Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d.

Žydų at­min­ties va­ka­ras Plun­gė­je

Dau­giau kaip dvi­de­šim­ty­je Lie­tu­vos mies­tų ir mies­te­lių rug­sė­jo 2–9 die­no­mis eks­kur­si­jo­mis, pa­skai­to­mis, kon­cer­tais, pa­ro­do­mis, kon­fe­ren­ci­jo­mis bei ki­tais ren­gi­niais bu­vo pa­mi­nė­tos Eu­ro­pos žy­dų kul­tū­ros die­nos. Šių me­tų te­ma – „Pa­sa­ko­ji­mai“.

Rug­sė­jo 7 die­ną Plun­gės mies­to gy­ven­to­jai bei sve­čiai rin­ko­si į Plun­gės vie­šo­jo­je bib­lio­te­ko­je vy­ku­sį ren­gi­nį, ku­rio me­tu taip pat pa­mi­nė­tos Eu­ro­pos žy­dų kul­tū­ros die­nos. Ren­gi­nį smui­ko gar­sais pra­dė­jo „Sau­lės“ gim­na­zi­jos To­le­ran­ci­jos cen­tro vai­kai, ku­rie taip pat dai­na­vo bei skai­tė iš­trau­ką iš Plun­gė­je gi­mu­sios ir ho­lo­kaus­tą iš­gy­ve­nu­sios Ma­šos Rol­ni­kai­tės kny­gos. Plun­gės tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cen­tro dar­buo­to­ja pri­sta­tė pro­jek­tą bei lei­di­nį „Plun­gės žy­dų ta­kais“, ku­rio lei­dy­bą iš da­lies fi­nan­sa­vo Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tas. Lei­di­ny­je lie­tu­vių ir an­glų kal­bo­mis trum­pai ap­ra­šo­ma Plun­gės žy­dų is­to­ri­ja bei pri­sta­to­mas 3 km marš­ru­tas po Plun­gės mies­tą, ku­ria­me su­žy­mė­ti žy­dų ben­druo­me­nei pri­klau­sę pa­sta­tai, pa­min­klai ir t. t.
E. Bun­ka su­si­rin­ku­siuo­sius vi­sų pir­ma pa­svei­ki­no su ar­tė­jan­čiais Nau­jai­siais 5779-siais me­tais, ku­riuos kaip tik šio­mis die­no­mis mi­nė­jo žy­dų ben­druo­me­nės vi­sa­me pa­sau­ly­je. Jis taip pat pri­sta­tė pa­sau­ly­je gar­sius žy­dų tau­ty­bės žmo­nes, ku­rių gi­mi­nės šak­nys su­si­ju­sios su Plun­ge.
Apie ma­žo Plun­gės mies­to, jo pa­pras­tų žmo­nių gy­ve­ni­mą bei san­ty­kį su čia gy­ve­nu­siais žy­dais kal­bė­jo Z. Pau­laus­kai­tė. Iš dau­ge­lio sa­vo su­rink­tų vie­ti­nių žmo­nių pa­sa­ko­ji­mų ji pa­si­rin­ko Ju­ze­fos is­to­ri­ją.
Po to kal­bė­jo To­le­ran­ci­jos cen­tro va­do­vė J. Ma­žuk­nė, ku­ri pri­sta­tė at­mi­ni­mo ak­me­nis (vok. Stol­pers­tei­ne) – tai ša­li­gat­viuo­se ar gat­vių grin­di­niuo­se mon­tuo­ja­mos at­mi­ni­mo len­te­lės, skir­tos įam­žin­ti na­cio­nal­so­cia­liz­mo au­kas. Jau rug­sė­jo pa­bai­go­je du to­kie ak­me­nys at­si­ras ir Plun­gė­je: vie­nas jų bus skir­tas E. Bun­kos se­ne­liui Men­de­liui Ri­lui, o ki­tas – ra­šy­to­jai Ma­šai Rol­ni­kai­tei.
Ren­gi­nį iš da­lies fi­nan­sa­vo Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tas.

Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės inf.

Komentarai
Kiti straipsniai