Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d.

Jei ad­re­są dar pa­sa­ko, pa­rei­gū­nai to­kius pa­var­gė­lius ve­ža ne į blai­vyk­lą, o na­mo…

Apie nu­si­kal­ti­mus ir apie jų iš­aiš­ki­na­mu­mą, apie po­li­ci­jos pa­jė­gu­mus, apie ne­ri­mą ke­lian­čius fak­tus ir apie kas­die­ni­nį dar­bą – apie vi­sa tai mū­sų rajono politikams rug­sė­jo pabaigoje kal­bė­jo Klai­pė­dos ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Plun­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas Sau­lius Vai­če­kaus­kas. Pa­rei­gū­nas pa­tei­kė duo­me­nis už aš­tuo­nis šių me­tų mė­ne­sius, pa­ly­gi­no skai­čius su pra­ėju­sių me­tų to­kiu pat lai­ko­tar­piu, at­sa­kė į po­sė­džiau­to­jų klau­si­mus.

„Mū­sų vis ma­žė­ja“, – to­kiu sa­ki­niu pra­ne­ši­mą pra­dė­jo ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas S. Vai­če­kaus­kas. Plun­gės po­li­ci­jo­je, pa­sak pa­rei­gū­no, yra 73 dar­buo­to­jai, bet da­bar re­a­liai dir­ba tik 55.
Per aš­tuo­nis šių me­tų mė­ne­sius už­fik­suo­tos 369 nu­si­kals­ta­mos vei­kos – be­veik tiek pat (vie­na dau­giau), kiek per­nai. Iš­tir­ta jau 271. Sun­kių nu­si­kal­ti­mų, kaip pa­ste­bė­jo vir­ši­nin­kas, pa­da­ro­ma ma­žiau – ma­no­ma, jog tam įta­kos tu­ri ka­vi­nių dar­bo lai­kas, nes jau­ni­mo mėgs­ta­mos pa­si­bu­vi­mo vie­tos nak­ti­mis dir­ba tik sa­vait­ga­liais. „Pa­grin­di­nis pa­rei­gū­nų dar­bas pra­si­de­da ta­da, kai už­si­da­ro ka­vi­nės – ta­da gir­ti as­me­nys pra­de­da nio­ko­ti sve­ti­mą tur­tą, pa­žei­džia vie­šą­ją tvar­ką ir rim­tį, mu­ša­si tar­pu­sa­vy­je“, – pa­sa­ko­jo S. Vai­če­kaus­kas.
Va­gys­čių šie­met bu­vo ge­ro­kai ma­žiau – 29 (per­nai – 78), iš ku­rių 36 proc. nu­si­kals­ta­mų vei­kų jau iš­aiš­kin­tos. Ma­žiau ir vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­di­mų – 23 at­ve­jai (per­nai – 34). Šis skai­čius, anot pa­rei­gū­no, bū­tų bu­vęs dar ma­žes­nis, jei ne karš­ta va­sa­ra – di­de­lę da­lį vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­di­mų pa­da­rė po­il­siau­to­jai Pla­te­liuo­se.
Suk­čia­vi­mo ban­ga per skam­bu­čius, kaip įpras­ta sa­ky­ti – „alio, ma­ma!“, jau at­slū­go – šie­met tik vie­na mo­te­ris suk­čiams to­kiu bū­du ati­da­vė pi­ni­gus. De­ja, suk­čiai taip pat „to­bu­lė­ja“ – ke­lia­si į vie­šą­ją erd­vę. Vis at­si­ran­da žmo­nių, ku­rie pa­si­el­gia la­bai ne­ap­gal­vo­tai, im­pul­sy­viai – tik pa­ma­to skel­bi­mą in­ter­ne­te, kad pi­giai par­duo­da­mas trak­to­rius ar ma­ši­na, iš­kart per­ve­da nu­ro­dy­tą su­mą, bet daik­to ne­gau­na ir lie­ka be pi­ni­gų. Šie­met jau bu­vo 7 to­kie suk­čia­vi­mo at­ve­jai.
Va­di­na­mie­ji „karš­tie­ji taš­kai“ – vie­tos, kur nuo­lat lan­ko­si pa­rei­gū­nai – ne­si­kei­čia: tai V. Ma­čer­nio gat­vės 49-as na­mas, o ant­ro­je vie­to­je – A. Vaiš­vi­los 33-ias pen­kia­aukš­tis. Pa­sak pa­rei­gū­no, nė­ra to­kio va­ka­ro, kad ne­rei­kė­tų va­di­na­muo­siuo­se ben­dra­bu­čiuo­se ap­si­lan­ky­ti. Ži­no­ma, daž­niau – sa­vait­ga­liais.
Be šių dvie­jų vie­tų, ne­re­tai po­li­ci­nin­kai „pra­su­ka“ ir pro jau­ni­mo su­si­bū­ri­mo vie­tas, t. y. au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­les: prie „Sau­lės“ gim­na­zi­jos gy­ven­to­jai ne­re­tai skun­džia­si dėl triukš­mo, nes iš au­to­mo­bi­lių gar­siai sklin­da mu­zi­ka, o prie žir­gy­no vis pa­si­tai­ko ir rim­tes­nių nu­si­kals­ta­mų vei­kų – pa­vyz­džiui, nar­ko­ti­kų pla­ti­ni­mo.
