Ketvirtadienis, 2024 m. kovo 28 d.

Są­skai­tas už iš­mau­ro­tų ir apar­tų ke­lių tvar­ky­mą ža­da pa­teik­ti ūki­nin­kams

Kai­mo rei­ka­lų ko­mi­te­tas, po­sė­džia­vęs ba­lan­džio 16 die­ną, ap­ta­rė šie­met gau­tų Ke­lių prie­žiū­ros ir plėt­ros pro­gra­mos (KPPP) lė­šų pa­skirs­ty­mą, pla­nuo­ja­mus ke­lių tvar­ky­mo dar­bus bei ben­drą kai­mo ke­lių būk­lę. O ji kai ku­rio­se vie­to­se iš­ties kri­ti­nė – nuo­trau­kas ko­mi­te­tui pa­tei­ku­si Nau­so­džio se­niū­ni­ja pri­bloš­kė po­sė­džiau­to­jus: pir­mi­nin­kau­jan­ti Rū­ta En­dri­jaus­kie­nė sa­kė, jog dar nė­ra ma­čiu­si, kad ūki­nin­kai apar­tų ke­lius!

Aria ir mau­ro­ja ke­lią, žen­klų ne­pai­so…

Apie ke­lių būk­lę kal­bė­ju­si Vie­tos ūkio sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tė As­ta Stan­ku­vie­nė po­sė­džiau­to­jams pri­mi­nė, kad ru­duo bu­vo lie­tin­gas, ir si­tu­a­ci­ją api­bū­di­no vie­nu žo­džiu – kri­ti­nė! Ko­mi­te­to na­riams ek­ra­ne bu­vo pa­ro­dy­tos nuo­trau­kos iš Nau­so­džio se­niū­ni­jos ke­lių. As­fal­to dan­gos kai kur jau ne­bė­ra, o žvyr­ke­lių būk­lė pri­me­na ko­šę. Nors yra ke­lio žen­klas, ri­bo­jan­tis sun­kias­vo­rių iki 8 to­nų eis­mą, ta­čiau jo nie­kas ne­pai­so. Taip pat su­pra­ti­mo trūks­ta ir kai ku­riems ūki­nin­kams – taip su­aria lau­kus, kad ne­be­lie­ka nei san­ka­sų, nei grio­vių – „įli­pa“ net į ke­lią, apa­ria ke­lio žen­klus…
Po­sė­dy­je da­ly­va­vęs Nau­so­džio se­niū­nas Da­rius Prei­bys pa­tvir­ti­no, jog ne­be­ži­no, ką da­ry­ti, to­dėl ir pa­tei­kė nuo­trau­kas ko­mi­te­tui, pra­šy­da­mas pa­dė­ti ras­ti iš­ei­tį. „Jei dir­va jau yra apie 30 cm aukš­čiau ne­gu žvyr­ke­lis, tai apie ką kal­bė­ti? Į lau­kus se­niū­ni­ja nuo­va­žų juk ne­pa­da­rys. O ten, kur ri­bo­ja­mas sun­kias­vo­rių eis­mas, pas ūki­nin­kus vis tiek va­žiuo­ja sunk­ve­ži­mis su trą­šo­mis. Bū­na, kad įkren­ta, trau­kiant ke­lias dar la­biau iš­mau­ro­ja­mas. Po­li­ci­ja iš­ra­šo 20 eu­rų bau­dą, bet ap­si­su­kę vėl va­žiuo­ja. Ar­ba – pie­no­ve­žis. Juk jis tu­ri pri­va­žiuo­ti iki ūki­nin­ko bet ko­kiu oru, kas­dien. Ir kaip mums, se­niū­ni­jai, už su­ga­din­tus ke­lius iš ūki­nin­kų iš­si­pra­šy­ti kom­pen­sa­ci­ją?“ – klau­sė se­niū­nas.
Po­sė­džiau­to­jai to­kia si­tu­a­ci­ja la­bai pa­si­pik­ti­no, ėmė dis­ku­tuo­ti, kaip pri­tai­ky­ti ko­kias sank­ci­jas ir ūki­nin­kus nu­baus­ti taip, kad ma­žai ne­pa­si­ro­dy­tų, kad bent pu­sę der­liaus už to­kius dar­bus ati­duo­tų! Vi­ce­me­ras Min­dau­gas Jur­čius svars­tė, kad rei­kės su­da­ry­ti ko­mi­si­ją, ku­ri lan­ky­sis pro­ble­miš­ko­se vie­to­se, aiš­kin­sis, ku­ris ūki­nin­kas sub­jau­ro­jo ke­lią, o są­skai­tos už ke­lių at­sta­ty­mą tu­rės bū­ti pa­teik­tos kal­ti­nin­kams! Pir­mi­nin­kau­jan­ti R. En­dri­jaus­kie­nė ti­ki­no dar nema­čiu­si taip su­ga­din­tų ke­lių, ža­dė­jo, jog klau­si­mas bus ap­svars­ty­tas ir ūki­nin­kų są­jun­gos po­sė­dy­je.

