Antradienis, 2024 m. balandžio 16 d.

Gim­na­zi­jos mo­ky­to­jai ne­slė­pė, jog iš eta­ti­nio ap­mo­kė­ji­mo ti­kė­jo­si dau­giau

Spa­lio 8 die­ną Plun­gės „Sau­lės“ gim­na­zi­jo­je lan­kė­si švie­ti­mo ir moks­lo mi­nist­rė Jur­gi­ta Pet­raus­kie­nė, Švie­ti­mo ko­ky­bės ir re­gio­ni­nės po­li­ti­kos de­par­ta­men­to di­rek­to­rius Ai­das Al­da­kaus­kas, Re­gio­ni­nės po­li­ti­kos ana­li­zės sky­riaus vy­res­nio­ji spe­cia­lis­tė Re­gi­na Po­cie­nė, ku­rie su­si­ti­ko su šios mo­kyk­los pe­da­go­gų prof­są­jun­gos ly­de­riais. Prieš tai apie eta­ti­nio ap­mo­kė­ji­mo už mo­ky­to­jų dar­bą mo­de­lio tai­ky­mą mi­nist­rė kal­bė­jo­si su Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ru Aud­riu­mi Kli­šo­niu, Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riu­mi Gin­ta­ru Ba­gu­žiu, Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­ju Gin­tau­tu Ri­mei­kiu, vyr. spe­cia­lis­te Vil­ma Ru­gi­ny­te. Su­si­ti­ki­me taip pat da­ly­va­vo Sei­mo na­rys Jo­nas Var­ka­lys ir jo pa­dė­jė­jas Al­gir­das Pe­čiu­lis.

Mi­nist­rė J. Pet­raus­kie­nė pri­pa­ži­no, jog įves­tas eta­ti­nis ap­mo­kė­ji­mas pe­da­go­gų ben­druo­me­nė­se dar ke­lia daug abe­jo­nių ir ne­aiš­ku­mų. Vie­na iš to­kių mo­kyk­lų – Plun­gės „Sau­lės“ gim­na­zi­ja, ku­rio­je mi­nist­rė lan­kė­si kar­tu su eta­ti­nio ko­or­di­na­vi­mo gru­pe.
„Jei mo­ky­to­jams ne­aiš­ku, rei­kia aiš­kin­tis. Jei yra mo­ky­to­jų, ku­rie iki šios die­nos ne­pa­si­ra­šę su­tar­čių, ky­la klau­si­mas – ko­dėl? Eta­ti­niam ap­mo­kė­ji­mui lė­šos jau per­ves­tos, yra nu­ma­ty­tos lė­šos ir ne­to­ly­gu­mams iš­ly­gin­ti. Bū­ti­na kal­bė­tis, aiš­kin­tis ir su­si­tar­ti“, – kal­bė­jo J. Pet­raus­kie­nė.
Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas G. Ri­mei­kis pri­pa­ži­no bu­vęs ne­ma­lo­niai nu­ste­bin­tas, kai Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja Plun­gės sa­vi­val­dy­bę įvar­di­no kaip ne­pa­si­ruo­šu­sią eta­ti­niam mo­ky­to­jų dar­bo ap­mo­kė­ji­mui.
„Apie tai kal­ba­me nuo pa­va­sa­rio, vi­si mo­ky­to­jai in­for­muo­ti, kaip bus ap­skai­čiuo­tas jų dar­bo krū­vis. Šian­dien jau at­nau­jin­ta per 70 pro­cen­tų dar­bo su­tar­čių“, – pa­žy­mė­jo G. Ri­mei­kis, įvar­di­jęs, jog įve­dus nau­ją mo­de­lį, at­ly­gi­ni­mai pe­da­go­gams dėl ob­jek­ty­vių prie­žas­čių su­ma­žė­jo tik „Sau­lės“ gim­na­zi­jo­je ir Spe­cia­lio­jo ug­dy­mo cen­tre.
Gim­na­zi­jos di­rek­to­rius Al­gi­man­tas Bud­rys pa­tiks­li­no, jog su pro­fe­si­nė­mis są­jun­go­mis dėl eta­ti­nio ap­mo­kė­ji­mo mo­kyk­los ad­mi­nist­ra­ci­ja bu­vo su­si­ti­ku­si du kar­tus. At­si­žvel­gus į tai, jog šiais moks­lo me­tais ma­žes­nis gim­na­zi­jos kla­sių kom­plek­tų skai­čius, įstai­go­je dir­ba 51 mo­ky­to­jas, ta­čiau tik 11 iš jų at­ly­gi­ni­mas ma­žė­ja dėl ma­žes­nio dar­bo krū­vio.
Kal­bė­da­ma­si su gim­na­zi­jos mo­ky­to­jais, mi­nist­rė ak­cen­ta­vo, jog eta­ti­nio ap­mo­kė­ji­mo mo­de­lis bu­vo de­rin­tas su še­šio­mis Lie­tu­vos pe­da­go­gų pro­fe­si­nė­mis są­jun­go­mis. De­ry­bos bu­vo su­dė­tin­gos, ta­čiau kom­pro­mi­sas ras­tas, ir tą spren­di­mą dėl dar­bo ap­mo­kė­ji­mo, pa­sak J. Pet­raus­kie­nės, rei­kia gerb­ti.
„Sei­mas eta­ti­nio ap­mo­kė­ji­mo mo­de­liui pri­ta­rė bir­že­lį. Ne­bu­vo daug lai­ko pa­si­ruo­ši, ta­čiau vy­ko mo­ky­mai, bu­vo su­kur­tas pus­la­pis eta­ti­nis.lt. Ke­tu­riems šių me­tų mė­ne­siams eta­ti­niam ap­mo­kė­ji­mui skir­ta 17,4 mi­li­jo­nų eu­rų. Lap­kri­tį pla­nuo­ja­me at­lik­ti ana­li­zę, kaip pa­si­skirs­tė tie mi­li­jo­nai“, – kal­bė­jo mi­nist­rė, pa­žy­mė­ju­si, jog šie pi­ni­gai tu­ri bū­ti skir­ti mo­ky­to­jų at­ly­gi­ni­mams ir nie­kam ki­tam.
Vis­gi gim­na­zi­jos pe­da­go­gai nuo mi­nist­rės ne­slė­pė, kad nau­jas ap­mo­kė­ji­mo už dar­bą mo­de­lis ne­pa­tei­si­no jų lū­kes­čių. Vie­na iš prie­žas­čių ta, kad įve­dus eta­ti­nį ap­mo­kė­ji­mą, gim­na­zi­jos mo­ky­to­jams ne­be­skai­čiuo­ja­mas 20 pro­cen­tų prie­das.

Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos inf.

 

Nuotraukoje: ŠMM ministrė J. Petrauskienė (antra iš dešinės) susitikimo su Plungės valdžios atstovais metu aptarė naują etatinio apmokėjimo modelį.

Komentarai
Kiti straipsniai