Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Roto virusas ir profilaktika plaunant rankas

Roto virusas dar vadinamas rotavirusu arba rotavirusine infekcija. Nepaisant pavadinimo, žmonėms aktualiausia, kas tai per negalavimas ir kaip jis gydomas.

Roto virusas – populiari tema, tačiau ne todėl, kad norėtųsi kuo plačiau aptarinėti, o todėl, kad tai labai svarbu.

Kas tai? Virusinė žarnyno infekcija – gana dažna, plačiai aptariama.

Kokie simptomai? Karščiuojama, viduriuojama, vemiama, skauda pilvą. Ne iš karto, o truputį vėliau gali pasireikšti sloga, imti skaudėti gerklę, kamuoti kosulys.

Kaip užsikrečiama? Prie šio klausimo labai svarbu paminėti higieną. Užsikrečiama nuo sergančio asmens. Būdai įvairūs: per burną, rankas, taip pat per daiktus, kurie užteršti sergančio asmens išmatomis). Būtent todėl ir reikia akcentuoti rankų plovimą.

Roto virusas prasideda gana staigiai. Kaip minėta, simptomai yra karščiavimas, vėmimas, viduriavimas bei kt. O kiek laiko trunka? Vadinamojo inkubacinio periodo trukmė – nuo keliolikos valandų iki kelių parų.

Roto virusas labai rūpi tėvams. Jei vaikas serga, jo negalima vesti į darželį ar mokyklą. Taip pat neveskite ten, kur yra daugiau vaikų. Patalpos turi būti vėdinamos. Na, o internete galima rasti patarimų, jog vaikus derėtų paskiepyti nuo šios infekcijos (šiais klausimais būtina kalbėtis su gydytojais).

Rankų plovimas

Nors jau buvo rašyta, verta dar kartą užsiminti apie rankų plovimą. Gal šis veiksmas pasaulio neišgelbės, bet akivaizdu, kad žmonių rūpinimasis higiena duoda teigiamų rezultatų. Klaidinga manyti, kad rankos turi būti plaunamos tik po tualeto. Grįžote namo iš darbo, kelionės ar prekybos centro? Nusiplaukite rankas. Ketinate gaminti maistą? Nusiplaukite rankas. Kas be ko, pasinaudoję tualetu irgi turite nusiplauti rankas.

Skamba įkyriai? Jokiu būdu nesakome, kad kas pusvalandį reikia tikrinti, ar rankos tobulai švarios. Tačiau elementari higiena iš tiesų gali apsaugoti nuo tokių negalavimų kaip roto virusas. Deja, kai kurie į tai žiūri skeptiškai ir nėra linkę atsukti vandens čiaupo, jei atrodo, kad rankos neapskretusios.

O ar artėjant žiemai reikėtų bijoti susirgti? Šis virusas pasitaiko ne vien žiemą. Tad higiena svarbi visada, o žiema – nebūtinai ligų metas.

Komentarai
Kiti straipsniai