Penktadienis, 2024 m. kovo 29 d.

„Pa­da­ry­si­me vis­ką, kad lai­ku ir pa­gal gra­fi­ką bū­tų at­nau­ji­na­mi dau­gia­bu­čiai na­mai“

Bir­že­lio 19-ąją Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės jung­ti­nio Vie­tos ūkio ir eko­lo­gi­jos bei kai­mo rei­ka­lų ko­mi­te­tų po­sė­dy­je bu­vo pa­teik­ta in­for­ma­ci­ja apie dau­gia­bu­čių gy­ve­na­mų­jų na­mų re­no­va­ci­ją (mo­der­ni­za­ci­ją) Plun­gės mies­te bei ap­tar­tos pro­ble­mos, su ku­rio­mis su­si­du­ria­ma vyk­dant dau­gia­bu­čių at­nau­ji­ni­mą.

Po­sė­džio me­tu SĮ „Plun­gės būs­tas“ di­rek­to­rius Zig­man­tas Dau­gė­la pra­ne­šė, kad nuo dau­gia­bu­čių na­mų re­no­va­ci­jos de­monst­ra­ci­nių pro­jek­tų įgy­ven­di­ni­mo pa­gal sa­vi­val­dy­bių pro­gra­mas ket­vir­to eta­po Plun­gės mies­te at­nau­jin­ta 50 na­mų.
Kaip pra­ne­šė Z. Dau­gė­la, būs­to ener­gi­jos tau­py­mo agen­tū­ra (BETA), bai­gu­si ver­tin­ti pa­gal pas­ku­ti­nį, ket­vir­tą, Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos kvie­ti­mą „Dėl kvie­ti­mo teik­ti pa­raiš­kas dau­gia­bu­čiams na­mams at­nau­jin­ti“ gau­tas pa­raiš­kas, ge­gu­žės 21–25 die­no­mis pa­si­ra­šė vals­ty­bės pa­ra­mos tei­ki­mo su­tar­tis. Tik pa­si­ra­šius šias su­tar­tis, to­liau ga­li bū­ti vyk­do­mi ki­ti mo­der­ni­za­vi­mo dar­bai.
At­li­kus pa­teik­tų pa­raiš­kų rei­tin­ga­vi­mą, BETA pa­tvir­ti­no 17-os dau­gia­bu­čių na­mų in­ves­ti­ci­jų pla­nus Plun­gės mies­te. 16 dau­gia­bu­čių pa­te­ko į pa­grin­di­nį są­ra­šą, vie­nas, esan­tis Vy­tau­to g. 27, pa­skir­tas į re­zer­vi­nį są­ra­šą dėl to, kad vyk­do­mi tik sie­nų šil­ti­ni­mo dar­bai. Pa­gal pa­ruoš­tus na­mo at­nau­ji­ni­mo (mo­der­ni­za­vi­mo) in­ves­ti­ci­jų pla­nus ir pa­si­rink­tą prie­mo­nių pa­ke­tą bus pa­siek­ta ener­ge­ti­nio nau­din­gu­mo B kla­sė.
Pa­sak Z. Dau­gė­los, dau­gia­bu­čių at­nau­ji­ni­mo pro­gra­mo­je no­rė­tų da­ly­vau­ti dau­giau dau­gia­bu­čių bu­tų sa­vi­nin­kų, nes gy­ven­to­jai su­pran­ta, kad at­nau­ji­nus (mo­der­ni­za­vus) dau­gia­bu­tį na­mą, tu­ri nau­dos (su­ma­žė­ja są­skai­tos už šil­dy­mą, vals­ty­bė tei­kia pa­ra­mą, pa­di­dė­ja tu­ri­mo tur­to ver­tė, gra­žes­nė ir sau­ges­nė ap­lin­ka).
Iš vi­so Plun­gės mies­te šiuo me­tu yra re­no­vuo­ja­mi pen­ki dau­gia­bu­čiai, pa­ruoš­ti pro­jek­tai lau­kia eks­per­ti­zės iš­va­dų dviem dau­gia­bu­čiams na­mams. Vals­ty­bi­nei ko­mi­si­jai pri­duo­tas ir pa­si­ra­šy­tas vie­no dau­gia­bu­čio na­mo už­bai­gi­mo ak­tas. Taip pat vie­no dau­gia­bu­čio na­mo dar­bai baig­ti 100 proc. ir lau­kia­ma, kol bus pa­skir­ta ko­mi­si­ja. Bir­že­lio mė­ne­sį pla­nuo­ja­ma pri­duo­ti vals­ty­bės ko­mi­si­jai dar tris at­nau­jin­tus dau­gia­bu­čius.
