si, kad yra daug su­tvar­ky­ta ir nu­ženg­ta į prie­kį.
Pra­kal­bus apie ap­leis­tus pa­sta­tus, Vir­gi­ni­ja Ja­ka­vi­čie­nė klau­sė, ko­kia at­ei­tis lau­kia na­mo prie rau­do­nų­jų var­tų, ku­ris tik­rai ne­puo­šia par­ko erd­vės. Me­ras A. Čer­nec­kis mi­nė­jo, kad pra­ei­ty­je bu­vo pri­im­tas ne­vy­kęs spren­di­mas. Bu­vo lai­kas, kai pa­sta­to sa­vi­nin­kai gal­vo­jo, kad tai yra auk­so ka­syk­la, o kai pa­aiš­kė­jo, kad na­mas pa­vel­do zo­no­je, to­dėl jį tvar­ky­ti bran­giau nei įpras­ta, žmo­nėms pra­ėjo no­ras kaž­ką da­ry­ti. „Daug kar­tų su jais bu­vo kal­bė­ta, ta­čiau ne­ina ras­ti ben­dro su­si­ta­ri­mo. Ga­li­me gąs­din­ti tik bau­do­mis, kad ap­lin­ką ap­si­tvar­ky­tų. Kol kas nie­ko dau­giau ne­ga­li­ma pa­da­ry­ti. Tai pri­va­ti nuo­sa­vy­bė, o ją nu­pirk­ti kai­nuo­tų la­bai di­de­lius pi­ni­gus. Ži­no­ma, rei­kė­tų tą pa­sta­tą per­im­ti, nes dva­ro te­ri­to­ri­jo­je ne­tu­rė­tų bū­ti pri­va­čios nuo­sa­vy­bės“, – sa­kė me­ras.

Pa­gei­dau­ja pra­il­gin­tos die­nos gru­pės vai­kams

Pra­ei­ta­me Ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo iš­kel­tas klau­si­mas dėl pra­di­nu­kų už­im­tu­mo Rie­ta­vo Lau­ry­no Ivins­kio gim­na­zi­jo­je. Ug­dy­mo įstai­gos di­rek­to­rės Al­mos Leng­ve­nie­nės ini­cia­ty­va bu­vo at­lik­ta ap­klau­sa, po ku­rios pa­aiš­kė­jo, kad 46 tė­vai pa­gei­dau­tų, jog jų vai­kai lan­ky­tų pra­il­gin­tą die­nos gru­pę, o 16 tė­vų bū­tų pa­si­ruo­šę už tai su­mo­kė­ti. Įvar­din­ta su­ma – 40 Eur. Vai­da Vai­či­kaus­kie­nė klau­sė, ar bū­tų ga­li­ma iš­spręs­ti šį klau­si­mą, kad to­kia gru­pė pra­dė­tų veik­ti. A. Čer­nec­kis tiks­laus at­sa­ky­mo kol kas ne­tu­rė­jo, nes tam rei­ka­lin­gos pa­pil­do­mos lė­šos. „Šio klau­si­mo tik­tai ne­at­me­tu ir, esant ga­li­my­bei, jis bus iš­spręs­tas. Gal­būt su di­rek­to­re at­ra­si­me ki­tų spren­di­mo bū­dų, nes pa­gal nau­ją fi­nan­sa­vi­mo tvar­ką dar yra vi­so­kių abe­jo­nių. La­biau ti­kė­ti­na tai pa­da­ry­ti ki­tų me­tų rug­sė­jui“, – sa­kė me­ras.

Da­lia BARCYTĖ

Nuotraukoje: Tarybos posėdyje domėtasi, kokia ateitis laukia apgriuvusio pastato šalia raudonųjų vartų.

Komentarai
Kiti straipsniai