Lė­šų ke­lių prie­žiū­rai per ma­žai

Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­ja iš KPPP šie­met Plun­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei at­rie­kė 1 315 500 eu­rų. Lė­šos bus skirs­to­mos ši­taip: 50 proc. ski­ria­ma ka­pi­ta­lo in­ves­ti­ci­joms, 5 proc. – sau­gaus eis­mo prie­mo­nių ge­ri­ni­mui, 10 proc. – pa­gal po­rei­kį (ava­ri­nėms si­tu­a­ci­joms lik­vi­duo­ti, tech­ni­nei prie­žiū­rai, tech­ni­nių pro­jek­tų ren­gi­mui ir kt.). Li­ku­si su­ma da­li­ja­ma po ly­giai (po 50 proc.), t. y. po 230 tūkst. eu­rų mies­to ir kai­miš­koms se­niū­ni­joms, at­si­žvel­giant į gy­ven­to­jų skai­čių ir ke­lių il­gį. Pi­ni­gai bus pa­nau­do­ti ke­liams ir gat­vėms pri­žiū­rė­ti, tai­sy­ti, re­konst­ruo­ti bei sau­gaus eis­mo są­ly­goms už­tik­rin­ti.
Pa­vyz­džiui, ma­žiau­siai iš tų 230 tūkst. eu­rų klius Stal­gė­nų se­niū­ni­jai (13,5 tūkst. eu­rų), dau­giau­siai – Nau­so­džio se­niū­ni­jai (38,8 tūkst. eu­rų). Pas­ta­ro­sios se­niū­ni­jos se­niū­nas D. Prei­bys sa­kė, jog su­ma la­bai ma­ža: iš vi­so jie tu­ri 140 km žvyr­ke­lių, ku­riems nu­grei­de­riuo­ti (du kar­tus) var­gu ar už­teks 24 tūkst. eu­rų; dar 7 tūkst. eu­rų rei­kės žy­ra­vi­mui ir pra­lai­doms; 8 tūkst. eu­rų – as­fal­to dan­gų lo­py­mui. Apie nau­ją ke­lio as­fal­ta­vi­mą nė­ra nė kal­bos. „Ži­no­me, kad du kar­tus nu­grei­de­riuo­ti ke­lius yra per ma­žai, tad vėl su­lauk­si­me skun­dų, jog se­niū­ni­ja ne­pri­žiū­ri ke­lių, bet kiek gau­na­me pi­ni­gų, tiek ir tu­ri­me ga­li­my­bių“, – sa­kė se­niū­nas.
Ko­mi­te­tui pir­mi­nin­kau­jan­ti R. En­dri­jaus­kie­nė ak­cen­ta­vo, kad lė­šas rei­kė­tų nau­do­ti efek­ty­viau, pa­vyz­džiui – ne­grei­de­riuo­ti ke­lių dar ne­iš­ėjus pa­ša­lui ir esant pur­vy­nams. Vi­ce­me­ras M. Jur­čius at­krei­pė dė­me­sį, jog kiek­vie­na se­niū­ni­ja sa­vo grei­de­rio nu­si­pirk­ti ne­ga­li – ši trans­por­to prie­mo­nė sam­do­ma, at­va­žiuo­ja pa­gal iš anks­to su­da­ry­tą gra­fi­ką, tad jei tą­dien ly­ja – ke­lias tik­rai ga­li bū­ti dar la­biau su­ga­din­tas.

Apie pra­dė­tus ir pla­nuo­ja­mus vyk­dy­ti dar­bus

Kaip mi­nė­ta, iš vi­sų KPPP Plun­gei skir­tų lė­šų 50 proc. su­mos (657,7 tūkst. eu­rų) tu­ri ati­tek­ti ka­pi­ta­lo in­ves­ti­ci­joms. Taip pat ne ma­žiau kaip 50 proc. įsi­pa­rei­go­ja pri­si­dė­ti Sa­vi­val­dy­bė (iš biu­dže­to nu­ma­ty­ta 320 tūkst. eu­rų). Tai­gi už tuos pi­ni­gus pla­nuo­ja­ma tęs­ti jau pra­dė­tus ar pra­dė­ti nau­jus dar­bus. Nu­ma­ty­tas Ry­to gat­vės re­mon­tas ir Rie­ta­vo gat­vės at­kar­pos re­mon­tas, Bab­run­go gat­vės su­tvar­ky­mas (Nau­so­džio se­niū­ni­jo­je), Že­mai­tės gat­vės at­kar­pos re­mon­tas, ke­lio at­kar­pa tarp Me­din­gė­nų ir Kaš­to­nų gat­vių, Ber­žo­ro gat­vės at­kar­pa ir Bi­ru­tės gat­vės ša­li­gat­vių re­mon­tas. Taip pat šie­met pla­nuo­ja­ma tvar­ky­ti Tai­kos gat­vės at­kar­pą, M. K. Čiur­lio­nio, M. Va­lan­čiaus ir Auš­ros gat­ves, Plun­gės so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro te­ri­to­ri­ją (Men­de­no g.), Ga­dū­na­vo gat­vę Al­sė­džiuo­se, Že­mai­tės gat­vę Ka­dai­čiuo­se ir Eže­ro gat­vės at­kar­pą Pla­te­liuo­se. Pas­ta­rai­siais dviem at­ve­jais nu­ma­to­mas Že­mai­ti­jos na­cio­na­li­nio par­ko di­rek­ci­jos pri­si­dė­ji­mas.