Kal­bant apie nu­si­kal­ti­mus, su­si­ju­sius su nar­ko­ti­kais, to­kių Plun­gė­je anksčiau dažniau pa­si­tai­ky­da­vo, ta­čiau pas­ta­ruo­ju me­tu, pa­sak ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­ko, ben­dro­mis pa­stan­go­mis su uos­ta­mies­čio pa­rei­gū­nais pa­grin­di­nius pla­ti­ni­mo taš­kus pa­vy­ko iš­aiš­kin­ti, ne­ma­žai as­me­nų bu­vo su­lai­ky­tų, vyks­ta iki­teis­mi­niai ty­ri­mai. Ži­nia, kaip pa­juo­ka­vo S. Vai­če­kaus­kas, „ge­ra vie­ta il­gai tuš­čia ne­bū­na“. Plun­gės pa­rei­gū­nai iš­aiš­ki­no ke­tu­rias nu­si­kals­ta­mas vei­kas, su­si­ju­sias su nar­ko­ti­nė­mis me­džia­go­mis, dar tris stam­bes­nius at­ve­jus tir­ti pe­rė­mė Klai­pė­dos pa­rei­gū­nai.
O štai eis­mo sta­tis­ti­ka nė­ra la­bai džiu­gi­nan­ti: 2016 me­tais ne­tu­rė­jo­me nė vie­no žu­vu­sio ke­ly­je, per­nai per me­tus bu­vo trys, o šie­met jau yra trys mir­tys per aš­tuo­nis mė­ne­sius, ir dar 31 žmo­gus bu­vo su­žeis­tas! „Au­to­mo­bi­liai vi­sų da­bar nau­jes­ni, grei­čiai – di­des­ni…“ – apie liūd­nų įvy­kių prie­žas­tis kal­bė­jo pa­rei­gū­nas.
Po­li­ci­jos dar­buo­to­jai, kaip pa­ste­bė­jo ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas, daug lai­ko su­gaiš­ta smul­kme­noms, kai žmo­nės skun­džia­si dėl vi­so­kių men­knie­kių. Kaip mi­nė­ta, nu­si­kals­ta­mos vei­kos už­fik­suo­tos 369-ios, o vi­so­kiau­sių pra­ne­ši­mų per 8 mė­ne­sius gau­ta net 3577!
Ne­pai­sant ne­ma­žo dar­bo krū­vio, ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas pa­si­džiau­gė, jog da­bar jiems ge­ro­kai pa­ge­rė­jo dar­bo są­ly­gos – po­li­ci­ja per­si­kraus­tė į nau­jas pa­tal­pas, ne­se­niai ga­vo ir du nau­jus tar­ny­bi­nius au­to­mo­bi­lius.
Me­ras Aud­rius Kli­šo­nis do­mė­jo­si, ar daug pa­var­gu­sių pi­lie­čių po­li­ci­jai jau te­ko vež­ti į ne­se­niai ati­da­ry­tą lai­ki­no ap­nak­vin­di­ni­mo įstai­gą prie li­go­ni­nės, va­di­na­mą­ją blai­vyk­lą? S. Vai­če­kaus­kas at­sa­kė, jog kon­kre­taus skai­čiaus ne­ga­li pa­sa­ky­ti, bet to­kiais at­ve­jais pa­rei­gū­nai daž­niau­siai el­gia­si to­le­ran­tiš­kai – jei žmo­ge­lis dar su­ge­ba pa­sa­ky­ti na­mų ad­re­są, po­li­ci­nin­kai jį ga­be­na na­mo, o ne į blai­vyk­lą…
Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­riai taip pat tu­rė­jo klau­si­mų. Pa­vyz­džiui, kas bus su se­nuo­ju po­li­ci­jos pa­sta­tu Vy­tau­to gat­vė­je? S. Vai­če­kaus­kas at­sa­kė, jog pa­sta­tas yra vals­ty­bės nuo­sa­vy­bė, jis bus per­duo­tas tur­to ban­kui. Į klau­si­mą, kiek Plun­gė­je dir­ba eki­pa­žų, at­sa­kė, jog du, o sa­vait­ga­liais pri­si­jun­gia tre­čias – pri­si­de­da pa­rei­gū­nai iš Veik­los sky­riaus. Ar už­ten­ka? Pa­pras­tai pri­klau­so nuo die­nos ir nuo oro – lie­tin­gą die­ną iš­vis bū­na ra­mu… Į klau­si­mą, ar ra­miau yra sek­ma­die­niais po 15 va­lan­dos, kai ne­be­par­da­vi­nė­ja­ma deg­ti­nė, juo­kau­da­mas at­sa­kė, jog jau prieš 15 va­lan­dą kai ku­rie as­me­nys pa­ste­bi­mi su di­des­niais mai­še­liais. At­si­ran­da gud­ru­čių, ku­rie pri­si­per­ka svai­ga­lų dau­giau ir pas­kui par­da­vi­nė­ja ki­tiems bran­giau. Bū­na, kad pa­rei­gū­nai kie­no nors na­muo­se ap­tin­ka la­bai daug įvai­rios, bet le­ga­lios deg­ti­nės. Žmo­gus pa­aiš­ki­na, kad ruo­šia­si gim­ta­die­niui, tad prie jo nė­ra kaip pri­kib­ti. Ta­čiau pa­rei­gū­nai tu­ri ži­nių, jog ir kai­mo par­duo­tu­vė­se kai ku­rie pre­ky­bi­nin­kai nė­ra są­ži­nin­gi – pre­kiau­ja al­ko­ho­liu drau­džia­mu lai­ku. Dėl to po­li­ci­ja yra nu­ma­čiu­si or­ga­ni­zuo­ti pa­tik­ri­ni­mus.

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Pasak S. Vaičekausko, šiemet nusikalstamų veikų iki rudens užfiksuota beveik tiek pat, kiek pernai per tą patį laikotarpį.

Komentarai
Kiti straipsniai