Ta­čiau, kaip sa­kė di­rek­to­rius Z. Dau­gė­la, re­no­vuo­jant na­mus, iš­ky­la ir ne­ma­žai pro­ble­mų, ku­rias iš­spręs­ti ne taip pa­pras­ta.
Di­džiau­sia pro­ble­ma – pan­du­sai. Pa­sak Z. Dau­gė­los, vi­suo­se in­ves­ti­ci­niuo­se pla­nuo­se yra nu­ma­to­ma įreng­ti ne­įga­lie­siems pan­du­sus, ne­žiū­rint, ar yra tech­ni­nė ga­li­my­bė, ar iš tik­rų­jų jis tam na­mui rei­ka­lin­gas. Per pro­jek­to pri­sta­ty­mą vi­si gy­ven­to­jai bū­na prieš, to­dėl vė­liau rei­kia ko­re­guo­ti in­ves­ti­ci­nį bei tech­ni­nį dar­bo pro­jek­tą, ku­rį gy­ven­to­jams rei­kia tvir­tin­ti. To­dėl už­si­tę­sia dar­bai.
Ki­ta pro­ble­ma, su ku­ria ten­ka daž­nai su­si­dur­ti, – ne­tiks­lūs in­ves­ti­ci­niai pro­jek­tai. Jie tu­rė­tų bū­ti pa­da­ro­mi tiks­liau, nes pir­ki­mai yra vyk­do­mi per CPO, tad pil­dant pir­ki­mo ka­ta­lo­gus ran­gos dar­bams, ne­su­tam­pa ka­ta­lo­ge nu­ma­ty­ti dar­bai su in­ves­ti­ci­nia­me pro­jek­te nu­ma­ty­to­mis prie­mo­nė­mis.
Dar­bams ki­ša ko­ją per il­gas pro­jek­ta­vi­mo dar­bų lai­kas, nes pir­ki­mai taip pat vyk­do­mi per CPO ir ter­mi­nai yra nu­ma­ty­ti CPO su­tar­ty­je.
Ran­gos dar­bų vyk­dy­mo me­tu, kaip sa­kė pra­ne­šė­jas, gy­ven­to­jai yra la­bai ne­pa­ten­kin­ti bal­ko­nų ati­tva­rų aukš­čiu. Ne­re­no­vuo­tuo­se na­muo­se bal­ko­nų ati­tva­rų aukš­tis yra 90 cm, o re­no­vuo­tų – 1,10 m. Pa­gal rei­ka­la­vi­mus bal­ko­nų lo­dži­jų aukš­tis tu­ri bū­ti ne ma­žes­nis kaip 1,10 m. Tad po re­no­va­ci­jos bal­ko­nų ati­tva­rai pa­lie­ka aukš­čiau už bu­to lan­gą, to­dėl kam­ba­rys tru­pu­tį pa­tam­sė­ja.
Kaip vie­ną opiau­sių pro­ble­mų Z. Dau­gė­la įvar­di­jo tai, kad ran­go­vai ne­vyk­do įsi­pa­rei­go­ji­mų pa­gal pa­teik­tą sta­ty­bos dar­bų gra­fi­ką. Trūks­ta dar­bo jė­gos, to­dėl pa­si­tai­ko, kad nu­ma­ty­tam lai­kui ne­spė­ja­ma at­lik­ti vi­sų dar­bų.
Be to, gy­ven­to­jai ne­no­ri su­pras­ti, kad re­no­va­ci­ja yra tik esa­mo sta­ti­nio, in­ži­ne­ri­nių tin­klų, elek­tros at­nau­ji­ni­mas, o ne nau­ja sta­ty­ba, ir pa­pil­do­mų dar­bų dar­bi­nin­kai at­lik­ti ne­ga­li.
„Ta­čiau, ne­žiū­rint į vi­sus sun­ku­mus, SĮ „Plun­gės būs­tas“ ko­lek­ty­vas pa­da­rys vis­ką, kad bū­tų lai­ku ir pa­gal gra­fi­ką at­nau­ji­na­mi (mo­der­ni­zuo­ja­mi) ket­vir­ta­me eta­pe nu­ma­ty­ti dau­gia­bu­čiai gy­ve­na­mie­ji na­mai bei pa­si­ruoš­ta ki­tiems eta­pams“, – už­tik­ri­no Z. Dau­gė­la.

Edi­ta LUKIENĖ

Nuotraukoje: Z. Dau­gė­la: „Re­no­vuo­jant na­mus, iš­ky­la ir ne­ma­žai pro­ble­mų, ku­rias iš­spręs­ti ne taip pa­pras­ta.“

Komentarai
Kiti straipsniai