Są­ra­šą jung­ti­nės veik­los pa­grin­du teks trum­pin­ti

Dar 2015 m. va­sa­rą Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba yra pa­tvir­ti­nu­si spren­di­mą, pa­gal ku­rį in­fra­struk­tū­ros ge­ri­ni­mas yra ga­li­mas jung­ti­nės veik­los pa­grin­du, t. y. su Sa­vi­val­dy­bės, fi­zi­nių bei ju­ri­di­nių as­me­nų fi­nan­si­niu pri­si­dė­ji­mu. Tuo pa­grin­du į Sa­vi­val­dy­bę krei­pia­si pi­lie­čiai, pra­šy­da­mi su­tvar­ky­ti gat­vę ar ke­lio at­kar­pą, įsi­pa­rei­go­da­mi pri­si­dė­ti ir sa­vo lė­šo­mis.
Šį­kart gau­ti 9 pra­šy­mai, pa­gal ku­riuos iš Sa­vi­val­dy­bės rei­kė­tų 784,6 tūkst. eu­rų, o iš pri­si­de­dan­čių­jų – 180 tūkst. eu­rų. Bė­da ta, kad šie­met Sa­vi­val­dy­bė ga­lės pri­si­dė­ti tik 78,5 tūkst. eu­rų, tad są­ra­šą teks ge­ro­kai pa­trum­pin­ti.
No­ri­ma re­konst­ruo­ti P. Ple­cha­vi­čiaus gat­vę Mi­la­šai­čių kai­me; Ma­žo­sios Lie­tu­vos gat­vę ir Skyp­lai­čių gat­vės at­kar­pą Plun­gė­je; Aly­taus gat­vės ir Tech­ni­kos gat­vės at­kar­pas Liep­lau­ka­lės kai­me; pa­di­din­ti au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lę prie V. Ma­čer­nio g. 13-ojo na­mo; re­mon­tuo­ti Ši­lo gat­vę Alks­nė­nų kai­me; Kar­kluo­jos gat­vę Kar­klė­nų kai­me; Nu­ga­rių gat­vę Trui­kių kai­me ir So­do gat­vę Var­ka­lių kai­me.
Są­ra­šas su­da­ry­tas pa­gal pa­teik­tų pra­šy­mų da­tą. Koks jis bus tei­kia­mas tvir­tin­ti Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai, pa­aiš­kės po ke­lių ko­mi­te­tų svars­ty­mo. Kai­mo rei­ka­lų ko­mi­te­tas nie­kaip ne­ga­lė­jo ap­si­spręs­ti, ką iš są­ra­šo iš­mes­ti. Svars­ty­ta, gal reik­tų pri­si­dė­ti tik prie tų pra­šy­mų, kur pa­si­ry­žę pri­si­dė­ti vien gy­ven­to­jai (ne įmo­nės), nes jei jau pa­tys žmo­nės no­ri pri­si­dė­ti, ma­tyt, gat­vės būk­lė iš­ties pras­ta… Be­je, to­kiu at­ve­ju iš Sa­vi­val­dy­bės bū­tų rei­ka­lin­gas 91 tūkst. eu­rų pri­si­dė­ji­mas, tad tek­tų su­ras­ti dar apie 12 tūkst. eu­rų. Ne­ma­žai dis­ku­si­jų su­kė­lė ir P. Ple­cha­vi­čiaus gat­vės re­mon­tas Mi­la­šai­čių kai­me: svars­ty­ta, ar ne­tu­rė­tų „Plun­gės Jo­nis“ pri­si­dė­ti dau­giau nei ža­da (vie­to­je 20 proc. bent 50 proc.!) prie tos gat­vės as­fal­ta­vi­mo, nes juk va­ži­nė­ja į sa­vo kar­je­rą!

Li­na MOTUŽIENĖ

Nuotraukoje: Kaimo reikalų komiteto pirmininkė R. Endri-jauskienė sakė, jog dar nėra mačiusi, kad ūkininkai taip apartų kelius, žadėjo problemą aptarti ūkininkų sąjungos posėdyje.

Komentarai
Kiti straipsniai